Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ja s’ha posat en marxa el Centre d’Urgències d’Atenció Primària Rubí El CUAP permet atendre urgències de baixa i mitjana complexitat amb major resolució i millors instal·lacions https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Ja s’ha posat en marxa el Centre d’Urgències d’Atenció Primària Rubí

El CUAP permet atendre urgències de baixa i mitjana complexitat amb major resolució i millors instal·lacions

El CUAP està ubicat a les dependències del CAP Rubí (foto: Ajuntament de Rubí).
El CUAP està ubicat a les dependències del CAP Rubí (foto: Ajuntament de Rubí)

Rubí ja compta amb un Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP), obert les 24 hores i els 365 dies de l’any. Es tracta d’un espai ubicat a les dependències del CAP Rubí, situat al carrer Prat de la Riba, 20. El CUAP té una entrada independent per la part posterior (pati interior) de l’edifici.  

Ha entrat en funcionament de manera progressiva durant les festes de Nadal i ha permès atendre amb millor resolució les urgències COVID i no COVID de baixa i mitjana complexitat, evitant desplaçaments a les urgències dels hospitals.  

El nou dispositiu compta amb 6 boxs d’observació, 1 box d’aturades i 4 consultes ─una d’elles per fer el triatge─. S’hi poden fer analítiques i radiografies les 24 hores.  

Fins ara, el CAP Rubí comptava amb un Punt d’Atenció Continuada (PAC) obert les nits i els caps de setmana, però l’obertura del CUAP implica que hi ha un equip específic de professionals i boxs disponibles per atendre les urgències durant les 24 hores, els 365 dies de l’any. 

L’atenció es porta a terme d’acord amb la gravetat del pacient, segons els criteris de priorització i classificació del sistema. L'atenció urgent dels problemes de salut de baixa i mitjana complexitat es resol abans als CUAP que a les urgències dels hospitals, on sempre tenen preferència els pacients amb urgències de risc vital. El nou CUAP de Rubí ajuda a completar el desplegament del Pla nacional d’urgències (PLANUC) al Vallès Occidental. 

Per a l'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez "l'obertura del CUAP de Rubí resoldrà la reivindicació històrica d'un servei permanent d'urgències i guanyarem un dispositiu molt útil. Tot i aquesta bona noticia, seguim reclamant l’ampliació del CAP Anton Borja i l’hospital Vicente Ferrer, reivindicacions també històriques i necessàries per la nostra ciutat".

La demanda d'aquest recurs té un llarg recorregut. El 2016, el Ple va aprovar per unanimitat reclamar a la Generalitat un servei d'urgències en horari nocturn i en dies festius. El 2018, el Plenari va tornar a posicionar-se en bloc a favor d'un reforç de l'atenció primària a la ciutat. El mes de febrer del 2020, CatSalut va confirmar a l'Ajuntament que Rubí era un municipi prioritari per acollir un CUAP.