Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament es prepara davant la declaració de l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus La decisió del Govern espanyol comporta la limitació de la circulació de persones a tot el territori estatal i l'obligació d'empreses públiques i privades de facilitar el teletreball sempre que sigui possible https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament es prepara davant la declaració de l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus

La decisió del Govern espanyol comporta la limitació de la circulació de persones a tot el territori estatal i l'obligació d'empreses públiques i privades de facilitar el teletreball sempre que sigui possible

L'Ajuntament fa un seguiment continu de la situació (foto: Ajuntament de Rubí).
L'Ajuntament fa un seguiment continu de la situació (foto: Ajuntament de Rubí)

El Govern espanyol ha decretat aquest dissabte l'estat d'alarma a tot el territori estatal amb l'objectiu de contenir l'episodi generalitzat de coronavirus (COVID-19). Entre les mesures que es deriven d'aquesta declaració destaca la limitació de la circulació de persones per totes les vies d'ús públic de l'Estat. Aquesta només està permesa per a les següents activitats:

  • Adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
  • Assistència a centres sanitaris
  • Desplaçament al lloc de treball
  • Retorn al lloc de residència habitual
  • Assistència i cura de persones grans, menors, persones amb dependència, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables
  • Desplaçament a entitats financeres
  • Causes de força major o situacions de necessitat

S'aplicaran els mateixos supòsits per permetre la circulació de vehicles particulars, a banda del repostatge en benzineres o estacions de servei.

Entre les mesures que comporta l'estat d'alarma, també hi ha l'obligació dels ocupadors, tant públics com privats, de facilitar la prestació laboral dels seus treballadors i treballadores per mitjans no presencials sempre que sigui possible.

El decret del Govern espanyol també referma les restriccions adoptades pel que fa a l'activitat comercial, que limiten la mateixa a farmàcies i establiments que distribueixen aliments i productes de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments d'animals de companyia, tintoreries i perruqueries.

A més, estableix que l'Estat tindrà competències per garantir l'abastiment als llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció.

El text aprovat aquest dissabte també fixa, entre d'altres, el tancament d'establiments d'hostalaria i restauració; la suspensió de l'activitat a locals d'oci, culturals i esportius; i la reducció de l'oferta d'operacions de transport públic.

En principi, totes les mesures derivades de l'estat d'alarma tenen una vigència de quinze dies, que podran ampliar-se prèvia aprovació del Congrés.

Rubí aplica noves mesures
Davant d'aquestes restriccions, d’obligat compliment a tot el territori espanyol, l’Ajuntament de Rubí treballa durant tot el cap de setmana per minimitzar el seu impacte i alhora garantir l’atenció ciutadana al conjunt de la població. En aquesta línia, l’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez Martínez, ha animat la població a “quedar-se a casa, perquè és el moment de la responsabilitat i d’evitar contagis, i de lluitar tots i totes juntes contra el coronavirus”. La primera edil ha recordat que “Rubí és una ciutat solidària i ho tornarà a demostrar davant d’aquesta pandèmia”.

Martínez ha supervisat la coordinació dels serveis municipals que al llarg d’aquest dissabte ja han preparat el possible escenari que es deriva de les conclusions del Consell de Ministres i posterior publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE). Segons l’alcaldessa “la ciutadania ha de veure que l’administració local respon davant d’aquesta situació amb celeritat”.

L'Ajuntament de Rubí aplica des del dimecres 11 de març un protocol preventiu d'actuació per tal de contenir els contagis per coronavirus a la ciutat. Les mesures impulsades per la corporació local, en sintonia amb les recomanacions d'altres administracions competents, s'han anat reforçant en dies posteriors amb l'objectiu de garantir al màxim la seguretat de la ciutadania i dels treballadors i treballadores municipals.

Aquest divendres s'han establert noves restriccions que afecten el funcionament de diversos serveis municipals, com ara la prestació d'alguns d'ells únicament amb cita concertada. Aquest és el cas de l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania (OAC), per a la qual ja es pot reservar hora de manera telemàtica a través del web de l'Ajuntament.

D'altra banda, el Consistori està adoptant mesures per assegurar que es compleixen les directrius establertes per les diferents administracions. Així, per exemple, només aquest dissabte, la Policia Local ha forçat el tancament de més d'una trentena de negocis de restauració que continuaven oberts malgrat la prohibició. A més, ha actuat a diversos establiments comercials perquè la gent esperés el seu torn fora i no s'acumulés dins del local.

També s'està reforçant la comunicació perquè la ciutadania no faci ús dels parcs, especialment d'aquells que no disposen de tanques que barrin el pas, com ara el parc de Ca n'Oriol o el parc de la Pau i la Natura. La prohibició d'accedir a aquestes zones de lleure, acordada pel comitè municipal de seguiment de l'episodi de coronavirus, és vigent des d'aquest divendres.

Aquest mateix òrgan ha decidit aquest dissabte l'alliberament temporal de la zona blava i la zona taronja amb l'objectiu de reduir la mobilitat de la ciutadania. Aquestes àrees d'estacionament deixaran de funcionar a partir del dilluns 16 de març i fins al dissabte 28 de març.

Quant al transport públic urbà, operarà amb les mateixes freqüències per possibilitar la mobilitat bàsica però amb un terç de l'ocupació màxima.