Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí enceta la neteja de boscos municipals seguint criteris de prevenció d’incendis La mesura s’ha avançat per poder donar resposta ràpida al perill que suposaven els arbres malmesos durant la ventada del 9 de desembre https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/l2019ajuntament-de-rubi-enceta-la-neteja-de-boscos-municipals-seguint-criteris-de-prevencio-d2019incendis/@@images/image/preview

L’Ajuntament de Rubí enceta la neteja de boscos municipals seguint criteris de prevenció d’incendis

La mesura s’ha avançat per poder donar resposta ràpida al perill que suposaven els arbres malmesos durant la ventada del 9 de desembre
La neteja afecta parcel·les de titularitat municipal.
La neteja afecta parcel·les de titularitat municipal

L’Ajuntament de Rubí treballa des del mes de desembre en la neteja de diversos boscos municipals, molts d’ells afectats per la ventada del passat 9 de desembre. Es tracta d’un projecte que s’havia d’executar aquest any dins el Pla d’inversions financerament sostenible 2014-2015 però que s’ha avançat amb caràcter d’urgència per tal de minimitzar el perill que podien suposar els arbres malmesos pel temporal de vent de fa unes setmanes.

La neteja de boscos s’ha iniciat a l’entorn del carrer Cabrera, a la urbanització de Castellnou, una de les zones més afectades per la ventada. Fins al darrer trimestre de l’any, el Consistori actuarà en un total de 150 hectàrees de boscos municipals de Can Barceló, les Valls de Sant Muç, Ximelis, Can Solà, Castellnou, Vallès Park i Can Serrafossà.

Més enllà de donar resposta a la situació generada pel temporal de vent, les tasques de neteja tenen com a objectiu principal prevenir els incendis forestals. Per aquest motiu, s’estan fent sota els criteris que marca la Llei 5/2003 de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. Segons aquesta normativa, s’ha d’assegurar l’existència d’una franja de 25 metres d’amplada al voltant dels habitatges i altres edificacions lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. Això vol dir que, dins d’aquestes zones de protecció, ha d’haver-hi una distància mínima de 6 a 7 metres entre arbre i arbre i que, per tant, cal talar els exemplars que ho impedeixin. Les úniques excepcions són els roures, les alzines i els oms, ja que es tracta d’espècies protegides que cal preservar.

Pel que fa a les zones més pròximes als torrents, aquests criteris es modifiquen amb l’objectiu de preservar el seu ecosistema, de manera que la distància obligatòria entre arbres es redueix considerablement.

La neteja de boscos ajustada a la normativa de prevenció d’incendis és una tasca molt necessària, no només per motius de seguretat, sinó també per a la bona preservació d’aquests entorns gràcies a la consolidació d’espècies com les alzines i els roures.

Les tasques que ja s’han iniciat consisteixen en l’obertura i arranjament de camins de desembosc ─obertura de nous vials en zones inaccessibles per tal de poder realitzar les actuacions relatives al tractament de la vegetació─, el tractament de la vegetació ─tallada d’arbrat, poda, desbrancada, estassada i trituració de restes─, el condicionament de senders aptes per a vianants, la senyalització del traçat d’aquests senders amb fites de pedra quadrangulars i la instal·lació de punts de descans en zones d’ombra al llarg del traçat dels senders on s’han fet treballs de recuperació.

Mentre durin els treballs, es podran produir breus afectacions de trànsit amb caràcter puntual, amb l’objectiu de poder retirar la fusta. Les obres han estat adjudicades a l’empresa ARICO FOREST SL per un import de 329.881,21 euros.