Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament impulsa una ordenança per aconseguir que grans tenidors i petits propietaris posin a lloguer pisos buits La Mesa pel Dret a l’Habitatge consensua aquest text, que s’acabarà de definir en una comissió informativa i que s'aprovarà definitivament en Ple https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament impulsa una ordenança per aconseguir que grans tenidors i petits propietaris posin a lloguer pisos buits

La Mesa pel Dret a l’Habitatge consensua aquest text, que s’acabarà de definir en una comissió informativa i que s'aprovarà definitivament en Ple

En la Mesa pel Dret a l'Habitatge estan representades entitats de la ciutat, grups polítics i la PAH (Foto: Localpres) .
En la Mesa pel Dret a l'Habitatge estan representades entitats de la ciutat, grups polítics i la PAH (Foto: Localpres)

La Mesa pel Dret a l’Habitatge on estan representades associacions i entitats de la ciutat així com els grups polítics i la PAH s’ha reunit aquest dimecres i ha consensuat el text de l’Ordenança Municipal Reguladora del Procediment sobre verificació d’habitatges buits de Rubí. “Aquesta ordenança és un pas més en la voluntat d’aquest govern municipal de fer un pas endavant per garantir el dret a l’accés a l’habitatge i la seva funció social”, ha assegurat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, que ha assegurat que el principal objectiu del text és “detectar l’existència d’habitatges buits i aconseguir la seva mobilització al mercat col·laborant amb els propietaris d’habitatges”.

En cas que el pis estigui buit sense causa justificada, podrem sancionar econòmicament als grans tenidors”, ha avisat Garcia, que ha volgut deixar molt clar que “la sanció als petits propietaris sempre serà la última de les opcions” i que des del consistori es treballarà per facilitar que els propietaris privats posin a llogar els habitatges per tal de cobrir les necessitats que tenen molts rubinencs i rubinenques. “A Rubí volem que cap família es quedi sense un lloc per viure”, ha manifestat García, que ha recordat que a la ciutat, desgraciadament, encara hi ha famílies vulnerables socioeconòmicament que tenen necessitat d’un habitatge digne, famílies que han estat objecte de desnonaments i famílies que tot i tenir ingressos no poden accedir als preus del mercat de lloguer. “No els podem deixar sense resposta des de l’administració pública”, ha assegurat.

Per tot això necessitem aquesta ordenança: per tal de garantir que cap rubinenc no té un lloc per viure”, ha dit la regidora, que ha explicat que el text està inspirat en la normativa aprovada per ajuntaments com el de Sabadell o el de Mataró. Segons l’acord polític quan es va constituir la Mesa pel Dret a l’Habitatge, el ple haurà de debatre i aprovar el text consensuat en el marc d’aquest òrgan. Durant la reunió, a més, s’ha reclamat que s’incorpori al text que la inspecció dels edificis la puguin fer no només el cos de policia local sinó qualsevol funcionari perquè té el principi de veracitat.

L’ordenança serà un pas més que duu a terme l’Ajuntament després d’augmentar el 50% de  l’IBI a propietaris d’habitatges buits en les ordenances fiscals del 2017, fer arribar una carta a les persones propietàries de pisos buits per reclamar-los que cedeixin el seu habitatge per ampliar el parc públic d’habitatge, i impulsar la campanya que s’està duent a terme actualment des de l’Oficina Local d’Habitatge. “Tal com ens han demanat les entitats, els grups polítics i seguint el nostre pla de mandat municipal, estem buscant totes les fórmules possibles per tenir un parc d’habitatge social a Rubí”, ha assegurat la regidora.

Per altra banda, durant la reunió d’aquest dijous, a més, la regidora també ha explicat a la Mesa el conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i SOREA que té per objectiu evitar els talls de subministrament a totes aquelles persones i famílies que pateixen pobresa energètica i es trobin en una situació de vulnerabilitat econòmica i/o risc d’exclusió social. En el marc d’aquest acord, la companyia d’abastament d’aigua ja es va comprometre a crear un fons de solidaritat destinat a la concessió d’ajuts a aquells usuaris que tinguin dificultats per pagar els seus rebuts.

Igualment, durant la reunió d’aquest dimecres, s’ha aprovat el reglament de funcionament de la Mesa pel dret a l’habitatge, que contempla que les reunions ordinàries seran 4 cada any, i l’establiment d’un grup de treball cada semestre per tractar temes concrets.

Finalment, també s’ha acordat que s’abordaria la qüestió de les ocupacions d’habitatges i els conflictes derivats com els subministraments, els conflictes amb els veïns o amb els empadronaments.