Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí presenta una campanya per combatre la presència d’excrements de gos al carrer Amb l’eslògan “Vius així?”, el consistori vol sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de recollir les defecacions dels gossos de la via pública https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament de Rubí presenta una campanya per combatre la presència d’excrements de gos al carrer

Amb l’eslògan “Vius així?”, el consistori vol sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de recollir les defecacions dels gossos de la via pública

L’alcaldessa ha presentat la campanya informativa i part del material gràfic que s’ha editat per sensibilitzar la població.
L’alcaldessa ha presentat la campanya informativa i part del material gràfic que s’ha editat per sensibilitzar la població

L’Ajuntament de Rubí engegarà properament una campanya informativa per eradicar els excrements de gossos de la via pública. El consistori s’ha marcat com a objectiu combatre aquesta actitud incívica que manifesten els propietaris d’alguns animals i, per tal de plantar-hi cara, durà a terme tot un seguit d’accions per sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir la ciutat neta.

Aquesta campanya, com ha explicat l’alcaldessa, Ana María Martínez, complementa el pla de xoc de neteja que ja va presentar la setmana passada. La primera edil ha explicat que l’equip de govern ha decidit impulsar aquesta campanya davant les “moltíssimes queixes” que l’Ajuntament rep diàriament en aquest sentit. Martínez ha aprofitat per “felicitar totes aquelles persones que fan una tinença d’animals responsable, perquè hi ha molts ciutadans que fan les coses bé”, i els ha demanat la seva “complicitat”, instant-los a “continuar donant exemple a l’hora de recollir les defecacions dels seus animals”. Ana María Martínez ha avançat que es tracta d’una “campanya d’imatge, però també de salut. No només volem que la imatge de la ciutat sigui neta i digna, sinó que també és una qüestió de salut”. En aquest sentit, l’alcaldessa ha fet referència a un dels cartells de la campanya, on es veuen excrements de gos en un parc infantil.

En una primera fase, la campanya serà informativa, amb tot un seguit d’accions que pretenen sensibilitzar la població. Així, s’han editat pòsters, díptics i un vídeo, es col·locaran adhesius a les papereres municipals i es farà difusió dels objectius de la campanya a través dels mitjans de comunicació, de les xarxes socials i de les pantalles que hi ha als comerços del centre de la ciutat, entre d’altres. Aquesta campanya, com ha explicat l’alcaldessa, “passarà de la informació a la sanció [...], amb multes que van dels 121 als 900 euros”. La Policia Local vigilarà els carrers i places de la ciutat i sancionarà aquells propietaris de gossos incívics.

L’ordenança reguladora de la tinença d’animals estableix que els conductors dels animals estan obligats a retirar les deposicions fecals i a dipositar-les, ben embolcallades, en una paperera o contenidor. Paral·lelament, el text també prohibeix, entre d’altres, que els animals facin les seves deposicions fecals o orins a l’interior de les zones de jocs infantils o a menys de 10 metres ─quan no estiguin perimetrades─. L’ordenança estableix tot un seguit de sancions en funció de l’espai on es produeix la defecació sense recollir. Així, la no recollida d’excrements de gossos està tipificada com a infracció greu si es produeix a la via pública, amb multes que van des dels 121 euros fins als 600 euros. Si, en canvi, es produeix a prop d’un centre escolar o un parc infantil, aleshores es tracta d’una infracció molt greu, amb sancions que oscil·len entre els 601 euros i els 900 euros.

L’alcaldessa, però, ha assegurat que la campanya no té una finalitat recaptatòria. Ana María Martínez també ha recordat que l’ordenança estableix la possibilitat de substituir les sancions per treballs en benefici de la comunitat, fet que contribueix a la idea que “entre tots podem tenir la ciutat neta. L’administració ha de vetllar perquè la neteja de la ciutat es faci quan toca i de la manera que toca. Però mantenir la ciutat neta és responsabilitat de tots i cadascun dels veïns i veïnes que hi vivim. I és important que siguem conscients que qualsevol gest per mantenir aquesta ciutat neta ens fa estalviar a tots diners i maldecaps”.