Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament commemora el Dia de la Constitució amb una conferència sobre la Carta Magna El professor universitari Tomás Peire ha parlat de les constitucions democràtiques com a eines necessàries per garantir els drets i les llibertats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament commemora el Dia de la Constitució amb una conferència sobre la Carta Magna

El professor universitari Tomás Peire ha parlat de les constitucions democràtiques com a eines necessàries per garantir els drets i les llibertats

L’alcaldessa i el ponent, durant la conferència (foto: Ajuntament – Lali Puig).
L’alcaldessa i el ponent, durant la conferència (foto: Ajuntament – Lali Puig)

L’Ajuntament de Rubí ha commemorat aquest dilluns el Dia de la Constitució amb una conferència sobre la Carta Magna espanyola i les constitucions democràtiques. L’acte, que ha canviat el format d’altres anys per evitar-ne la seva politització, ha tingut lloc a l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha explicat que en aquesta ocasió el consistori ha optat per programar una conferència amb l’objectiu de commemorar el Dia de la Constitució “d’una manera constructiva, evitant el mitinerisme” que havia imperat en anys anteriors. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha convidat a Tomás Peire Fernández, professor titular de la UAB, director del Postgrau en Comunicació i Lideratge Polític de la UAB i coordinador acadèmic de la Universitat a l'Abast de la UAB, a parlar de la Carta Magna. 

Martínez ha comentat que el consistori torna a commemorar enguany el Dia de la Constitució “per la mateixa raó que ho vam començar a fer. Perquè tot i pensar que la Carta Magna s’ha d’adaptar als nous temps, s’ha de modificar i adequar al que avui, després de 40 anys, és l’Estat espanyol, no deixa de ser l’ordenament jurídic superior que tenim i el que ens va donar en un moment donat el marc de llibertats que hem pogut gaudir tots aquests 40 anys”. Un consens que espera que es pugui trobar de nou en la situació política actual. “Amb la mateixa intensitat que defenso la commemoració del Dia de la Constitució també reclamo la seva modificació”, ha assegurat l’alcaldessa.

Conferència sobre les constitucions democràtiques
Aquest dilluns, Tomás Peire ha ofert la conferència Las constituciones democráticas como herramientas necesarias para garantizar los derechos y las libertades, la igualdad y el progreso. Evolución de la constitución española. ¿En qué punto nos encontramos?. La ponència, que ha tingut un tarannà acadèmic i a la vegada col·loquial, ha volgut raonar sobre la importància de les constitucions democràtiques, la norma suprema que organitza els drets i les llibertats, així com les formes d’organització i de govern dels països.

Tal com ha explicat Peire, les constitucions es pacten i es voten i són referendades pel poble. La del 1978 va ser referendada per gairebé el 70% dels votants, entre els que hi havia població tant de dretes com d’esquerres. “El problema de les constitucions està en la seva aplicació o desenvolupament. I és cert, com deia l’alcaldessa, que ara necessitem reformes. En 40 anys, únicament s’han fet tres reformes i no han estat significatives”, ha assegurat el docent.

Tal com ha explicat Peire, la Constitució és una eina de convivència i d’organització política que exigeix la seva actualització i perfeccionament permanents: “No són raonables les desigualtats socials que s’han permès que s’instal·lin a la nostra societat, ni que hi hagi milers de persones desnonades quan un dret constitucional és gaudir d’un habitatge digne i de feina estable”. Es tracta de “desajustos constitucionals que no s’afronten”, ha conclòs el professor. Així, ha avançat que cal “agafar el toro per les banyes i preguntar-se què hem de fer perquè no falli, treballant conjuntament per evitar aquests desajustos que són absolutament indesitjables”. Segons l’acadèmic, “hi ha moltes raons per estar incòmodes amb la Constitució. No amb el redactat, sinó amb l’aplicació de la Constitució, que no és el mateix”.

A l’inici de l’acte, un grup de manifestants han desplegat una pancarta i han estripat banderes. Posteriorment, la Policia Local ha facilitat que la conferència es desenvolupés amb normalitat.

Imatges relacionades

Imatge de la conferència (foto: Ajuntament – Lali Puig)
Imatge de la conferència (foto: Ajuntament – Lali Puig)