Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí edita una guia per a la prevenció del suïcidi El text es presentarà el proper 20 d’octubre en el marc d’una jornada per a professionals de prevenció de la conducta suïcida en persones adolescents i joves https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament de Rubí edita una guia per a la prevenció del suïcidi

El text es presentarà el proper 20 d’octubre en el marc d’una jornada per a professionals de prevenció de la conducta suïcida en persones adolescents i joves

La regidora i l’alcaldessa, durant la presentació de la guia a la premsa local (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
La regidora i l’alcaldessa, durant la presentació de la guia a la premsa local (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament de Rubí ha editat una guia per a la prevenció del suïcidi i les autolesions amb l’objectiu de trencar tabús i falses creences sobre aquest tema, orientar sobre els diversos factors de risc i de protecció, i oferir pautes i recursos per al seu abordatge. La publicació, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha estat redactada pel psicopedagog Carles Alastuey Segarra i la doctora en psicologia Cecilia Borràs Murcia, vicepresident i presidenta respectivament de l’entitat Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS).

Durant el procés d’elaboració del Pla local de salut 2022-2027, es va detectar una situació preocupant entre les persones menors d’edat, amb un percentatge d’atesos per causes de salut mental als centres d’atenció primària de la ciutat superior a la mitjana catalana. Aquestes atencions eren principalment per trastorns com dèficit d’atenció, hiperactivitat i espectre autista; però també, cada vegada més, per problemàtiques relacionades amb el benestar emocional.

Tal com assenyala la Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí, la darrera crisi econòmica va desequilibrar tot un seguit d’indicadors ─econòmics, laborals, emocionals...─ que ara s’han vist empitjorats encara més per l’enorme impacte de la pandèmia de la COVID-19. Això ha tingut una repercussió directa en la salut mental de la ciutadania i, en els nivells més greus, en un increment de les morts per suïcidi. Malgrat el tabú que acompanya aquests casos, són més freqüents del que es pensa: només el 2020, es van treure la vida gairebé 4.000 persones a l’Estat espanyol, és a dir, 11 persones cada dia.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha manifestat que “és un error pensar que no parlant del suïcidi aconseguirem evitar-lo. El que volem és parlar dels suïcidi i veure de quina manera el podem prevenir, aportant informació i sent pedagògics”. Amb aquesta motivació s’ha treballat una guia operativa per als professionals però també per a la ciutadania en general, que s’aproxima a les conductes suïcides i autolesives de manera clara i senzilla: “És una eina molt intuïtiva i fàcil d’entendre. Serà útil per a tothom

La Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí es presentarà el proper 20 d’octubre al Museu Municipal Castell (MMUC) en el marc d’una Jornada per a professionals de prevenció de la conducta suïcida en persones adolescents i joves. L’objectiu d’aquesta trobada és trencar el silenci al voltant del suïcidi, orientar en la detecció precoç i donar recursos per prevenir conductes suïcides i autolesives.

La jornada comptarà amb les ponències de Francisco Villar, psicòleg expert en conducta suïcida de l’adolescent, que farà una aproximació general al tema; Silvia Grau i Marina Torrents, del Centre de Salut Mental Infantojuvenil (CSMIJ), que parlaran sobre les autolesions no suïcides; Sonia Chavero, cap de la Secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Diputació de Barcelona, que exposarà les dades al voltant d’aquest tema; i Carles Alastuey Segarra, vicepresident de l’entitat de DSAS i autor de la guia, que presentarà el document i reflexionarà sobre els estigmes i mites que acompanyen el suïcidi. La trobada acabarà amb una taula rodona amb tots els convidats.

La Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí es distribuirà entre les persones assistents a la jornada i altres professionals interessats. També estarà disponible per a tothom en format digital, a partir del 20 d’octubre, a la web de l’Ajuntament.

       

Accions de prevenció

La regidora de Salut Pública, Marta Oliva Martín, ha assenyalat la importància de disposar de recursos com aquesta Guia per a la prevenció del suïcidi a Rubí: “El que ens va marcar la diagnosi del Pla local de salut és que necessitàvem treballar tot allò que respecta a la salut mental però sobretot en l’àmbit de la joventut. Després d’una pandèmia, encara era més important”.

Aquesta prioritat ja s’està abordant de manera transversal ─amb la implicació de diversos serveis municipals─ i atenent totes les parts interessades. Un dels àmbits on s’està actuant són els centres educatius. Aquest curs, el Servei de Salut Pública ofereix tallers sobre factors de protecció a prop de 900 alumnes de nou escoles i instituts de la ciutat. En ells es tracten temàtiques com les habilitats socials i la capacitat de resolució de problemes; les estratègies per afrontar la frustració; l’autoestima; i l’optimisme.

També estan previstos tallers per al professorat amb l’objectiu de dotar-lo d’eines per fer una detecció precoç del risc de suïcidi i aprendre a afrontar-lo.

Igualment, es faran sessions per a les famílies amb l’objectiu de reforçar els factors de protecció i ajudar-les a detectar el patiment emocional del seus fills i filles.

En paral·lel, Rubí Jove també treballa en la prevenció a través dels seus serveis d’assessoria, com el Consultori Sexual i de Parella, i més específicament a través del JOxMI, un servei d’escolta i acompanyament emocional que té com a finalitat ajudar les persones joves a gestionar les seves emocions i donar-los eines i recursos per resoldre petits conflictes o situacions puntuals personals.

El Servei de Joventut també treballa actualment en l’actualització del Pla local de joventut, on la salut mental hi tindrà un paper destacat.

D’altra banda, l’Ajuntament ha incorporat a les seves activitats periòdiques de promoció de la salut temàtiques relacionades amb la salut mental i emocional. Des que es va posar en marxa l’Aula de Salut, per exemple, se n’han fet diverses sessions emmarcades en aquest àmbit: Educació emocional en l’esport femení, Relacions i salut mental: cuidem-nos i Cuidem la nostra salut emocional. L’estrès i l’ansietat. Totes aquestes ponències són a l’abast de la ciutadania al canal de YouTube de l’Ajuntament.

Objectius de Desenvolupament sostenible