Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament recomana a la ciutadania no alimentar els senglars per evitar la seva proliferació El Consistori ha instal·lat tanques protectores al voltant de diversos contenidors d’orgànica de les urbanitzacions per tal que els animals no els tombin https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament recomana a la ciutadania no alimentar els senglars per evitar la seva proliferació

El Consistori ha instal·lat tanques protectores al voltant de diversos contenidors d’orgànica de les urbanitzacions per tal que els animals no els tombin

Els senglars cada cop perden més la por a acostar-se a zones urbanes (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Els senglars cada cop perden més la por a acostar-se a zones urbanes (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

Les zones al voltant de les urbanitzacions de Can Solà, Can Barceló, Castellnou i Sant Muç i els barris de Can Fatjó, El Pinar i Can Vallhonrat presenten una important presència de porcs senglars. Per tal de minimitzar el risc per a les persones, tant l’Ajuntament com els Agents Rurals recomanen no donar menjar als senglars, ja que amb aquest fet es modifica la seva conducta i acaben perdent la por a les persones, amb el risc que suposa al ser animals salvatges que tenen reaccions imprevisibles.

Igualment, emplacen la ciutadania a llençar la brossa correctament dins dels contenidors pertinents, per tal que les restes de menjar quedin fora de l’abast dels animals. En aquest sentit, el Consistori ha instal·lat tanques protectores al voltant d’una quarantena de contenidors de la fracció orgànica situats a les urbanitzacions amb l’objectiu de bloquejar-los i evitar així que els porcs senglars els desplacin i els tombin. Aquesta mesura es va aplicar de forma pilot l’any 2018 en un contenidor de Castellnou i, des d’aleshores, s’ha anat ampliant a d’altres ubicacions.

Des de fa uns 50 anys, el senglar ha mostrat una espectacular expansió demogràfica. Actualment es troba de manera cada vegada més freqüent i en major quantitat en zones urbanitzades o periurbanes i en els espais verds urbans. L’adaptació a aquests nous hàbitats els ha permès assolir una densitat de població major a causa de l’accés a noves fonts d’alimentació més assequibles, així com a nous espais on trobar refugi per viure i reproduir-se.

L’impacte social dels senglars es pot traduir en danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, incursions a les zones urbanes i transmissió de diferents malalties. És per això que des del Servei de Sostenibilitat i Medi de l’Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi i que es contracta una empresa externa que efectua el servei de captura amb gàbia, tot i que aquesta mesura resulta insuficient ja que aquesta espècie té un alt nivell de reproducció.

 

Què cal fer si trobem un senglar

En cas de trobar un senglar, és important no apropar-s’hi, ja que poden reaccionar amb agressivitat. També convé no tocar-los, ja que hi ha risc de mossegada o envestida. Per allunyar-los, es pot fer soroll i gesticular, ja que això els espanta.

Per evitar-ne la seva presència, no se’ls ha de donar menjar, cal assegurar-se de llençar les bosses d’escombraries a dins dels contenidors i que el menjar dels animals domèstics no estigui al seu abast i, si es disposa d’un hort o jardí, posar-hi una tanca per evitar que hi puguin entrar.

A la xarxa viària, cal conduir amb precaució, ja que els senglars poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.