Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament planifica les polítiques de cooperació per al desenvolupament per al període 2018-2020 El Pla director de cooperació al desenvolupament, aprovat al darrer Ple, estableix les prioritats municipals en cooperació per al desenvolupament, ajut humanitari i emergències, i educació per al desenvolupament https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament planifica les polítiques de cooperació per al desenvolupament per al període 2018-2020

El Pla director de cooperació al desenvolupament, aprovat al darrer Ple, estableix les prioritats municipals en cooperació per al desenvolupament, ajut humanitari i emergències, i educació per al desenvolupament

El pla posa l’accent en la pedagogia a través de l’educació per al desenvolupament (foto: Localpres).
El pla posa l’accent en la pedagogia a través de l’educació per al desenvolupament (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí s’ha dotat d’un nou Pla director de cooperació al desenvolupament que ordena les polítiques municipals de cooperació i solidaritat per al període 2018-2020. El text va ser aprovat pel Ple municipal el passat 22 de febrer amb dues úniques abstencions.

Amb la redacció d’aquest Pla director de cooperació al desenvolupament, l’Ajuntament persegueix diversos objectius: millorar la qualitat i l’impacte de les intervencions de la política de cooperació municipal tant al nord com al sud, impulsar el lideratge i el treball de les entitats com a agents de la cooperació municipal, i promoure el coneixement i l’adhesió ciutadana a la política de cooperació municipal, demostrant la seva utilitat com a eina d’enfortiment dels valors de pau, convivència i solidaritat.

Per donar compliment a aquests objectius, el pla aposta per l’educació per la pau, els drets humans i el desenvolupament a les escoles i entre la ciutadania; la cooperació tècnica directa de l’Ajuntament amb altres administracions municipals de països empobrits com una manera de fer valer el coneixement de Rubí en l’àmbit de l’eficiència energètica, a través del projecte Rubí Brilla; i el foment de la comunicació per facilitar el coneixement i la comprensió de la ciutadania en relació a la política de cooperació municipal.

El document concreta tres línies estratègiques: cooperació per al desenvolupament, ajut humanitari i emergències, i educació per al desenvolupament. Dins de cooperació al desenvolupament, els objectius prioritaris que marca són la promoció dels drets universals, l’enfortiment de la governança i el poder local, el desenvolupament econòmic local i la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Pel que fa a les zones d’actuació prioritària, s’estipula que siguin els països amb un índex de desenvolupament humà baix ─bàsicament de l’Àfrica Subsahariana─ i els països amb ciutats agermanades.

Dins la línia d’ajut humanitari i d’emergències, el pla recorda que aquesta qüestió es vehicula a través del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i apunta el Pla de convivència i acollida de Rubí 2018-2020 com una oportunitat per incorporar accions concretes de sensibilització de manera coordinada entre l’Ajuntament, el teixit associatiu i la ciutadania activa.

En darrer terme, la línia d’educació per al desenvolupament identifica quatre accions a executar: elaborar una estratègia d’educació per al desenvolupament, realitzar un programa de formació en educació per al desenvolupament i comunicació per a les entitats del Consell Municipal de Cooperació, realitzar una campanya de sensibilització de ciutat i fomentar el treball en xarxa amb associacions no solidàries a partir de la participació en projectes d’educació per al desenvolupament o la realització d’accions de sensibilització al municipi.

La regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, ha evidenciat la importància de comptar finalment amb un pla director que posi ordre a les polítiques de cooperació del municipi: “El document ha tirat endavant amb un gran consens i gràcies a la implicació del teixit associatiu. Amb ell podrem enfortir les polítiques de cooperació perquè tinguin més impacte i més valor, i potenciar el lideratge de les entitats que fa temps que treballen en aquest àmbit”. L’edil també ha posat l’accent en la voluntat pedagògica que desprèn el pla i que té com a objectiu final sensibilitzar el conjunt de la ciutadania en relació a la cooperació.

El procés d’elaboració d’aquest pla es va iniciar el 2016 amb la realització d’una diagnosi del treball en cooperació i solidaritat realitzat fins al moment a Rubí, i va seguir amb un procés participatiu amb la implicació de la ciutadania, els membres del Consell Municipal de Cooperació i els serveis de l’Ajuntament; la redacció de l’esborrany del pla a partir dels resultats de la diagnosi; i l’elaboració del document final, que ha estat aprovat amb un gran consens de totes les forces polítiques.