Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es manté activat l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació Entre d’altres, es recomana a la ciutadania que realitzi els trajectes a peu o amb bicicleta i que prioritzi l’ús del transport públic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Es manté activat l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva conurbació

Entre d’altres, es recomana a la ciutadania que realitzi els trajectes a peu o amb bicicleta i que prioritzi l’ús del transport públic

Una de les recomanacions per reduir el grau de contaminació és evitar el vehicle privat i desplaçar-se a peu, en bici o en transport públic.
Una de les recomanacions per reduir el grau de contaminació és evitar el vehicle privat i desplaçar-se a peu, en bici o en transport públic

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya manté activat l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar aquest dimarts als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, entre ells Rubí. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que aquest s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental.

L’avís preventiu comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos, i recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Superacions dels nivells de partícules
La mesura s’ha pres a causa dels nivells força elevats de contaminació mesurats, afavorits per un anticicló que dificulta la dispersió de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l’atmosfera. Ahir dimarts es van produir tres superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) per a les PM10 als punts de mesurament de l’Eixample i de Poblenou, a Barcelona, i al de Granollers, i no es descarta que avui se’n donin de noves.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorarà si cal activar un episodi de contaminació per partícules ─que no comporta restriccions de vehicles─ o bé desactivar l’avís preventiu.

Recomanacions per reduir la contaminació
Es recomana a la ciutadania dels municipis afectats:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.