Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament potencia les mesures d’accessibilitat perquè tothom pugui gaudir de la Festa Major A les accions ja habituals se suma la prèsencia d’intèrprets de llengua de signes a diverses activitats, la implantació d’"hores silencioses" i l’edició d’un programa en braille https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament potencia les mesures d’accessibilitat perquè tothom pugui gaudir de la Festa Major

A les accions ja habituals se suma la prèsencia d’intèrprets de llengua de signes a diverses activitats, la implantació d’"hores silencioses" i l’edició d’un programa en braille

La plaça d’Estanislau Figueras repeteix com a escenari d’activitats de baixa intensitat sonora (foto: Ajuntament de Rubí).
La plaça d’Estanislau Figueras repeteix com a escenari d’activitats de baixa intensitat sonora (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament segueix incorporant mesures per garantir la màxima accessibilitat a la Festa Major. Aquestes actuacions s’adrecen a les persones amb discapacitat i/o amb alta sensibilitat, amb l’objectiu que puguin gaudir al màxim de les activitats previstes, però alhora poden ser beneficioses per a altra ciutadania, com és el cas de la programació especial de la plaça d’Estanislau Figueras o les “hores silencioses” que tindran lloc a la zona d’inflables i la fira d’atraccions.

Enguany, alguns dels actes de la Festa Major comptaran amb intèrpret de llengua de signes per fer-los més accessibles a les persones amb discapacitat auditiva. Un d’ells serà el pregó d’aquest divendres, on hi haurà una intèrpret a peu de plaça que també serà visible a la transmissió en directe per YouTube. També s’ha previst aquesta mesura a dos dels actes que formen part de la programació del Dia per l’Alliberament LGBTI+, que tindrà lloc diumenge a la plaça de Salvador Allende: la lectura del manifest i la performance intergeneracional del poema Yo Monstruo Mío.

Una altra part de les mesures implantades s’adrecen a persones amb alta sensibilitat, com per exemple infants i adults amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Per segon any consecutiu, la plaça d’Estanislau Figueras serà un espai amb programació plenament adaptada a ciutadania especialment sensible a llums i sons intensos. La música en aquest espai serà en semiacústic i tota la zona s’ha dissenyat com un entorn de tranquil·litat lluny de les aglomeracions de la resta de la festa. En aquest punt, també s’hi podran trobar jocs sense llums ni música estridents (L’Andròmina) per afavorir l’accessibilitat d’infants i adults amb algun tipus d’hipersensibilitat o malaltia, i també de persones que en vulguin gaudir sense sorolls ensordidors. En aquesta plaça, a més, hi haurà un estand de sensibilització envers la diversitat de l'Associació DAUS.

Aquesta Festa Major, també s’han programat “hores silencioses” a la zona d'inflables i jocs d'aventura de la rambla de Ferrocarril i a la fira d'atraccions de Rubí Forma, durant les quals es traurà la música i els sons que puguin resultar molestos per a persones amb alta sensibilitat. Aquests moments seran, en el cas dels inflables i jocs d'aventura, els dies 29 i 30 de juny i 1 de juliol, de 10 a 11 h; i en el cas de la fira d’atraccions, el 30 de juny de 18 a 19 h.

Pel que fa a la població amb discapacitat visual, l'Ajuntament facilitarà per primera vegada programes en braille, que es podran recollir al Punt d'Informació de Festa Major de la pl. Pearson.

    

Espais accessibles

L’Amfiteatre del parc del Castell, el Teatre Municipal La Sala i l’Escardívol són espais adaptats a persones amb discapacitat. A l'Amfiteatre del parc del Castell i al Teatre Municipal La Sala, hi haurà localitats reservades per a persones amb mobilitat reduïda. En el cas de l'Amfiteatre, a més, està prevista una cua d'accés alternativa per a persones amb mobilitat reduïda. A l'Escardívol, on no hi ha seients, s'instal·larà una plataforma elevada amb rampa perquè aquestes persones puguin gaudir dels espectacles des d'una posició més elevada. Per accedir a aquesta tarima, caldrà mostrar la targeta acreditativa de la discapacitat.

          

Informació visual al programa

Per reforçar aquesta línia de treball, la programació de la Festa Major publicada a la web municipal incorpora il·lustracions per informar visualment tant d’aquelles activitats de pirotècnia que poden afectar les persones amb alta sensibilitat com de les propostes que presenten mesures d’accessibilitat especials (espais reservats per a persones amb mobilitat reduïda, "hores silencioses", presència d’intèrpret de llengua de signes i plataformes amb rampa per facilitar la visibilitat).

Objectius de Desenvolupament sostenible