Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament de Rubí difon tot un seguit de consells per fer front a l’onada de calor prevista pels propers dies El consistori recomana evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura amb els nadons i la gent gran https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

L’Ajuntament de Rubí difon tot un seguit de consells per fer front a l’onada de calor prevista pels propers dies

El consistori recomana evitar les activitats d’esforç a l’aire lliure durant les hores centrals del dia, hidratar-se correctament i tenir especial cura amb els nadons i la gent gran

Les persones grans són un dels col•lectius més vulnerables davant les altes temperatures (foto: Lídia Larrosa).
Les persones grans són un dels col•lectius més vulnerables davant les altes temperatures (foto: Lídia Larrosa)

Rubí podria assolir els 35ºC els propers dies, com a conseqüència d’una massa d’aire molt càlid procedent del nord d’Àfrica, que donarà lloc a un notable augment de les temperatures. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament recomana a la població, especialment a totes aquelles persones més vulnerables, com ara gent gran, nens, malalts crònics i persones que pateixen discapacitats físiques o psíquiques, tot un seguit de mesures d’autoprotecció i prevenció per reduir l’impacte de la calor. 

I és que quan les temperatures són anormalment altes, com és el cas d’aquests dies, la calor excessiva pot ser un perill per a la salut. Les temperatures molt extremes i l'excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, entre altres) necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.

Si sou a casa, és important que controleu la temperatura: tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol directament durant les hores de més escalfor, obriu les finestres de casa per refrescar-la durant la nit, estigueu-vos a les estances més fresques, utilitzeu algun tipus de climatització per refrescar-vos i refrescar l'ambient (ventiladors, aire condicionat, ventalls, entre altres) ─en cas de no disposar d’aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (biblioteques, cinemes, etcètera)─ i refresqueu-vos sovint amb dutxes o tovalloles amarades d'aigua.

Al carrer, eviteu el sol directe: porteu una gorra o un barret; utilitzeu roba lleugera, de colors clars i que no sigui ajustada; procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats; porteu aigua i beveu-ne sovint; eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories; mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba; mai no deixeu els infants o les persones fràgils dins d’un cotxe amb les finestres tancades ni parcialment obertes; limiteu també l'activitat física durant les hores de més calor.