Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament engega la proposta ‘Dimecres Manetes’ per fomentar l’autoreparació dels aparells elèctrics i electrònics Es tracta d’un servei gratuït que es durà a terme cada quart dimecres de mes, gràcies al qual la ciutadania podrà allargar la vida útil de diferents objectes https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament engega la proposta ‘Dimecres Manetes’ per fomentar l’autoreparació dels aparells elèctrics i electrònics

Es tracta d’un servei gratuït que es durà a terme cada quart dimecres de mes, gràcies al qual la ciutadania podrà allargar la vida útil de diferents objectes

Les sessions de 'Dimecres Manetes' persegueixen allargar la vida dels objectes, reduint el volum de residus generats.
Les sessions de 'Dimecres Manetes' persegueixen allargar la vida dels objectes, reduint el volum de residus generats

El Servei Educatiu de Residus (SER) de l’Ajuntament de Rubí posarà en marxa, el proper 23 de març, un nou servei d’assessorament per tal que la ciutadania pugui reparar-se ella mateixa petits electrodomèstics i aparells elèctrics i electrònics. Dimecres Manetes és el títol d’aquesta proposta, amb la qual es pretén allargar la vida dels objectes i, conseqüentment, reduir el volum de residus generats.

Dimecres Manetes és un servei basat en el concepte dels Café Repair, espais de lliure accés estesos per tota Europa on tot gira al voltant de la reparació. L’objectiu és que aquelles persones interessades en ensenyar o aprendre a fer diferents reparacions s’apropin a l’Ateneu el darrer dimecres de cada mes per compartir el seus coneixements i habilitats i portar-los a la pràctica entre tots els assistents.

Vèncer l’obsolescència programada
Cada dia, les deixalleries s’omplen d’objectes als quals se’ls podria haver allargat la seva vida amb petites reparacions. I és que, en moltes ocasions, la indústria planifica la fi de la vida útil d'un producte, de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d'un període de temps calculat prèviament pel fabricant. A aquest mètode d’estimulació del consum se l’anomena obsolescència programada. Aquesta pràctica, poc respectuosa amb el medi ambient, suposa un gran consum de recursos i genera grans quantitats de residus.

L’objectiu de Dimecres Manetes és promoure la cultura de la reparació i el manteniment de petits estris elèctrics i electrònics i, així, evitar que aquests objectes es converteixin en residus. Es tracta de deixar de banda la cultura de l’usar i llençar i fomentar la reparació i reutilització d’objectes des del coneixement compartit. Amb la realització de les sessions de Dimecres Manetes, es podrà allargar la vida dels aparells elèctrics i electrònics de la llar, estalviar diners i contribuir a la millora del medi ambient.

Amb la posada en marxa d’aquest servei, molt popular arreu d’Europa, volem fomentar la implicació de la ciutadania en la cura del medi ambient. Es tracta d’aprendre a reparar els aparells per allargar-los la seva vida i, en última instància, reduir la generació de residus”, ha explicat el responsable de Medi Ambient, Moisés Rodríguez. El regidor també ha destacat el valor social d’aquesta iniciativa, que permet que la ciutadania “comparteixi els seus coneixements en benefici del medi ambient”.

Jornades de reparació mensuals
Els rubinencs i les rubinenques, encara que no siguin manetes, podran apropar-se a l’Ateneu Municipal de Rubí cada quart dimecres de mes, de 18 h a 21 h, amb aquell aparell que vulguin reparar: torradores, assecadors, ràdios, batedores...

En aquestes sessions gratuïtes, que comptaran amb l’assessorament d’un expert, la ciutadania tindrà a la seva disposició les eines necessàries per poder fer la reparació de cada objecte. Per a participar-hi no és necessari realitzar inscripció prèvia a l’activitat.