Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament crea el grup de treball de l’Oficina de Governança de Dades Amb aquesta iniciativa es busca millorar la qualitat de les dades que publica l’Ajuntament amb l’establiment d’un protocol de publicació de dades obertes, la creació de sistemes de revisió i validació https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament crea el grup de treball de l’Oficina de Governança de Dades

Amb aquesta iniciativa es busca millorar la qualitat de les dades que publica l’Ajuntament amb l’establiment d’un protocol de publicació de dades obertes, la creació de sistemes de revisió i validació

Aquest pas permetrà millorar la qualitat i difusió de dades (Foto:Ajuntament).
Aquest pas permetrà millorar la qualitat i difusió de dades (Foto:Ajuntament)

Les dades obertes són un actiu cada vegada més útil i utilitzat que augmenta el seu valor si s’ofereixen a la ciutadania perquè aquestes les pugui usar. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha posat en marxa un grup de treball de l’Oficina de Governança de Dades (OGD) que vetllarà per la qualitat d’aquesta informació.
Les dades que recull i treballa l’Ajuntament de Rubí han evolucionat els darrers anys. Els serveis treballaven amb programes i bases de dades propis. L’any 2014 es publiquen les primeres dades al Portal de Dades Obertes de l’Ajuntament de Rubí. Això fa necessari centralitzar les bases de dades de tot l’Ajuntament per treballar-les de manera uniforme i garantir-ne la qualitat i veracitat de la dada.

Amb aquest objectiu es crea l’OGD, que estarà formada per un equip multidisciplinar i transversal que serà qui gestioni i publiqui les dades generades. D’aquesta manera, en el procés hi intervindran tècnics de l’Àmbit d’Alcaldia, de la Unitat de Transparència i del servei d’Informàtica així com del Gabinet d’Estudis i el Delegat de Protecció de Dades.

El regidor de Transparència, Pau Navarro, ha celebrat aquest pas i n’ha fet aquesta valoració: “Amb aquesta iniciativa posem en marxa un treball col·laboratiu i qualitatiu que permetrà oferir dades obertes i democratitzar el seu coneixement i el posem a disposició de la ciutadania, amb criteris de rigor, legalitat i qualitat.”

Els eixos de treball d’aquest grup seran:
• Millorar la qualitat de la dada: revisió i assessorament
• Publicació: control del procés de publicitat de les dades
• La promoció i l’execució de l’explotació de les dades existents a l’Ajuntament.
• Establiment del protocol de publicació de dades obertes.
• Revisió i creació dels sistemes de revisió i validació de les dades.
• Vetllar per la gestió responsable de les dades d’acord amb la normativa vigent de protecció de dades.
• Detectar i aglutinar les bases de dades evitant-ne la dispersió a l’organització.
• Coordinar i optimitzar els processos de publicació i manteniment de dades al portal de dades obertes.
• Coordinar i optimitzar els processos per aglutinar tot tipus de dades recollides a l’Ajuntament de Rubí per tal de garantir la seva qualitat i veracitat.
• Ser interlocutor amb regidories i serveis municipals que treballin les dades.

El primer pas de l’OGD serà establir a cada servei o àrea municipal una persona responsable de la gestió de les dades generades. I a partir d’aquí, establir els procediments necessaris per garantir la qualitat de la dada, la seva validació i publicació.