Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol El Servei de Salut Pública treballa en la prevenció del consum d’alcohol durant tot l’any a través d’intervencions en escoles i instituts https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol

El Servei de Salut Pública treballa en la prevenció del consum d’alcohol durant tot l’any a través d’intervencions en escoles i instituts

L’alcohol és la droga que genera més problemes a la societat.
L’alcohol és la droga que genera més problemes a la societat

L’Ajuntament de Rubí s’adhereix a la Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol, que organitza la Sub-direcció General de Drogodependències del 15 al 19 de novembre. La commemoració, que arriba enguany a la vuitena edició, s’emmarca en l’Awareness Week on Alcohol Related Harm (AWARH), promoguda per diverses entitats a Europa.

La Setmana de Sensibilització sobre els Riscos del Consum d’Alcohol posa l’accent en el paper preventiu de la comunitat amb el lema L’alcohol és responsabilitat de tothom. L’Ajuntament de Rubí se suma a aquest missatge, tot incidint en la responsabilitat que té cadascú a l’hora de prevenir el consum d’alcohol i reduir els danys ocasionats per aquesta substància.

La tasca preventiva del Servei de Salut Pública en relació al consum d’alcohol es desenvolupa durant tot l’any a través d’intervencions a les escoles i instituts. Entre les activitats que s’hi realitzen hi ha tallers com Què fem quan anem de festa, en què es reflexiona sobre l’oci juvenil i es tracten temes com ara el consum recreatiu d’alcohol, cànnabis i altres substàncies, posant-hi èmfasi en els riscos que se’n deriven. També s’ofereixen als centres educatius tallers específics i exposicions sobre el consum d’alcohol. Durant aquest any, aquest tipus d’activitats preventives han arribat a més de 400 alumnes d’ESO.

A més, la pàgina web municipal disposa d’un apartat amb informació i recomanacions per prevenir els riscos associats a l’alcohol.

 

Una droga molt present

L’alcohol continua sent una droga consentida, acceptada i sovint banalitzada, malgrat tothom és conscient que el seu abús provoca problemes de salut i socials molt importants.

A Rubí, segons la darrera enquesta d’hàbits relacionats amb la salut que es va realitzar a l’alumnat de 4t d’ESO dels instituts de Rubí, el 68% dels nois i el 74,6% de les noies d’aquesta edat han begut alguna vegada mig got de qualsevol beguda alcohòlica. Aquest consum s’inicia de mitjana als 14 anys (41,6%). Respecte a les ocasions en què beuen, el 42% dels i les joves ho fan els caps de setmana, el 60,5% en festes familiars i el 75,8% en discoteques o bars.

L’alcohol és la droga que genera més sol·licituds de tractament a Catalunya: més del 42% de les registrades el 2019, sent un 7% menors d’edat i més del doble noies. Segons dades del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS), a Rubí la tendència és la mateixa, amb un 47,77% de tractaments per iniciats per drogues relacionats amb l’alcohol.

Aquesta també és la substància psicoactiva que origina més urgències als hospitals (més de 55%). El seu impacte, a més, és important entre els i les joves: un de cada tres adolescents entre 14 i 18 anys afirmava al període 2018-2019 haver presentat una intoxicació aguda i/o haver fet un consum intensiu d’alcohol els darrers 30 dies. Aquesta prevalença és més elevada en les noies que en els nois. Segons l’enquesta realitzada entre alumnat de 4t d’ESO a Rubí, un 42,9% han consumit quatre o més begudes en una ocasió, el 22,4% s’han emborratxat en mes d’una ocasió, el 12,7% dues vegades i el 18,4% una vegada. Del 22,4% de persones que s’han emborratxat en més d’una ocasió el 40,5% són noies.

S’estima que en el període 2010-2017 a Espanya, en persones adultes majors de 15 anys, el consum d’alcohol va causar una mitjana de 15.489 morts anuals. D’aquestes, el 73,8% van ser d’homes, sent un 55,7% morts prematures, és a dir, abans dels 75 anys; i el 26,2% van ser de dones. El càncer és la principal causa de mort relacionada amb l’alcohol (29,4%), per sobre de la cirrosi hepàtica, de les malalties cardiovasculars i de les lesions involuntàries. 

       

Quan es considera consum de risc?

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el consum de risc se situa en el cas dels homes per sobre de les 4 UBE (unitat de beguda estàndard) al dia o 28 setmanals i, en les dones, per sobre de les 2 UBE al dia o 17 setmanals. Una UBE pot ser una copa de vi o una cervesa, mentre que un cubata o una copa de licor equivalen a dues UBE.

La Generalitat de Catalunya dona la possibilitat a tothom d’esbrinar si beu massa amb una calculadora en línia. Només introduint-hi la informació bàsica que es demana, aquesta aplicació determina el patró de consum d’alcohol personal i emet missatges amb informació i consells relacionats. Es tracta d’una eina totalment anònima i la informació que retorna és només orientativa.

Per saber-ne més, es recomana parlar amb el metge o metgessa de família, adreçar-se al Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de Rubí a través del telèfon 93 588 73 73, trucar a la Línia Verda al 900 900 540 o bé a Salut Respon al 061.

 Recomanacions sobre el consum d’alcohol