Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament promou la cessió d’habitatges en desús de petits propietaris per destinar-los a lloguer social L’administració garantirà el pagament del lloguer i facilitarà la rehabilitació de l’habitatge https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament promou la cessió d’habitatges en desús de petits propietaris per destinar-los a lloguer social

L’administració garantirà el pagament del lloguer i facilitarà la rehabilitació de l’habitatge

EL nou pla vol facilitar l'accés al lloguer assequible (Foto: Localpres).
EL nou pla vol facilitar l'accés al lloguer assequible (Foto: Localpres)

El consistori impulsarà la cessió d’habitatges desocupats de propietaris privats per ser destinats a lloguer social. El programa va adreçat als petits propietaris que disposen d’algun pis buit i se’ls assegura el cobrament de la renda de lloguer pactada durant tota la vigència del contracte i, en el cas que sigui necessari, s’ofereix la possibilitat d’una rehabilitació bàsica per posar a punt l’habitatge. Així, l’Ajuntament, a través de l’empresa municipal PROURSA, signarà un contracte de cessió amb els petits propietaris i  pagarà mensualment la renda de lloguer acordada.Per a l’any 2018, el pla es marca com a objectiu aconseguir 10 pisos a través d’aquest procediment.

El servei d’habitatge ha detectat que el mal estat dels immobles era un dels elements que frenava els propietaris en el moment de cedir els seus habitatges per a lloguer social. Confiem que ara tindrem accés a més immobles que podrem posar a disposició de les persones que més ho necessiten”, diu Marta García, regidora de Serveis a les Persones.

Els tècnics de PROURSA inspeccionaran l’estat de l’habitatge i valoraran quins arranjaments són necessaris per garantir l’habitabilitat de l’immoble. L’empresa municipal podrà assumir l’avançament d’aquestes obres fins un màxim de 12.000 euros que s’aniran descomptant de les quotes de lloguer. També garantirà que els habitatges cedits es retornin en condicions d’habitabilitat un cop finalitzi el contracte.

Com a contraprestació, els contractes de cessió es faran per un període d’entre 3 i 5 anys, en funció de l’estat del pis. La renda mensual que pagarà PROURSA als propietaris serà entre un 15 i un 20% inferior al preu de mercat.

Segons l’Observatori de l’Habitatge, a Rubí hi ha gairebé 700 habitatges de propietaris particulars on no hi consta cap persona empadronada, aquesta és la borsa d’habitatges sobre la que vol incidir aquest pla.

El Mercat de lloguer social

El Parc Social d’Habitatge de Lloguer de Rubí és de 1.092 pisos, segons dades de l’Observatori de l’Habitatge de la ciutat a 31 de desembre de 2017. D’aquests, 149 són habitatges municipals; 178 són habitatges de lloguer  d’altres administracions (IMPSOL, INCASÓL o l’Agència de l’Habitatge de Catalunya); 85 són habitatges de lloguer social d’entitats financeres, 56 formen part de la Borsa de mediació social que gestiona PROURSA que també ha tramitat 10 contractes més del mercat privat; 525 reben ajudes al lloguer del Ministeri de Foment i 195 de la Generalitat de Catalunya. D’aquests, 106 habitatges estan inclosos en més d’una categoria.