Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament invertirà 2,4 milions d’euros per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables El projecte consisteix en la implementació de 20 instal·lacions fotovoltaiques en escoles municipals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament invertirà 2,4 milions d’euros per fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables

El projecte consisteix en la implementació de 20 instal·lacions fotovoltaiques en escoles municipals

Detall d'instal·lació fotovoltaica del Rubi Forma (Foto: Ajuntament - Localpres).
Detall d'instal·lació fotovoltaica del Rubi Forma (Foto: Ajuntament - Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha obert la licitació de tres projectes per fomentar l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables. Es tracta del muntatge d’una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques en escoles de la ciutat i de 12 més en diferents equipaments municipals ─agrupades en dos projectes─ per valor de 2,4 milions d'euros. El consistori hi destinarà 1,1 milions d'euros i les actuacions tenen concedida una subvenció per valor d’1,3 milions d’euros, inclosa al Programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona.

El Consistori, a través de la unitat Rubí Brilla, fa més de 10 anys que treballa en el foment de l’estalvi, l’eficiència energètica i l’ús de les energies renovables a tota la ciutat. Al llarg d’aquest temps, conjuntament amb el servei de Manteniment, s’han implementat mesures que han permès que, a dia d’avui, els consums energètics dels equipaments municipals estiguin optimitzats. El següent pas en la transició energètica que està impulsant l’Ajuntament és generar l’energia que necessita la corporació local a partir de fonts renovables i de proximitat.

La situació d’emergència climàtica ─que obliga a reduir les emissions de CO2 de la ciutat en un 55% de cara a l’any 2030─ i els alts preus de l’energia justifiquen la implementació massiva d’instal·lacions fotovoltaiques a tots aquells equipaments municipals on tècnicament i econòmicament són viables.

Pel que fa als centres educatius, es col·locaran instal·lacions fotovoltaiques a l’Escola 25 de Setembre, a l’Escola Mossèn Cinto, a l’Escola Joan Maragall, a l’Escola Montessori, a l’Escola Ramon Llull, a l’Escola Schola, a l’Escola Teresa Altet i a l’Escola Torre de la Llebre. La potència oscil·larà entre els 40,05 i els 91,35 kWp segons cada instal·lació, amb un estalvi que, en el cas de l’Escola 25 de Setembre, per exemple, serà de 64.302,49 kg de CO2 anuals. Pel que fa a l’estalvi econòmic, es preveu que oscil·li entre els 6.296,20 i els 26.737 euros anuals, en funció de cada instal·lació.

Una altra de les actuacions que també està subvencionada per la Diputació és el projecte per a la rehabilitació i l’autoconsum en equipaments municipals, que contempla l’execució d’un total de 6 instal·lacions fotovoltaiques en les modalitats d’autoconsum compartit i autoconsum individual als següents edificis: la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler, la comissaria de la Policia Local, el Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol, el pavelló de la Llana, el poliesportiu de Can Rosés i la pista d’atletisme de Can Rosés. L’objectiu és que aquestes instal·lacions generadores d’energia fotovoltaica abasteixin amb autoconsum la ciutat i, d’aquesta manera, es redueixin costos i es millori la sostenibilitat del sistema. La potència instal·lada total serà de 454,50 kWp, amb una producció de 655,63 MWh/any.

La darrera iniciativa que compta amb el suport econòmic del Programa Renovables 2030 és el projecte executiu per a l’autoconsum solar en instal·lacions públiques. Es preveu la implementació d’instal·lacions fotovoltaiques a 6 equipaments més: el Rubí Forma, el camp de futbol de Can Fatjó, el Mercat Municipal, el Centre Cívic de Can Fatjó, l’edifici Bullidor i l’Escola Bressol Municipal La Bruna. La potència instal·lada total serà de 342 kWp, amb una producció de 448.548 kWh/any.

Aquests projectes permetran l’auto abastiment energètic d’infraestructures municipals, ja que es comparteix l’energia d’una sola instal·lació; la injecció d’energia verda a la xarxa de consumidors de l’entorn, en cas de generar excedents; i la reducció d’emissions GEH associades al consum d’electricitat, gràcies a la substitució de les fonts convencionals d’abastiment d’energia municipal.

Objectius de Desenvolupament sostenible