Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Experts de primer nivell participaran a les jornades per celebrar el Dia Mundial de l’Energia a Rubí Aquesta efemèride torna a convertir la ciutat en un referent a favor del canvi de model energètic https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/experts-de-primer-nivell-participaran-a-les-jornades-per-celebrar-el-dia-mundial-de-l2019energia-a-rubi/@@images/image/preview

Experts de primer nivell participaran a les jornades per celebrar el Dia Mundial de l’Energia a Rubí

Aquesta efemèride torna a convertir la ciutat en un referent a favor del canvi de model energètic

L’octubre de l’any passat, la ciutat va acollir el 1r Congrés Nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic (foto: Localpres).
L’octubre de l’any passat, la ciutat va acollir el 1r Congrés Nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic (foto: Localpres)

L’Ajuntament de Rubí se suma a la celebració del Dia Mundial de l’Energia amb dues jornades divulgatives que es duran a terme els dies 13 i 14 de febrer a la ciutat. Sota el lema Rubí Brilla pel canvi de model energètic, s’han previst diverses activitats amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la situació energètica actual i la necessitat de canvi cap a un model més sostenible.

Divendres 13 al matí, entre les 9 h i les 13 h, el Museu Municipal Castell (MMUC) acollirà una nova reunió tècnica adreçada a les empreses de Rubí. En el marc d’aquesta jornada es presentaran els resultats dels estudis realitzats per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) sobre l’eficiència energètica i el potencial d’autoconsum solar de les naus industrials de Rubí, i també tindrà lloc una ponència sobre rehabilitació energètica d’edificis a càrrec de Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president de l’N2E.

Quin és el nostre model energètic?
La programació del dia 13 seguirà a la tarda amb tot un seguit de presentacions al Teatre Municipal La Sala. En primer lloc, es projectarà Les nostres energies, un documental d’Enginyers sense fronteres sobre el model energètic de Catalunya. El film denuncia l’actual sistema energètic al nostre país, tant des del punt de vista de la seva escassa sostenibilitat com de la seva concepció democràtica. Pretén fer veure el conjunt d’impactes ambientals que un sistema extractivista i concentrat, basat en fonts no renovables majoritàriament, té sobre el conjunt d’un territori densament poblat com el nostre.

També es presentarà el llibre Alta Tensión: por un nuevo modelo energético sostenible, democrático y ciudadano, que inclou textos de diversos experts en el tema, com ara el ponent de la conferència que haurà tingut lloc al matí, Javier García Breva, així com de Jorge Morales de Labra, Jorge Fabra, Mario Sánchez-Herrero, Ladislao Martínez i Manuel Garí, entre d’altres. Els beneficis de la venda d’aquesta obra es destinaran a finançar les accions de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético.

Per últim, divendres a la tarda també es farà un avanç del documental Oligopoly off. Paremos la estafa eléctrica, a càrrec de la seva directora, Alba del Campo. La cinta explica, des d’una visió propera, perquè és necessari un canvi de model energètic i què hem de fer per a dirigir-nos-hi conjuntament.

Activitats per a tota la ciutadania
Pel que fa al dissabte 14, la plaça de la Nova Estació acollirà al matí una fira d’entitats de promoció de les energies renovables i el consum responsable, que comptarà amb la participació de Som Energia, Som Connexió, Plataforma por un nuevo modelo energético, ECOOO, Xarxa per la Sobirania Energètica, Rubí Brilla i empreses locals d’energies renovables i eficiència energètica. També s’ha organitzat un circuit de prova del cotxe elèctric i jocs i activitats infantils (circuit amb segways, taller de pintacares, jocs de gran format i xocolatada solar per a tothom). Paral·lelament, l’edifici Rubí+D serà la seu d’un taller sobre factura elèctrica i un altre sobre eficiència energètica, ambdós adreçats a la ciutadania. 

Per assistir a la jornada tècnica del dia 13 i als dos tallers del dia 14 cal inscripció prèvia, que es pot realitzar enviant un correu a l’adreça