Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eurocities inclou un projecte de Rubí al seu informe sobre la lluita contra la pobresa infantil La iniciativa d'acompanyament parental per a famílies en situació de vulnerabilitat, desenvolupada pels Serveis Socials de l'Ajuntament, ha estat reconeguda com a bona pràctica per la xarxa de ciutats europees https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Eurocities inclou un projecte de Rubí al seu informe sobre la lluita contra la pobresa infantil

La iniciativa d'acompanyament parental per a famílies en situació de vulnerabilitat, desenvolupada pels Serveis Socials de l'Ajuntament, ha estat reconeguda com a bona pràctica per la xarxa de ciutats europees

El projecte seleccionat s'adreça a pares, mares i altres cuidadors d'infants de 0 a 6 anys.
El projecte seleccionat s'adreça a pares, mares i altres cuidadors d'infants de 0 a 6 anys

La xarxa de ciutats europees Eurocities ha inclòs un projecte de l'Ajuntament de Rubí a l'informe Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees. La iniciativa d'acompanyament parental per a famílies en situació de vulnerabilitat Educar, créixer, compartir, que porten a terme els Serveis Socials municipals, ha estat seleccionada com a bona pràctica juntament amb altres 34 accions de diverses ciutats europees.

El projecte aportat per Rubí té com a principal objectiu proporcionar a pares, mares i altres possibles cuidadors d'infants de 0 a 6 anys un espai acollidor per compartir experiències amb altres famílies i professionals. Durant sis sessions, dirigides per dues educadores socials del Servei d'Infància de Serveis Socials, el grup explora preocupacions i dubtes relacionades amb la parentalitat, i treballa de manera conjunta per buscar-hi solucions. Entre els continguts que s'aborden en el marc d'aquest taller, hi ha els diferents estils de criança, la criança sense violència, la participació infantil, els vincles afectius, el desenvolupament evolutiu, i la comunicació interpersonal i resolució de conflictes.

El projecte es va posar en marxa el 2019 amb la participació d'una dotzena de persones adultes en seguiment dels Serveis Socials. A curt termini, l'experiència va ajudar a enfortir la confiança i la seguretat dels participants com a cuidadors competents dels seus infants, a més de facilitar a l'Ajuntament la detecció d'aquells temes que més interessen les famílies en relació a la criança i l'educació dels seus fills o filles. De manera indirecta, però, el projecte també va contribuir a canviar la percepció que té una part de la ciutadania sobre els Serveis Socials.

L'informe Lluitant contra la pobresa infantil a les ciutats europees reconeix els bons resultats d'aquesta iniciativa i destaca l'estratègia de Rubí en la lluita contra la pobresa infantil, basada en els següents objectius: promoure un entorn capaç de satisfer les necessitats bàsiques de la infància tant en l'esfera social, educativa i familiar; generar estructures de suport per a les famílies per assegurar el benestar dels infants i adolescents; fomentar un model de treball en xarxa basat en la cooperació en el disseny de polítiques públiques adreçades a la infància; promoure l'estatus i el dret de ciutadania dels infants i adolescents; i garantir l'accés d'aquests als recursos culturals i de coneixement.

L'alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha valorat la presència de Rubí en aquest informe europeu: "És un gran reconeixement que Eurocities s'hagi fixat en aquest projecte i que l'estratègia de la ciutat contra la pobresa infantil figuri al costat d'experiències de les poblacions més rellevants d'Europa. Això demostra que, des de l'àmbit local, podem i hem d'aportar expertesa en una cosa que és molt important per a nosaltres: l'atenció a les persones i especialment a la infància".

Rubí, Barcelona i Madrid són les úniques ciutats de l'Estat que han estat incloses a l'informe d'Eurocities.

 

Xarxa Eurocities

Rubí ha presentat recentment la seva candidatura per formar part d'Eurocities, la xarxa de les principals ciutats europees. L'entitat va ser fundada el 1986 pels alcaldes de sis grans ciutats: Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lió, Milà i Rotterdam, i actualment reuneix els governs locals de 140 de les ciutats més grans d'Europa, a banda de 45 ciutats associades. A través de sis fòrums temàtics, una àmplia gamma de grups de treball, projectes, activitats i esdeveniments, la xarxa ofereix als municipis integrants una plataforma per compartir coneixements i intercanviar idees.

Eurocites té com a objectiu reforçar el paper dels governs locals en l'àmbit europeu i, per aquest motiu, treballa amb les institucions de la Unió Europea fent-los arribar aquelles qüestions comunes que afecten la vida quotidiana de la ciutadania europea. La xarxa també actua com a grup d'influència a l'hora, per exemple, d'aconseguir canvis d'enfocament en la legislació.

Amb una població propera als 80.000 habitants, Rubí aspira a convertir-se en ciutat associada d'Eurocities. Si la candidatura que ha treballat el Servei de Projecció de la Ciutat de l'Ajuntament és validada finalment, el municipi podrà incorporar-se al Fòrum d'Assumptes Socials. Aquest consta de vuit grups de treball que es reuneixen dues o tres vegades a l'any, i també col·laboren a través d'una plataforma en línia, per debatre reptes urbans, intercanviar bones pràctiques, desenvolupar declaracions polítiques i participar en projectes de la Unió Europea. A l'espera de poder entrar a la xarxa, però, l'Ajuntament de Rubí ja està col·laborant amb Eurocities en qüestions relacionades amb la infància.