Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament fa una crida al civisme per evitar la presència de residus al voltant dels contenidors Aquest 2019, el Consistori ha impulsat una vintena d’expedients sancionadors per abocaments de residus al medi natural o en altres punts del nucli urbà no permesos https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament fa una crida al civisme per evitar la presència de residus al voltant dels contenidors

Aquest 2019, el Consistori ha impulsat una vintena d’expedients sancionadors per abocaments de residus al medi natural o en altres punts del nucli urbà no permesos

L'Ajuntament combat aquest tipus d'abocaments de residus al medi natural amb expedients sancionadors (foto: Joaquim Gracia).
L'Ajuntament combat aquest tipus d'abocaments de residus al medi natural amb expedients sancionadors (foto: Joaquim Gracia)

El servei de Medi Ambient de l’Ajuntament i la ciutadania rubinenca detecten constantment abocaments incontrolats de residus al medi natural i al voltant dels contenidors, tant a les urbanitzacions com al nucli urbà. El Consistori pren les mesures que té al seu abast per combatre aquesta pràctica incívica, però la realitat és que resulta complicat poder sancionar la persona que realitza aquest abocament per la dificultat d’identificar l’infractor.

Durant aquest 2019, s’han impulsat una vintena d’expedients sancionadors per abocaments de residus al medi natural o en altres espais de la ciutat no permesos. Per a poder iniciar un expedient d’aquest tipus, cal enxampar la persona en el moment en què comet la infracció, que hi hagi un testimoni que ho pugui denunciar o bé obtenir una prova de l’autor o autora d’aquest abocament il·legal.

Cal tenir en compte que el cost de retirar i tractar aquests residus llençats en llocs no permesos l’assumeix tota la ciutadania rubinenca. L’any 2018 es van haver de destinar 413.767,02 euros a aquestes tasques.

Només a les urbanitzacions, anualment es recull una mitjana de 765.000 kg de residus abandonats en espais no permesos, ja sigui directament al medi natural o bé just al costat d’una bateria de contenidors. El cost que es destina a la neteja del medi natural ascendeix a uns 100.000 euros a l’any.

A banda de l’import econòmic que suposa esmenar aquestes males pràctiques, també cal tenir en compte l’elevat impacte ambiental que suposen. A finals de setembre, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar una moció en el marc de la qual es declarava l’emergència climàtica a la ciutat. Vivim en un planeta on els recursos naturals són finits i el canvi climàtic és un fet, i és una responsabilitat individual i col·lectiva deixar de contribuir a l’escalfament global. Els residus que s’aboquen de manera il·legal al medi natural o fora dels contenidors no se seleccionen correctament i fan augmentar els quilos de deixalles que acaben a l’abocador i que no es poden reciclar. A això, cal sumar-hi les emissions de C02 que generen els camions que han de transportar aquests residus a l’abocador.

Cada residu al seu lloc
L’Ajuntament posa a l’abast de la ciutadania diversos serveis perquè es pugui fer una correcta selecció dels residus.

A les diferents bateries de contenidors que hi ha repartides per la ciutat s’hi poden abocar la fracció orgànica (contenidor marró), el paper i cartró (contenidor blau), el vidre (contenidor verd), els envasos (contenidor groc) i la resta (contenidor gris).

Els residus especials s’han de portar a la deixalleria municipal de Cova Solera, que compta amb diversos contenidors i recipients on es poden abocar aquests residus especials i concrets de forma diferenciada. Els residus en bon estat com roba, calçat i ampolles de cava es poden reutilitzar. La resta, s’envien a plantes de tractament, on es gestionen de forma adient. El Mercat Municipal també inclou una minideixalleria a les seves instal·lacions.

La deixalleria mòbil és un servei gratuït que compta amb 75 punts de parada, on s’hi poden dipositar aquells residus que no es poden llençar als contenidors de recollida selectiva.

A principis d’any, l’Ajuntament va col·locar uns adhesius informatius en unes 240 bateries de contenidors per recordar a la ciutadania l’existència dels serveis de recollida d’esporga i de mobles i trastos vells, tots dos gratuïts. L’objectiu és reduir la presència d’impropis al carrer, una mala pràctica que entorpeix el pas de vianants i vehicles, dificulta la recollida dels contenidors per part dels camions i, a més, dona una sensació de brutícia i deixadesa.

Les persones que vulguin desfer-se de la poda o de mobles i trastos vells que ja no es poden aprofitar poden portar aquests residus a la deixalleria de Cova Solera o bé trucar al Telèfon Verd (900 130 130; 93 699 98 01 si es truca des d’un mòbil) per acordar dia i hora de recollida.