Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament impulsa Rubí Formació com el nou centre de referència de formació per al treball El projecte persegueix augmentar l’ocupabilitat de la ciutadania rubinenca a través d’una millora de la seva formació i proporcionar una oferta formativa integral a treballadors en actiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament impulsa Rubí Formació com el nou centre de referència de formació per al treball

El projecte persegueix augmentar l’ocupabilitat de la ciutadania rubinenca a través d’una millora de la seva formació i proporcionar una oferta formativa integral a treballadors en actiu

L’alcaldessa i el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, acompanyats de les entitats col·laboradores del projecte (foto: Localpres).
L’alcaldessa i el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, acompanyats de les entitats col·laboradores del projecte (foto: Localpres)

L’alcaldessa, Ana María Martínez, i el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, han presentat aquest dimecres el nou projecte Rubí Formació, que en un termini de dos anys convertirà l’actual edifici Rubí+D en un veritable centre integral de formació per al treball. Sota aquesta nova denominació, l’Ajuntament vol treballar en un doble objectiu: augmentar l’ocupabilitat de la ciutadania rubinenca a través d’una millora de la seva formació i proporcionar una oferta formativa integral als treballadors i treballadores en actiu.

El consistori pretén que Rubí Formació sigui un autèntic referent per a les persones que busquen feina o que volen millorar les seves competències laborals. Això s’aconseguirà amb un canvi de filosofia i una reorientació dels serveis que s’ofereixen actualment, però també amb una imatge renovada que permetrà visualitzar aquest equipament com un punt de trobada per als treballadors i les empreses del territori.  

A la presentació de projecte, l’alcaldessa ha explicat que la voluntat de l’Ajuntament és “acompanyar amb formació les persones que estan tenint dificultats a l’hora de reinserir-se en el mercat laboral. Rubí Formació ens ha de permetre potenciar la formació pel treball en els seus diferents àmbits: professional, ocupacional i contínua. A través d’aquest projecte, volem crear un espai de contacte i de treball entre l’administració, els treballadors i les empreses”. En aquest sentit, Martínez ha destacat la feina compartida amb les diverses entitats col·laboradores: el Fòrum Cecot Rubí, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Fundació Paco Puerto de CCOO i Idfo UGT.

Per a l’alcaldessa, ha arribat el moment de “fer un canvi de filosofia, hem de caminar més enllà per donar més efectivitat a la feina que es fa des de l’Ajuntament. Hem de caminar més enllà per detectar les necessitats que tenim com a ciutat i ser més efectius a l’hora de donar-hi resposta”. En aquesta mateixa línia, el regidor de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Rafael Güeto, ha recordat que “la població activa a Rubí, com succeeix també en altres indrets, té dos aspectes que la caracteritzen: d’una banda, l’atur de llarga durada i d’una altra la baixa qualificació. És aquí on volem incidir amb aquest projecte, convertint el Rubí+D en el centre de referència de la formació per al treball a Rubí”.

Atenció personalitzada
Rubí Formació tindrà com a pal de paller l’atenció personalitzada. El centre comptarà amb un servei d’informació que s’encarregarà de fer la primera acollida de l’usuari, així com d’informar-lo sobre l’oferta formativa disponible i sobre aquells altres serveis municipals que puguin ser-li útils. Cada persona que s’adreci a Rubí Formació comptarà amb un tutor que també farà un seguiment de tot el procés d’aprenentatge de la persona per tal de garantir que es respon correctament a les seves necessitats.

En funció de les seves demandes, l’usuari serà derivat als diferents serveis integrats a Rubí Formació. Si es tracta d’un ciutadà que busca feina, se’l dirigirà al servei d’ocupació, encarregat de fer tasques d’orientació, inserció i atenció a la diversitat. El primer que es farà serà estudiar amb molta cura les necessitats de l’usuari ─inquietuds i competències─ i, en una fase posterior d’inserció, es posaran al seu abast tots els mecanismes per facilitar la seva tornada al món laboral, com ara aquelles accions formatives de petit format encaminades a la recerca activa de feina. Pel que fa a l’atenció a la diversitat, se seguirà treballant a través de l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) que, segons el regidor, ha de ser “un element estratègic compartit amb un altre projecte important per a aquest equip de govern com és el de la Font del Ferro”.

Si el ciutadà que acudeix al centre, en canvi, busca millorar la seva qualificació professional, serà derivat al servei de formació. “La formació ocupacional és el que hem vingut fent fins ara, el que hem fet bé i seguirem fent amb èxit, i més encara amb l’aportació dels certificats de professionalitat, que li donen un valor curricular”, ha explicat Güeto. Des del servei de formació, s’aglutinarà tota l’oferta disponible i es dissenyaran accions a mida per a aquells col·lectius que actualment queden fora del certificats perquè no compleixen els requisits necessaris per cursar-los.

Les dues novetats en aquest àmbit seran la formació contínua i la professional: la primera s’enfocarà tant als treballadors municipals com a les plantilles de les empreses locals, mentre que la formació professional “es convertirà en un element indispensable en el relat del desenvolupament econòmic que volem per a la ciutat”. Així, des del servei de formació es coordinarà el Consell de la Formació Professional de Rubí, des del qual s’ha d’impulsar un canvi en la planificació de l’oferta de formació professional a la ciutat, i es desplegarà l’FP dual.

Per garantir el bon funcionament de tot aquest engranatge, Rubí Formació tindrà com a element bàsic la prospecció, que permetrà detectar les necessitats formatives reals de la ciutat i adaptar-hi l’oferta tant com sigui possible.

Canvi d’imatge
El projecte Rubí Formació anirà acompanyat d’un canvi d’imatge orientat a reforçar la idea de centre integral de referència de formació per al treball. Segons ha avançat Güeto, l’actual Rubí+D es convertirà en un edifici dedicat exclusivament a la formació amb una nova imatge corporativa i espais interiors millorats. Així, està previst reformar la zona d’atenció al públic, en sintonia amb el pes que jugarà l’assessorament personalitzat, així com incrementar i millorar els espais dedicats a la formació. Aquests canvis es faran gràcies a una aportació municipal propera als 300.000 euros.