Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa de Rubí explica en profunditat el projecte del parc de La Serreta als veïns de la Zona Nord Un dels objectius del consistori és recuperar una zona verda de la ciutat, dotant aquest nou espai d’usos lúdics i esportius https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’alcaldessa de Rubí explica en profunditat el projecte del parc de La Serreta als veïns de la Zona Nord

Un dels objectius del consistori és recuperar una zona verda de la ciutat, dotant aquest nou espai d’usos lúdics i esportius

L’alcaldessa ha visitat les obres del nou parc de La Serreta acompanyada dels representants veïnals del barri (foto: Localpres).
L’alcaldessa ha visitat les obres del nou parc de La Serreta acompanyada dels representants veïnals del barri (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha explicat aquest dilluns en què consisteix el projecte del nou parc de La Serreta als veïns de la Zona Nord. Amb aquesta reunió, que ha anat acompanyada d’una visita a les obres, la primera edil ha complert una de les seves promeses.

Martínez ha traslladat als representants veïnals que els treballs de construcció del nou parc de La Serreta, iniciats al febrer en el marc del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015, permetran recuperar una zona verda al municipi i reordenar un espai actualment degradat, dotant-lo d’usos lúdics i esportius. Segons Ana María Martínez, el nou parc de La Serreta “suposa un espai de qualitat pel barri i per la ciutat, un espai que Rubí mereix i necessitava”. L’alcaldessa ha remarcat que era important fer aquesta visita d’obres amb els representants veïnals perquè poguessin conèixer, d’una banda, el contingut del projecte de manera detallada i, de l’altra, l’evolució de les obres explicada per l’equip tècnic. I és que, com ha explicat Martínez, “els responsables de l’associació i també els veïns i veïnes faran d’altaveu d’aquest fantàstic parc, que donarà un plus de qualitat a aquest barri”.

El futur parc de La Serreta està ubicat en un solar fins ara sense un ús determinat que limita amb els carrers de Maria Aurèlia Capmany, Carrasco i Formiguera, Primer de Maig i la carretera de Sabadell.

Amb aquest projecte, el consistori s’ha proposat dos objectius: d’una banda, plantejar un disseny amb multitud de jocs i activitats i, de l’altra, cercar la màxima eficiència energètica, la minimització de l’ús de recursos no renovables i el mínim impacte ambiental en la seva construcció i posterior ús i manteniment.

Pel que fa a les zones de joc, el projecte fuig dels usos tradicionals dels parcs i planteja àrees de joc innovadores: s’han dissenyat topografies artificials per a nens més petits i d’altres per a nens més grans, com un rocòdrom, que fomenten les activitats a l’aire lliure, més enllà dels jocs tradicionals. D’altra banda, a partir d’uns elements gràfics pintats a terra, s’habilitarà una pista d’atletisme i es crearà una proposta de gran diversitat de jocs. Sobre la superfície de la pista del parc, unes taques de color dibuixaran diversos circuits per jugar a la xarranca, a esbrinar aspectes de l’entorn natural i per fer proves esportives. També destaquen els jocs infantils reciclats amb estructures de joc pensades per al desenvolupament psicomotriu, emocional i cognitiu dels nens, i que inciten la canalla de totes les edats a jugar, promovent l’exercici físic com a manera de divertir-se.

Pel que fa a l’eficiència energètica, el projecte s’ha dissenyat des de l’òptica de la sostenibilitat, tant ambiental com econòmica, plantejant propostes amb materials reciclats o reciclables en tots els casos possibles, fomentant solucions que permeten l’estalvi energètic o de recursos naturals i minimitzant l’alteració del medi amb mesures que fomenten la recuperació dels aqüífers i de la vegetació, entre d’altres. Alguns exemples en són el mobiliari urbà ─fabricat a partir de plàstic reciclat─, l’ús d’un paviment procedent del reciclatge de vidre o els murs de gabions omplerts de runes de la construcció. Es promou l’estalvi energètic a través d’una il·luminació íntegrament de tipus Led, així com l’estalvi en recursos hídrics amb la plantació d’espècies autòctones. També s’ha dissenyat un innovador sistema de drenatge alternatiu al clavegueram tradicional, que consisteix en el retorn de les aigües de pluja al propi terreny mitjançant la infiltració per un dipòsit de graves, evitant així la desaparició dels aqüífers naturals i incrementant la humitat natural del terreny, la qual fa disminuir les necessitats hídriques de la vegetació.

Un parc amb tres zones diferenciades
El parc s’estructurarà en tres àmbits que acolliran diferents activitats i que es corresponen amb les zones de més fàcil accés i de topografia menys accidentada. El primer àmbit, a la cota superior i davant l'Institut La Serreta, serà un espai destinat als jocs infantils per a nens de 2 a 12 anys. El segon gran espai, amb accés des del carrer de Carrasco i Formiguera, disposarà d’un equipament esportiu, zones d’estada, jocs per a nens i un rocòdrom. Per últim, s’habilitarà un tercer àmbit per a l’esbarjo de gossos que s’ubicarà entre la carretera de Sabadell i el carrer de Primer de Maig. 

En el marc d’aquest projecte també s’intervindrà a la calçada del carrer de Carrasco i Formiguera que, com a principal accés al parc, es transformarà en una plataforma única.

Les obres, a bon ritme
Les tasques realitzades fins ara corresponen al moviment de terres per adequar les plataformes tant de jocs com d’estada i conformar els talussos, l’execució dels murs de contenció, del rocòdrom, de gran part de la xarxa de clavegueram i dels sistemes de drenatge, de les bases de formigó de les escales i dels tobogans, així com dels murs de gabions fets amb material reciclat.

Actualment s’està formigonant la pavimentació de les zones d’estada i s’ha iniciat la instal·lació d’enllumenat públic.

Aquesta actuació, pressupostada amb 1,7 milions d’euros, ha estat adjudicada a l’empresa Ferrovial. Les obres és previst que finalitzin entre els mesos de novembre i desembre. 

Imatges relacionades

Les obres del nou parc de La Serreta avancen segons el calendari previst (foto: Localpres)
Les obres del nou parc de La Serreta avancen segons el calendari previst (foto: Localpres)
L'equip tècnic ha explicat detalladament tant el projecte com l'evolució de les obres als veïns (foto: Localpres)
L'equip tècnic ha explicat detalladament tant el projecte com l'evolució de les obres als veïns (foto: Localpres)