Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament convida la ciutadania a participar en un anellament científic d’aus a Sant Muç Aquesta activitat proporciona una informació molt valuosa en el marc dels estudis d’aus en relació a diversos aspectes de la seva biologia i molt útils per a la seva protecció i benestar https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament convida la ciutadania a participar en un anellament científic d’aus a Sant Muç

Aquesta activitat proporciona una informació molt valuosa en el marc dels estudis d’aus en relació a diversos aspectes de la seva biologia i molt útils per a la seva protecció i benestar

Imatge d’una jornada d’anillament científic anterior (foto: Ajuntament de Rubí).
Imatge d’una jornada d’anillament científic anterior (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament i el Grup Ornitològic Cristatus han organitzat una jornada ornitològica oberta a la participació de la ciutadania, amb l’objectiu que les persones assistents descobreixin les diferents espècies d’aus que viuen i freqüenten els diversos hàbitats del municipi. Així, el dissabte 5 de novembre al matí, entre les 8 i les 12 h, es realitzarà un anellament científic d’aus a la urbanització de Sant Muç.

L’anellament científic és una activitat que proporciona una informació molt valuosa als estudis d’aus en relació a diversos aspectes de la seva biologia i que resulta molt útil per a la seva protecció i benestar.

El procés d’anellament es basa en la captura i marcatge de l’au mitjançant una anella metàl·lica, amb una descripció única per a cada individu, que facilitarà la seva identificació en cas d’una recaptura. A més, l’expert practica una biometria complerta (mesures anatòmiques), juntament amb un examen detallat del seu estat físic (pes, contingut de greix, múscul), per a determinar la seva salut.

Totes aquestes dades es traslladen a un full de camp i s’introdueixen en una programa informàtic internacional anomenat EURING, que permet establir taules estadístiques.

En cas de recaptura de l’au anellada (acostuma a ser de l’ordre d’1 de cada 1.000 individus capturats) es pot:

  • Obtenir dades de la longevitat de les diferents espècies
  • Traçar rutes migratòries
  • Comprovar aspectes com la fidelitat de zones de cria (filopàtria) 
  • L’estudi de fenòmens biològics en les aus que es presenten periòdicament acomodades a ritmes estacionals i que tenen relació amb el clima i amb el curs anual del temps atmosfèric en un determinat lloc (fenologia).

Gràcies a aquesta informació i davant de qualsevol alteració en el conjunt de les dades estadístiques, es pot procedir a efectuar canvis, modificacions, correccions o qualsevol alteració que ajudi a pal·liar el dany infringit i intentar que el procés biològic de les aus recuperi la seva normalitat.

 

Inscripcions

La jornada ornitològica, a càrrec de l’ornitòleg Jorge de Pedro, se celebrarà el dissabte 5 de novembre, de 8 a 12 h, a Sant Muç. El punt de trobada serà la confluència entre el carrer de les Valls i l’av. Rubí. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a l’adreça anilladorcientifico@gmail.com.

D’altra banda, el dijous 3 de novembre a les 19 h, de Pedro impartirà la xerrada “El desconocido mundo de los quirópteros” a la Biblioteca Mestre Martí Tauler. El ponent parlarà dels ratpenats, de la seva biologia, hàbitats i costums, així com del seu curiós i enigmàtic sistema de comunicació i alimentació.

Objectius de Desenvolupament sostenible