Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L’Ajuntament aposta per una programació de Festa Major més accessible La plaça d’Estanislau Figueras es converteix enguany en un escenari apte per a persones amb alta sensibilitat, amb concerts en semiacústic i activitats familiars sense llums ni sons estridents https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

L’Ajuntament aposta per una programació de Festa Major més accessible

La plaça d’Estanislau Figueras es converteix enguany en un escenari apte per a persones amb alta sensibilitat, amb concerts en semiacústic i activitats familiars sense llums ni sons estridents

Lia Sampai i Adrià Pagés formen part de la programació de la pl. Estanislau Figueras.
Lia Sampai i Adrià Pagés formen part de la programació de la pl. Estanislau Figueras

La Festa Major de Rubí suma noves iniciatives per fer-la més accessible a tothom. Enguany, la plaça d’Estanislau Figueras, a tocar de l’Ateneu, acollirà una programació apta per a persones amb alta sensibilitat: els concerts que s’hi facin seran en semiacústic i està previst un entorn de tranquil·litat lluny de les aglomeracions de la resta de la festa. En aquest punt, també s’hi trobaran jocs sense llums ni sons estridents per afavorir l’accessibilitat d’infants i adults amb algun tipus d’hipersensibilitat o malaltia, i també de persones que en vulguin gaudir sense sorolls ensordidors.

L’oferta musical d’aquest espai està integrada pels concerts de la cantant i clarinetista Carola Ortiz (dijous 29 de juny, 20 h), el duo de cançó mediterrània Lia Sampai i Adrià Pagés (divendres 30 de juny, 20 h) i el duo de folk i música de cambra Escarteen Sisters (dissabte 1 de julio, 20 h).

Quant a la programació familiar, hi ha prevista l’activitat Els amics d’en Crusó, una experiència lúdica interactiva per a infants a partir de dos anys i oberta a totes les edats on es podran descobrir de manera lliure fins a una vintena de jocs sense necesitat d’instruccions. Autòmats de gran format, trencaclosques i jocs mecànics formen part d’aquesta proposta inclusiva, que es repetirà els dies 29 de juny, 30 de juny i 1 de juliol a partir de les 18 h.

  

Espais adaptats

L'Amfiteatre del parc del Castell, el Teatre Municipal La Sala i l'Escardívol seran un any més espais adaptats per a persones amb diversitat funcional. A l'Amfiteatre del parc del Castell i al Teatre Municipal La Sala, hi ha localitats reservades per a persones amb mobilitat reduïda i a l'Escardívol, on no hi ha seients, es disposarà d'una plataforma perquè aquestes persones puguin gaudir dels espectacles des d'una posició més elevada.

     

No puc esperar!

També per garantir que tothom pugui gaudir de la Festa Major, l’Ajuntament amplia enguany la iniciativa No puc esperar! als lavabos públics situats als espais de la celebració. No puc esperar! és un projecte pensat per facilitar el dia a dia a aquelles persones que necessiten utilitzar un lavabo de manera urgent a causa d'un problema mèdic no contagiós. Aquesta iniciativa va ser creada el 2013 per l'Associació de Malalts de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya (ACCU Catalunya) i per la Unitat de Malalties Inflamatòries Intestinals (MII) de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta.

Les persones destinatàries d'aquesta iniciativa són pacients de malalties inflamatòries intestinals (malaltia de Crohn i colitis ulcerosa), pacients ostomitzats o colectomitzats, pacients intervinguts de càncer de recte, i aquells pacients que els metges col·laboradors en el projecte considerin necessari incloure. Un dels problemes que més preocupa a totes aquestes persones és la necessitat contínua, i de vegades imprevisible, d'anar a al lavabo. A algunes d'elles els costa sortir de casa per por de no trobar un lavabo disponible quan ho necessiten, i això fa que disminueixi la seva qualitat de vida.

L'Ajuntament de Rubí es va adherir a la iniciativa No puc esperar! el 2022, posant al servei d'aquestes persones tot un seguit de lavabos situats en més d'una vintena d'espais municipals. Aquesta Festa Major, la mesura s'amplia als sanitaris portàtils ubicats als espais de la celebració.

Aquests estaran identificats amb un adhesiu, que indica que són d’ús preferent per a persones que tenen alguna patologia per la qual necessiten anar al lavabo de forma urgent i no poden esperar. Si disposen de la targeta que acredita una afecció d’aquestes característiques, cal cedir-los l’ús del lavabo.

Objectius de Desenvolupament sostenible