Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa dona la benvinguda als infants sahrauís que passaran l’estiu a la ciutat Els nens i nenes conviuran amb cinc famílies acollidores, en el marc del projecte "Vacances en pau" que impulsa l’entitat Rubí Solidari https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa dona la benvinguda als infants sahrauís que passaran l’estiu a la ciutat

Els nens i nenes conviuran amb cinc famílies acollidores, en el marc del projecte "Vacances en pau" que impulsa l’entitat Rubí Solidari

Martínez i Cebrián, amb els infants sahrauís i els representants del Consell dels Infants i Adolescents (foto: Ajuntament – Localpres).
Martínez i Cebrián, amb els infants sahrauís i els representants del Consell dels Infants i Adolescents (foto: Ajuntament – Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, la regidora de Ciutadania, Mª Carmen Cebrián, i membres del Consells dels Infants i Adolescents han donat la benvinguda a la ciutat als cinc nens i nenes sahrauís que aquest estiu passaran les vacances amb famílies acollidores rubinenques en el marc del projecte Vacances en pau. Es tracta d’una iniciativa organitzada per la Delegació del Front Polisario a Catalunya, que a la ciutat vehicula l’entitat Rubí Solidari, en col·laboració amb l’Associació d’Amics amb el Poble Sahrauí i el consistori rubinenc.

Els infants són víctimes directes d’un conflicte que va començar l’any 1975  i que encara perdura. Els nens i nenes són els més afectats per les difícils condicions de vida dels campaments de refugiats. No tenen cobertes necessitats bàsiques com l’alimentació, l’accés a l’aigua potable i l’atenció sanitària. Les famílies acollidores es fan càrrec durant dos mesos d’aquests infants, als quals els ofereixen la possibilitat de sortir de la seva rutina, participar en diferents activitats lúdiques i culturals i, a la vegada, realitzar diverses revisions mèdiques.

Aquest any, s’han sumat a la proposta dues famílies més que l’any passat. Així, són cinc els infants que podran passar els mesos de calor extrema a la ciutat: la Sidi, el Brahim, la Maimuna, l’Alia i la Dagna.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha agraït la tasca que realitza Rubí Solidari a l’hora d’organitzar l’activitat Vacances en pau: “Aquesta proposta manté viu aquest agermanament amb el Sàhara i possibilita que els nens i nenes que vénen a la nostra ciutat passin un estiu diferent en què, a banda de les moltes activitats que faran amb les famílies, podran rebre atenció mèdica, entre d’altres”.

Joan Carles Salinas, que ha estat família acollidora en diverses ocasions, ha explicat que resulta molt gratificant acollir un d’aquests infants: “Per a qualsevol família que acull un nen o nena sahrauí és una gran satisfacció. Són nanos que estan molt necessitats, no a nivell d’afecte ─són molt estimats per les seves famílies─, sinó de qüestions materials, com ara poder disposar d’espais d’ombra, ja que a l’estiu estan a 50 graus al desert, o bé l’accés a l’aigua potable”. Salinas ha recordat l’experiència enriquidora de conviure amb la Sabah: “Vam aprendre el nivell d’autonomia que tenen ells respecte els nostres fills, la seva fascinació per la pluja o el fet que, quan li omplíem el got d’aigua, sempre deia ‘fins aquí’”. 

Per la seva banda, Núria Ribera, de Rubí Solidari, ha parlat de la situació extrema que es viu al Sàhara: “Des de Rubí Solidari tenim molt clar que aquest projecte té dues vessants: la de poder cuidar uns nens que tenen unes necessitats i, d’altra banda, difondre la situació d’un país [...]. Fa 40 anys que viuen en camps de refugiats”.

Amb aquest projecte, Rubí ─agermanada amb la localitat sahrauí de la Daria de Guelta─ reforça els llaços amb el Sàhara Occidental.

Una calorosa benvinguda
Rubí Solidari, amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha organitzat una festa de benvinguda per a aquests infants aquest divendres a la plaça Pearson. La celebració s’ha iniciat amb diversos tallers de tatuatges d’henna, estampació de samarretes i una plantada de haimes

Amb l’objectiu de donar a conèixer la realitat del poble sahrauí, també s’ha preparat una exposició fotogràfica i el passi d’un documental. L’esdeveniment s’ha tancat amb un sopar popular a base de cuscús i el concert del grup Mocasines.

Vincles amb el Sàhara
L’Ajuntament de Rubí renovarà la relació d’agermanament amb el Sàhara Occidental a través de l’art i les persones joves. Amb aquesta intenció, una delegació de la ciutat formada per una tècnica de l’àmbit de Polítiques de Ciutadania del consistori, la directora de l’Institut La Serreta i una professora de l’escola d’art i disseny edRa han visitat recentment aquesta regió africana amb dues representants de Tallers d’Art, Cultura i Creació (TACC), l’entitat que dinamitza el viatge.

A través d’aquesta visita tècnica, els diferents agents implicats en la reformulació de l’agermanament amb el poble sahrauí s’han apropat als campaments de refugiats i a la seva realitat. La comitiva ha passat per Rabuni, Bojador, Guelta i Mariam i ha visitat el Ministeri de Cultura, les escoles de cinema i art, centres de primària i secundària i la biblioteca. 

El projecte té la intenció d’implicar l’alumnat del Grau Superior d’Integració Social de La Serreta i vol donar continuïtat al treball que l’escola d’art i disseny edRa va iniciar amb l’exposició Sàhara Visible, que es va poder veure a El Celler com a resultat del treball transversal del curs 2018-2019. A més, vol establir línees d’intercanvi i col·laboració entre edRa i les escoles d’art i cinema dels campaments, desenvolupant la part de creació artística com a eina de sensibilització.

El Pla Director de Cooperació per al Desenvolupament (PDCD) de Rubí per al període 2018-2020, que totes les forces polítiques del Ple van aprovar el febrer de 2018, contempla reprendre el treball amb el Sàhara i recuperar el contacte iniciat amb l’agermanament. Amb aquest objectiu, una primera delegació de l’Ajuntament de Rubí ja va visitar els campaments de Tinduf l’any 2018, de la mà del Fons Català de Cooperació, per tal de copsar la realitat de la zona i començar a dibuixar les polítiques de cooperació amb la zona. La futura relació de Rubí amb el Sàhara es treballarà com fins ara amb l’entitat Rubí Solidari, que està estretament vinculada a la realitat dels campaments.