Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa presenta a Brussel·les l’estratègia de rehabilitació energètica d’edificis del Rubí Brilla La proposta opta a ser un dels projectes finançats pel programa Urban Innovative Actions (UIA), una iniciativa de la Unió Europea que promou projectes en el camp del desenvolupament urbà sostenible https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’alcaldessa presenta a Brussel·les l’estratègia de rehabilitació energètica d’edificis del Rubí Brilla

La proposta opta a ser un dels projectes finançats pel programa Urban Innovative Actions (UIA), una iniciativa de la Unió Europea que promou projectes en el camp del desenvolupament urbà sostenible

Un moment de la reunió d'aquest dimecres a Brussel·les (foto: Ajuntament de Rubí).
Un moment de la reunió d'aquest dimecres a Brussel·les (foto: Ajuntament de Rubí)

L’estratègia de rehabilitació energètica d’edificis de l’Ajuntament de Rubí, emmarcada en la proposta Rubí Brilla, opta a ser un dels projectes finançats a través del programa Urban Innovative Actions (UIA), una iniciativa de la Unió Europea que promou projectes en el camp del desenvolupament urbà sostenible dins dels fons FEDER. La UIA es caracteritza per donar suport a projectes pilot innovadors i experimentals que habitualment s’exclouen dels sistemes de finançament tradicionals.

La proposta de Rubí parteix de constatar que la rehabilitació energètica requereix d’alts costos d'inversió, que l'accés al finançament és difícil i que la gestió de les comunitats de veïns i veïnes és complexa. Atenent a aquests antecedents, la iniciativa de Rubí passa per  promoure la rehabilitació d'edificis des de l’administració pública que se situa com a promotora de la iniciativa i intervé en totes les fases del projecte. L’estratègia en rehabilitació energètica, com tot el model Rubí Brilla, segueix les següents fases: estalvi energètic, eficiència i, en últim terme, inversió, en aquest cas, la instal·lació d'energies renovables.

L'objectiu principal de la Iniciativa UIA és facilitar espais i recursos per a posar en marxa idees que no s'hagin provat fins al moment per donar resposta a reptes compartits pel conjunt de la Unió i estudiar-ne els resultats. “Els projectes de la convocatòria UIA han de ser innovadors, d'alta qualitat, orientats als resultats i transferibles. Ser avui a Brussel·les i optar-hi ens diu que la proposta Rubí Brilla compleix tots aquests requisits. I això, ja és un èxit” exposa l’alcaldessa, Ana María Martínez.  La delegació rubinenca, formada per la màxima edil;  el regidor de Medi Ambient, Moisés Rodríguez i el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto; ha presentat aquest dimecres la proposta de la ciutat a la Direcció General de Fons Regionals de la Unió Europea acompanyada de l’eurodiputat Javier López membre del Consell del European Council on Foreign Relations (ECFR).

La  proposta de rehabilitació d’edificis presentada en aquest marc europeu aquest dimecres suposaria un estalvi energètic superior al 30% el primer any, del 50% a partir del desè any i un estalvi acumulat de 4.333.000 euros en 20 anys. “A més de l’aplicació concreta i de la millora del medi ambient que comportaria, creiem que la nostra proposta inclou elements d’economia circular i participació ciutadana que li atorguen un valor altíssim per la comunitat”, ha explicat Martínez. La proposta de Rubí opta a la cinquena edició de les ajudes UIA.

La reunió ha possibilitat conèixer diferents programes en profunditat, inclòs el Programa Operatiu de Catalunya en el que es poden incloure estratègies urbanes com les que s’estan fent dins del projecte Fem Barri de Rubí. “Per a la nostra ciutat aquesta visita ens ofereix una visió àmplia d’oportunitats i aliances amb les institucions europees que de ben segur ens aportarà beneficis que en el futur ens acompanyaran en la continuació de la transformació de la nostra ciutat”, ha conclòs l’alcaldessa.