Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament i la Generalitat oficialitzen la fi de les obres de millora social, urbanística i econòmica del Pinar Aquest dilluns, totes dues institucions han celebrat la darrera comissió de seguiment del projecte, que ha comptat amb una inversió de 5.563.000 euros https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/l2019ajuntament-i-la-generalitat-oficialitzen-la-fi-de-les-obres-de-millora-social-urbanistica-i-economica-del-pinar/@@images/image/preview

L’Ajuntament i la Generalitat oficialitzen la fi de les obres de millora social, urbanística i econòmica del Pinar

Aquest dilluns, totes dues institucions han celebrat la darrera comissió de seguiment del projecte, que ha comptat amb una inversió de 5.563.000 euros
La comissió de seguiment d’aquest dilluns, l’última del projecte, s’ha celebrat al Centre Cívic del Pinar: La Cruïlla (foto: Localpres).
La comissió de seguiment d’aquest dilluns, l’última del projecte, s’ha celebrat al Centre Cívic del Pinar: La Cruïlla (foto: Localpres)

L’alcaldessa de Rubí, Carme García, i el secretari de la Delegació Territorial de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Amand Calderó, han assistit aquest dilluns a l’última comissió de seguiment del projecte de Millora social, urbanística i econòmica del barri del Pinar, amb la qual s’ha donat per tancat aquest conjunt d’actuacions. El projecte, que ha comptat amb una inversió de 5.563.730 euros, ha consistit en la construcció d’un vial de connexió i d’un equipament sociocultural, la urbanització dels espais lliures urbans del barri i l’organització de diversos programes socioculturals.

L’alcaldessa, Carme García, ha recordat que “han estat nou anys de feina, de fer una planificació acurada, i de tenir la complicitat dels veïns, que per nosaltres era molt important”. García ha fet un repàs de les diferents actuacions que s’han dut a terme en el marc d’aquest projecte, destacant principalment la construcció del vial, “que l’Associació de Veïns veia com a prioritària [...] i com una forma de no quedar aïllats”, i la creació del centre cívic, “amb la voluntat que fos un equipament no només del Pinar, sinó de tota la ciutat”. L’alcaldessa ha agraït la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, que ha sufragat l’altre 50% de les obres, i el paper que ha exercit l’Associació de Veïns, ja que el projecte va néixer fruit de la seva reivindicació.

Precisament, la presidenta de l’entitat veïnal, Maria José Munuera, ha recordat que “des del barri es demanava la connexió del Pinar amb la ciutat. Després, l’Ajuntament i la Generalitat van veure que era un barri que podia tenir unes possibilitats molt millor del que nosaltres demanàvem. Per això estem altament satisfets del que s’ha fet”.

També s’ha mostrat molt satisfet del projecte el secretari de la Delegació Territorial de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, Amand Calderó: “Veiem una gran transformació del barri i estem contents d’haver assolit aquests objectius conjuntament”. Calderó ha destacat el fet d’haver col·laborat institucionalment Generalitat i Ajuntament, conjuntament amb l’entitat veïnal. “La suma d’esforços per aconseguir que les coses millorin és un dels grans valors del Pla de barris”.

El barri del Pinar, situat a uns 2 km de distància del nucli urbà de Rubí, és un polígon residencial construït als anys 60 en el qual es va instal·lar part de la població obrera immigrant provinent d’altres zones de l’Estat espanyol. Fruit d’un urbanisme mal conceptualitzat i sense planejament, El Pinar està format per quatre blocs d’edificacions amb un total de 288 habitatges. Durant els darrers anys, el barri havia patit un progressiu deteriorament causat pel seu aïllament físic, per la falta de connexió amb el nucli urbà de Rubí i per la mancança d’obres urbanitzadores i d’equipaments bàsics.

Per pal·liar aquesta situació i amb l’objectiu de superar una condició potencialment marginal, l’Ajuntament de Rubí, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, van iniciar l’any 2002 un Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) per dur a terme accions socials, culturals i d’altres àmbits al barri. A més, i a instància de l’Associació de Veïns del Pinar, es va presentar un projecte de millora del barri a la segona i tercera convocatòria de la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen d’atenció especial, per tal d’obtenir ajuts per a la seva rehabilitació.

El projecte de Millora social, urbanística i econòmica del Pinar, que va aconseguir la subvenció l’any 2006, ha suposat una inversió de 5.563.730,00 euros entre els anys 2006 i 2014. Ajuntament i Generalitat han sufragat el cost de les obres a parts iguals. Durant l’acte d’aquest dilluns, Calderó ha confirmat a l’alcaldessa que la Generalitat abonarà al Consistori el més aviat possible els 1.287.000 euros que el Govern català deu a l’Ajuntament.

La transformació d’un barri
El projecte ha contemplat tot un seguit d’actuacions per revitalitzar i cohesionar el barri, que han suposat una millora estructural a nivell econòmic, social i urbanístic.

El febrer de 2008 es van iniciar les obres de construcció del vial de connexió, un carrer d’uns 300 metres que uneix el Pinar, històricament separat, amb la ciutat. El vial, amb una calçada de 6 metres amb dos sentits de circulació i una vorera d’entre 2,50 i 3 m d’amplada, reforça l’eix longitudinal del barri com a continuació del carrer del Pinar. El vial es va inaugurar el 28 de juny de 2008.

També s’han urbanitzat els espais lliures urbans del barri, un total de 20.000 m2. Concretament, s’han eixamplat les voreres, s’han urbanitzat els carrers interiors, s’ha ordenat l’aparcament existent, s’han construït noves escales i rampes que salven els desnivells existents i s’ha creat una nova plaça amb una zona per a jocs infantils, pistes de petanques i una nova pista esportiva. La primera fase de les obres es va dur a terme entre el juny de 2011 i l’octubre de 2012, mentre que la segona fase es va executar entre el desembre de 2013 i el setembre de 2014.

L’octubre de 2009 es va iniciar la construcció de l’equipament sociocultural del barri, ubicat a la C-1413. L’edifici, que funciona com a porta d’accés al Pinar i a la ciutat, resol el cul de sac existent, generant una plaça d’accés que connecta l’equipament amb altres espais del barri. Té una superfície aproximada de 1.500 m2 i conté un casal infantil, un telecentre, tallers i sales polivalents, entre d’altres. Les obres van finalitzar l’octubre de 2011.

El projecte de Millora social, urbanística i econòmica del barri del Pinar també inclou diversos programes socioculturals, que tindran continuïtat. Així, s’han desenvolupat programes socials i educatius adreçats a solucionar els dèficits i dificultats d’integració i participació social de la majoria de veïns. També s’ha creat una aula pública de connexió a Internet per tal de fomentar l’accés a les noves tecnologies.

Al llarg del projecte també s’han dut a terme tot un seguit d’accions participatives, com ara jornades amb responsables tècnics de les diferents àrees municipals, comissions veïnals on s’han expressat tots els dubtes dels veïns que han sorgit al llarg del projecte i comissions de seguiment de les obres.

Imatges relacionades

Un dels espais que s'han visitat han estat les aules per a dur-hi a terme tallers (foto: Localpres)
Un dels espais que s'han visitat han estat les aules per a dur-hi a terme tallers (foto: Localpres)
Després de la comissió de seguiment, els assistents han visitat l'equipament sociocultural (foto: Localpres)
Després de la comissió de seguiment, els assistents han visitat l'equipament sociocultural (foto: Localpres)

Fitxers relacionats