Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Joves i representants polítics dialoguen sobre el Pacte Verd Europeu Aquest dijous, s'ha celebrat la primera activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd, que impulsa l'Ajuntament de Rubí dins el programa Erasmus + de la Comissió Europea https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Joves i representants polítics dialoguen sobre el Pacte Verd Europeu

Aquest dijous, s'ha celebrat la primera activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd, que impulsa l'Ajuntament de Rubí dins el programa Erasmus + de la Comissió Europea

Ana María Martínez Martínez i Andrés Medrano Muñoz (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
Ana María Martínez Martínez i Andrés Medrano Muñoz (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Un centenar de joves rubinencs s'han trobat aquest dijous de manera virtual amb l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, i l'eurodiputat del Parlament Europeu i vicepresident de la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de l'Eurocàmera, César Luena López, per dialogar sobre l'aplicació del Pacte Verd Europeu. Amb aquesta sessió, Rubí ha donat el tret de sortida al Projecte ImPACTE Jove/Verd, una iniciativa de l'Ajuntament emmarcada en el programa Erasmus + de la Comissió Europea i desenvolupada amb el suport de l'Institut Nacional de la Joventut (INJUVE).

Aquesta activitat, la primera de les cinc que s'han previst dins el projecte, ha tingut com a protagonistes joves de 13 i 14 anys provinents del Consell de l'Adolescència de Rubí i dels cinc instituts públics de la ciutat. Gràcies a la presència dels representants institucionals, els nois i noies han pogut conèixer de primera mà les polítiques mediambientals que s'estan duent a terme a nivell municipal i europeu per assolir els objectius del Green Deal i també plantejar les seves inquietuds al respecte. Algunes de les qüestions expressades pels joves han estat: quan tindran impacte sobre el canvi climàtic les mesures contemplades al Pacte Verd, com es pot canviar l'actual model de consum per fer-lo més sostenible, quina és la relació entre les pandèmies i el medi ambient, com es pot afrontar el canvi climàtic a nivell local o què cal fer per reduir la dependència de les energies fòssils i arribar a un 100% d'ús d'energies renovables, entre d'altres.

Durant la seva intervenció, l'alcaldessa ha refermat el compromís de Rubí amb l'assoliment d'una Europa més sostenible i climàticament neutra: "Aspirem, de mà de socis estratègics com la ciutat de Laappenranta, actual capital verda europea, a contribuir activament que Europa compleixi l'objectiu que s'ha marcat en el Pacte Verd". Ana María Martínez Martínez ha manifestat que "en aquest tasca, els joves sou una peça fonamental. Nois i noies com vosaltres ja han demostrat el paper de lideratge que podeu jugar en la defensa del planeta."

 

Des d'Europa i des de Rubí

L'eurodiputat César Luena López ha obert la seva presentació assegurant que "la situació és crítica perquè tenim una doble crisi, de biodiversitat i de clima". Per aquest motiu, ha declarat, és necesari actuar amb urgència i fer-ho des de tots els àmbits: "Per moltes polítiques que portem a terme les institucions macro, necessitem la implicació dels ajuntaments i dels joves perquè són els que estan en primera línia".

Luena ha fet un repàs pels tres grans pilars del Pacte Verd Europeu: la Llei europea del clima, que aspira a assolir un continent climàticament neutre el 2050; l'estratègia de biodiversitat, que busca protegir i restaurar la natura; i l'economia circular, que defensa un nou model de consum amb productes que durin més i siguin més fàcils de reparar i de reciclar. L'eurodiputat ha explicat als joves participants a la sessió que un dels aspectes més destacats d'aquests eixos d'actuació és que plantegen objectius obligatoris i infraccions per fer front als incompliments.

De la seva banda, el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz, ha exposat totes les accions que ja està duent a terme l'Ajuntament per impulsar la transició ecològica a nivell local. "Com a ciutat volem ser molt ambiciosos, fa temps que hem apostat per la transició ecològica", ha dit l'edil, qui s'ha referit a tota la feina que s'està fent en matèria energètica des dels diferents àmbits d'actuació del projecte Rubí Brilla però també a les polítiques relacionades amb el medi natural, la qualitat de l'aire, el cicle de l'aigua, la reducció i gestió dels residus, i la mobilitat sostenible.

Medrano ha fet una crida a buscar un equilibri que protegeixi el planeta i el benestar dels seus habitants: "Tenim dues opcions: fer un futur sostenible per viure millor, per tenir millor salut i per sentir-nos millor, o bé saltar al buit, renunciar al que tenim ara, viure pitjor i ser més pobres".

Al final de la sessió, l'alcaldessa ha agraït als joves la passió i l'interès demostrats durant el diàleg i els ha reconegut com un incentiu a l'hora de desenvolupar polítiques mediambientals ambicioses: "Si una cosa hem après avui és que, més enllà de les petites accions del dia a dia, els joves ens esteu reptant a les administracions públiques a afrontar canvis realment profunds."

La sessió d'aquest dijous, que s'ha pogut seguir en streaming, ha estat una primera presa de contacte abans del debat sobre l'aplicació del Pacte Verd Europeu a Rubí que tindrà lloc el 18 de febrer i amb el qual es completarà la primera activitat del Projecte ImPACTE Jove/Verd.