Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí treballa per controlar la proliferació de senglars al nucli urbà Diverses ciutats de la comarca comparteixen aquest problema amb el control de la fauna, que és una competència de la Generalitat de Catalunya que assumeixen els Agents Rurals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí treballa per controlar la proliferació de senglars al nucli urbà

Diverses ciutats de la comarca comparteixen aquest problema amb el control de la fauna, que és una competència de la Generalitat de Catalunya que assumeixen els Agents Rurals

El controls dels senglars és competència dels Agents Rurals.
El controls dels senglars és competència dels Agents Rurals

El consistori ha incorporat un veterinari que treballa conjuntament amb la Policia Local per tal de tractar la proliferació de porcs senglars en sòl urbà, on la intervenció és molt més complicada. En cas de veure’n un exemplar, es recomana posar-se en contacte amb la Policia Local, que gestionarà el control de l'animal. El Agents Rurals, que depenen del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, són l’autoritat competent en matèria de protecció de la fauna, però davant la proliferació dels porcs senglars al Vallès Occidental, sovint es troben desbordats.

Per tal de minimitzar el risc per a les persones, els Agents Rurals recomanen no donar mai de menjar als senglars, ja que amb aquest fet es modifica la seva conducta i acaben perdent la por a les persones, amb el risc que suposa al ser animals salvatges que tenen reaccions imprevisibles. Igualment, emplacen la ciutadania a llençar la brossa correctament dins dels contenidors pertinents, per tal que les restes de menjar quedin fora de l’abast dels senglars. La instal·lació de tanques ben ancorades al terra i mantingudes periòdicament o de passos canadencs també evita l’accés dels senglars en aquells espais més sensibles.

El consistori també està a l’espera dels resultats de la prova pilot que estan realitzant la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Servei de Reproducció de la Facultat de Veterinària, per a l'estudi de l'esterilització del senglar a través de vacunes per, en cas que els resultats siguin favorables, estudiar-ne la viabilitat al nostre municipi.

La Policia Local alerta sobre el perill que poden suposar els porcs senglars a la xarxa viària en cas que la persona conductora, per evitar una col·lisió amb l’animal, faci una maniobra evasiva que li pugui fer perdre el control del vehicle. L'any 2015, la Policia Local va intervenir en 6 accidents de vehicles relacionats amb la presència de porcs senglars, un d’ells va provocar ferides a un motorista. Enguany, aquests animals estan implicats en  3 accidents de trànsit. En aquests dos anys, el cos de seguretat local ha estat requerit en una cinquantena de serveis causats  per  la presència de senglars a la via pública, equipaments o  habitatges.

L’Ajuntament de Rubí aborda la proliferació de porcs senglars des de diferents perspectives segons si els animals s’han localitzat en zones de sòl urbà o no urbanitzable. Des de 2011, es realitzen aguaits nocturns a les urbanitzacions. L’any passat, es van dur a terme tres controls cinegètics amb la col·laboració de l’Associació de caçadors, Agents Rurals, Guardia Civil, Mossos d’Esquadra i Policia Local i es treballa per fer-ne un altre properament. Enguany, també s’ha instal·lat una gàbia per capturar els animals per tal de provar-ne la utilitat.

Durant el 2015, l’Ajuntament de Rubí va destinar 1.200 € al control dels porcs senglars, aquest 2016 el pressupost ha augmentat fins als 8.000 €.