Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament presenta un ambiciós projecte per transformar i obrir al veïnat bona part de l’entorn de la Riera La Corporació municipal ha sol·licitat una subvenció dels fons europeus Next Generation EU amb la voluntat d’avançar l’execució de la proposta https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament presenta un ambiciós projecte per transformar i obrir al veïnat bona part de l’entorn de la Riera

La Corporació municipal ha sol·licitat una subvenció dels fons europeus Next Generation EU amb la voluntat d’avançar l’execució de la proposta

L’alcaldessa, durant la presentació del projecte a la premsa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
L’alcaldessa, durant la presentació del projecte a la premsa (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha presentat un ambiciós projecte de renaturalització de l’eix i del balcó de la Riera que significarà un abans i un després per a tota la zona afectada. La proposta té com objectiu principal contribuir a una millor qualitat de vida, salut i benestar per als habitants de la ciutat mitjançant la millora de la biodiversitat i la connectivitat paisatgística de l’entorn verd intensiu de Can Fatjó i de la restauració de l’ecosistema fluvial de la Riera de Rubí.

La proposta que ha dissenyat l’Ajuntament té un pressupost total de 4.209.876,92 € (sense IVA), dels quals 3.999.383,07 € (sense IVA) serien assumits per la Unió Europea en cas que prosperés la sol·licitud que ja ha presentat el Consistori als fons europeus Next Generation EU. L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha explicat que “fa molt temps que el govern municipal treballa perquè, en la planificació de la ciutat, la Riera sigui un element nostre i no una cicatriu que la separi en dos”. És per això que, segons ha assegurat, la proposta tirarà endavant fins i tot si no s’aconsegueix el finançament de la Unió Europea: “Aquest és un projecte que implica una gran injecció econòmica. Si aconseguíssim la subvenció dels fons europeus, el que faríem seria avançar-lo en el calendari”.

El projecte afecta una superfície d’aproximadament 20 hectàrees ─prop de 12 corresponents a l’eix de la Riera i gairebé nou al que es coneix com el balcó de la Riera─ i s’estima que pot beneficiar directament prop de 64.000 persones que viuen en un radi de 900 metres. La proposta s’emmarca en una estratègia ja establerta, el Pla director del verd urbà de Rubí, i posa les bases del futur Pla director de la Riera.

Les actuacions que inclou el projecte es localitzen en quatre grans àmbits:

 

ÀMBIT 1: Millora de l’entorn de la masia de Can Fatjó

El projecte proposa diverses actuacions per millorar el petit parc elevat sobre el carrer de la Font de la Via, el turó de l’antiga masia de Can Fatjó i la zona enjardinada entre l’avinguda de Castellbisbal i el carrer de la Font de la Via. Aquestes inclouen, entre d’altres, la implantació d’una pèrgola a la zona on hi havia la masia que farà les funcions de mirador, la recuperació del forn íber per fer-lo més visible, la millora de la zona infantil i la zona d’esbarjo per a gossos, la creació de camins de connexió, i la recuperació de la vegetació tot eliminant-ne les espècies al·lòctones i creant noves zones d’arbrat. El cost aproximat d’aquestes actuacions és de 2.125.000 €.

 

ÀMBIT 2: Millora paisatgística de les zones verdes entre c. Topazi, Maragda, de la Perla i la línia d’FGC

L’Ajuntament proposa intervenir a la zona verda amb camins espontanis que connecta l’actual passera dels Ferrocarrils de Generalitat de Catalunya amb el carrer de Topazi. En aquest punt, es netejarien espècies vegetals al·lòctones i es repoblaria el bosc existent, s’habilitarien camins accessibles, es millorarien les zones infantil i d’esbarjo per a gossos, es crearien zones de pícnic, i s’instal·larien plaques fotovoltaiques.

L’import aproximat d’aquestes actuacions és de 872.250 €.

     

ÀMBIT 3: Millora de la Riera de Rubí entre el pont de La Llana i el pont de Cova Solera

Amb un cost aproximat de 748.000 €, el projecte planteja actuar sobre la vegetació que es troba a l’eix de la Riera; millorar la qualitat dels ecosistemes de ribera i restaurar la llera tot netejant residus, eliminant espècies al·lòctones i incorporant d’altres pròpies de ribera; plantar-hi helòfits i estabilitzar puntualment els talussos.

       

ÀMBIT 4: Millora i conservació de la biodiversitat del torrent de les Abelles

L’Ajuntament aposta per transformar l’actual zona verda natural que conforma la façana sud-oest de la Riera a Can Fatjó mitjançant diverses actuacions, com ara el reforç de masses arbòries i arbustives, la supressió d’espècies al·lòctones, la millora i estabilització de camins, la millora de la zona infantil i la zona d’esbarjo per a gossos existents, i la introducció de zones de pícnic, entre d’altres.

Està previst destinar a aquesta zona aproximadament 380.500 €.

    

Un projecte que il·lusiona

El projecte de renaturalització de l’eix i del balcó de la Riera es va presentar al desembre a diferents col·lectius ciutadans que hi podien estar interessats. Fruit d’això, la proposta ha arribat a la Unió Europea acompanyada de les cartes de suport de tot un seguit d’organismes, associacions i entitats: Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Vallès Occidental, Agència Catalana de l’Aigua, AV Les Torres – Rubí 2000, AV La Plana del Castell, AV Sant Jordi Parc – Xercavins, Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, Centre d’Estudis Rubinencs, Consell de la Gent Gran de Rubí, Consell dels Infants i Adolescents de Rubí i Asociación Club Petanca Unió Les Torres.

Segons es destaca des de l’equip de govern municipal, es tracta d’una proposta amb múltiples beneficis. “És una oportunitat de fer valer un espai de la ciutat com és l’entorn de Can Fatjó i la Riera, que hi ha molta gent que encara desconeix. La transformació de la Riera serà absoluta en aquests tres quilòmetres aproximats que afecta el projecte”, ha explicat Andrés Medrano Muñoz, regidor de Medi Ambient i Transició Ecològica. De la seva banda, el regidor de Planejament Urbà i de Mobilitat i Accessibilitat, Rafael Güeto Ortiz, ha subratllat “el salt que suposarà la proposta en la qualitat urbana d’aquesta zona, la millora en la connectivitat i els accessos, la seva contribució a una ciutat més caminable donant compliment al Pla d’accessibilitat que ja tenim”.

El regidor de Projecció de la Ciutat, Moisés Rodríguez Cantón, ha conclòs que “Rubí està preparada per assumir reptes com aquest. Ens il·lusiona tenir un gran projecte destinat a l’espai on va néixer la ciutat i a una Riera que té una gran importància històrica per a nosaltres”.

Imatges relacionades

Simulació del projecte
Simulació del projecte
Simulació del projecte
Simulació del projecte
Simulació del projecte
Simulació del projecte
Simulació del projecte
Simulació del projecte