Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament inicia la construcció del nou refugi per a gats L’equipament, que substitueix el que hi havia fins ara a Cova Solera, oferirà aixopluc a un màxim d’un centenar de gats de carrer https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament inicia la construcció del nou refugi per a gats

L’equipament, que substitueix el que hi havia fins ara a Cova Solera, oferirà aixopluc a un màxim d’un centenar de gats de carrer

El nou refugi es construeix en uns terrenys ubicats al polígon Rubí Sud (foto: Ajuntament de Rubí).
El nou refugi es construeix en uns terrenys ubicats al polígon Rubí Sud (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament comença aquesta setmana les obres per construir un nou refugi de gats al polígon Rubí Sud. El nou equipament està pensat per acollir fins a un màxim aproximat de cent gats de carrer.

Aquesta nova instal·lació està pensada per donar aixopluc a aquells individus de colònies felines que, per diferents motius, necessiten una re-ubicació. Per exemple, colònies de gats de carrer ubicades a l’interior o a zones adjacents de centres sanitaris o escolars; en espais de difícil gestió i/o amb elevat risc d’atropellaments amb el conseqüent perill pel trànsit i pels animals; gats ferits o malalts recollits a la via pública que, un cop recuperats i descartada la seva possible adopció, han de retornar a una colònia; o colònies que, amb la seva presència, suposin un risc per a la salut pública: relacionades amb l’aparició de plagues o de focus infecciosos que puguin afectar a la població.

El refugi que s’està habilitant a Rubí Sud substitueix el que hi havia fins ara a Cova Solera, a l’espai on s’hi estan construint les noves pistes poliesportives. L’equipament per a gats comptarà amb un mòdul prefabricat de fusta d’uns 28 m2, integrat en el medi, amb una sala polivalent, un lavabo i un magatzem. Pel que fa a l’exterior, s’hi habilitarà una zona d’adaptació amb diferents gàbies per tal que els felins es desorientin i no retornin al seu lloc d’origen, i un pati limitat amb una tanca de pals de fusta prou permeable per a que els gats en puguin sortir.

No a tots els municipis tenen una gatera municipal com la que fa anys funciona a Rubí i que ara comptarà amb una nova ubicació a una instal·lació més funcional situada, a més, en un entorn més tranquil i natural”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Les obres també contemplen adequar el camí de terra que dona accés a l’equipament, per tal que l’entitat que realitzarà la gestió d’aquest espai hi pugui accedir amb facilitat per a realitzar tasques de neteja i donar menjar als gats.

Les obres les executa l’empresa Forjados y estructuras de hormigón one S.L. per un import de 177.628 euros.

 

Gats de carrer

Al municipi de Rubí existeixen un gran número de colònies de gats de carrer que són gestionades de manera altruista per persones voluntàries. Les colònies controlades a les zones urbanes consisteixen en un grup de gats esterilitzats que conviuen en un espai públic. Els animals de colònies felines han de ser alimentats amb pinso sec i aigua, tal i com s’indica al document de les condicions per a l’atorgament de l’autorització per a alimentar colònies de gats de carrer.

D’acord amb l’Ordenança reguladora de la tinença d’animals de l’Ajuntament de Rubí, els gats que conviuen en el municipi i que s’han agrupat en colònies formen part de la fauna urbana i, com a tal, se’ls ha de respectar la manera de viure i, en la mesura que tècnicament sigui possible, se’ls ha de mantenir en l’espai que ocupen.

A Rubí, des de l’any 2011 es duu a terme el programa d’esterilització de gats de carrer. L’any passat hi va haver un total de 260 individus que van ser tractats en el marc del programa de control sanitari de gats de carrer, el qual inclou l’esterilització, vacunació i desparasitació dels animals.  El contracte el va executar el Centre Veterinari de Les Torres per un import de 24.036,65 euros.

Objectius de Desenvolupament sostenible