Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí inicia amb caràcter d’urgència la neteja dels boscos municipals D’aquesta manera, el Consistori ofereix una resposta ràpida davant del perill que poden suposar els arbres malmesos durant la ventada del 9 de desembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament de Rubí inicia amb caràcter d’urgència la neteja dels boscos municipals

D’aquesta manera, el Consistori ofereix una resposta ràpida davant del perill que poden suposar els arbres malmesos durant la ventada del 9 de desembre

Una de les zones on s’actuarà és la urbanització de Sant Muç.
Una de les zones on s’actuarà és la urbanització de Sant Muç

L’Ajuntament de Rubí inicia aquest dijous els treballs de neteja de diversos boscos municipals, molts d’ells afectats per la ventada del passat 9 de desembre. Es tracta d’un projecte que el Consistori ja tenia previst en el marc del Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015 i que s’havia d’executar a principis de 2015. L’Ajuntament, però, ha decidit avançar-lo per tal de minimitzar els efectes del temporal de vent, que ha malmès molts arbres que ara poden suposar un perill. I és que un nou episodi climatològic advers podria tombar molts dels arbres que actualment estan debilitats a causa del temporal de fa uns dies.

Així, l’Ajuntament actuarà a un total de 150 hectàrees de boscos municipals de les urbanitzacions de Can Barceló, les Valls de Sant Muç, Ximelis, Can Solà, Castellnou, Vallès Park i Can Serrafosà. Es tracta d’unes zones on predomina el pi blanc, les alzines i un estrat d’arbustives pròpies de la zona litoral.

Amb aquest projecte es preveu integrar les zones forestals com un element més de les urbanitzacions, eliminant i reduint l’efecte barrera que provoquen les zones arbrades i/o poblades d’arbustius en gran densitat. La dignificació d’aquestes zones preveu acostar el bosc als habitants de les urbanitzacions, convertint-lo en un element propi i amb un valor paisatgístic millorat respecte la percepció actual de les zones forestals municipals. En aquesta mateixa línia, es busca la projecció d’equipaments i  infraestructures que permetin gaudir de l’entorn (senders, senyalització, punts de descans...).

Aquests treballs també pretenen reduir els riscos derivats de l’estat actual d’aquestes zones forestals. Així, es tractarà la vegetació de les zones arbrades municipals amb l’objectiu de prevenir el risc d’incendi forestal i millorar la salubritat urbanística.

Entre d’altres, les tasques consistiran en l’obertura i arranjament de camins de desembosc ─obertura de nous vials en zones inaccessibles per tal de poder realitzar les actuacions relatives al tractament de la vegetació─, el tractament de la vegetació ─tallada d’arbrat, poda, desbrancada, estassada i trituració de restes─, el condicionament de senders aptes per a vianants, la senyalització del traçat d’aquests senders amb fites de pedra quadrangulars i la instal·lació de punts de descans en zones d’ombra al llarg del traçat dels senders on s’han fet treballs de recuperació.

Mentre durin els treballs, que s’allargaran fins l’últim trimestre del 2015, es poden produir breus afectacions de trànsit amb caràcter puntual, amb l’objectiu de poder retirar la fusta. Les obres han estat adjudicades a l’empresa ARICO FOREST SL per un import de 329.881, 21 euros.