Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’alcaldessa celebra la sentència que obliga la Generalitat a pagar el deute contret amb l’Ajuntament pel finançament de les escoles bressol Ana María Martínez denuncia els perjudicis que han suposat les retallades del Govern català en àmbits com l’educació, la sanitat i l’atenció a la diversitat https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’alcaldessa celebra la sentència que obliga la Generalitat a pagar el deute contret amb l’Ajuntament pel finançament de les escoles bressol

Ana María Martínez denuncia els perjudicis que han suposat les retallades del Govern català en àmbits com l’educació, la sanitat i l’atenció a la diversitat

L’alcaldessa, amb la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones (foto: Localpres).
L’alcaldessa, amb la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, acompanyada de la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha comparegut aquest dimecres per valorar la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga la Generalitat a pagar a l’Ajuntament de Rubí els diners no percebuts pel finançament de les escoles bressol municipals durant els cursos 2012-2013, 2013-2014 i 2014-2015. La resolució judicial és fruit d’un recurs contenciós administratiu interposat per una trentena de municipis afectats per la mateixa situació.

La primera edil ha celebrat que els tribunals hagin donat la raó als ajuntaments en un afer que ha posat en risc el model educatiu de 0 a 3 anys: “Amb l’excusa de la crisi econòmica es va començar a privatitzar serveis públics com la sanitat i l’educació. En el cas de l’educació, el cas més flagrant ha estat el de les escoles bressol”, amb una progressiva reducció dels diners destinats per la Generalitat. Així, dels 1.800 € anuals per infant contemplats en l’acord subscrit amb els ajuntaments pel sosteniment de les escoles bressol, es va passar a una aportació de 1.600 € el curs 2010-2011, que novament va disminuir fins als 1.300 € l’any següent i que, finalment, es va acabar eliminant durant al període 2012-2013. “Aquests zero euros demostren la sensibilitat de l’antiga Convergència, l’actual PDCat, protagonista d’aquesta decisió de privatització i de manca de corresponsabilitat en el sosteniment de la xarxa d’escoles bressol municipals”, ha denunciat l’alcaldessa.

Davant d’aquesta situació, Martínez ha reivindicat el model social de l’Ajuntament “basat en la igualtat d’oportunitats, contraposat al model que la Generalitat va iniciar de la mà de l’antiga Convergència, un model absolutament contrari que es basa en la desigualtat” i que, a banda d’afectar l’educació de 0 a 3 anys, també té perjudicis sobre l’atenció a la diversitat funcional o els recursos destinats a la gent gran. “Totes aquestes retallades comporten un model social que, sobretot en el cas de famílies amb més necessitat, fa que sigui la dona cuidadora la que es quedi casa i que no pugui desenvolupar el seu projecte de vida al marge d’una situació de dependència”, ha lamentat l’alcaldessa.

Compromís amb l’educació de 0 a 3 anys
La progressiva reducció de la subvenció de la Generalitat des del 2010 va obligar l’Ajuntament a cobrir el cost de les escoles bressol amb pressupost municipal. Tot i que els càlculs encara no són definitius, s’estima que els diners que deu el Govern català pels tres cursos afectats per la sentència del TSJC ascendeix a més d’1,3 milions d’euros.

Martínez ha reiterat el compromís de l’Ajuntament amb l’educació de 0 a 3 anys, en coherència amb la voluntat d’aplicar la mirada de la infància a tot allò que es fa a la ciutat.