Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els rubinencs i rubinenques decidiran com invertir 200.000 euros La ciutadania de Rubí està cridada a decidir com s’invertiran 200.000 euros del pressupost a través d’un procés participatiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els rubinencs i rubinenques decidiran com invertir 200.000 euros

La ciutadania de Rubí està cridada a decidir com s’invertiran 200.000 euros del pressupost a través d’un procés participatiu

El procés ja està en marxa a ParticipaRubi.cat.
El procés ja està en marxa a ParticipaRubi.cat

Els pressupostos municipals del 2018 reserven una partida de 200.000 euros en inversions que es decidiran a partir de la participació dels rubinencs i rubinenques. Es tracta d’un procés obert a tota la ciutadania en el que es podrà participar a través de la plataforma Participa Rubi i a les sessions presencials específiques. La partida destinada a aquest procés suma un total de 200.000 euros, dividits entre 50.000 que es destinen a fer de Rubí una Ciutat Amiga de la Infància i la resta que es destinaran a millorar les inversions en la ciutat.

El procés que decidirà el paquet de 150.000 euros va dirigit als rubinencs i rubinenques de majors de 16 anys. Les persones interessades en prendre part del procediment s’han de registrar a la plataforma digital Participa.rubi.cat que és l’espai que centralitzarà tot el procés. Tots els veïns i veïnes de Rubí podran presentar propostes per a la seva ciutat.

Cada aportació ha d’incloure un títol i una breu descripció. A més, també cal exposar quin seran els beneficis que aportarà a la ciutat la seva aplicació com també quin serà el col·lectiu a qui va dirigida.

El procés arrenca aquest dimecres 2 de maig amb l’activació del procés participatiu a la plataforma Participa Rubi. Per tant, els rubinencs i rubinenques ja poden inscriure’s al portal de participació. D’altra banda, la primera sessió presencial tindrà lloc el dimarts 15 de maig a la Biblioteca Mestre Martí Tauler a partir de les 18 h. En aquesta cita, hi estan convocades les entitats ciutadanes ja que l’objectiu és recollir propostes col·lectives. Aquesta servirà per donar a conèixer el procés i el funcionament de l’eina de participació. En una fase posterior, la ciutadania farà les seves aportacions i propostes a títol individual.

L’alcaldessa, Ana María Martínez, fa una crida als veïns i veïnes de la ciutat ha prendre part del projecte “estem molt engrescats en aquesta iniciativa. Creiem que és un bon començament per implantar una nova manera de participació ciutadana en el desenvolupament de Rubí. Els rubinencs i rubinenques són persones que s’impliquen i es preocupen pel municipi i per això la seva veu han d’incidir en els pressupostos”.

Totes les iniciatives que es plantegin han de ser viables a través del capítol d’inversions dels pressupostos municipals. En aquest concepte, hi entren l’adquisició i instal·lació de mobiliari urbà (papereres, bancs, parcs infantil, etc.) i també l’habilitació de nous espais per a col·lectius o activitats concretes. En canvi, no forma part del capítol d’inversions la contractació de personal, manteniment de l’espai públic, l’organització d’activitats o ajuts a col·lectius i entitats.

Una Comissió Tècnica de Seguiment dels Pressupostos Participatius, formada per tècnics municipals, serà qui analitzarà les propostes recollides per confirmar que compleixen amb els criteris establerts, qui validi la seva viabilitat tècnica i les quantifiqui econòmicament. El criteri que seguirà aquest òrgan tindrà en compte que s’ajusti al concepte d’inversió, que sigui competència municipal i que s’adeqüi amb marc jurídic i legal.

Un cop finalitzat el període de recull de propostes, la ciutadania establirà la priorització de les accions a dur a terme. Un cop prioritzades les propostes tots els veïns i veïnes majors de 16 anys podran votar les propostes finals. Cada rubinenc i rubinenca podrà votar tantes opcions com desitgi sempre que tot el conjunt seleccionat no superi els 150.000 euros.

Procés participatiu infantil

Paral·lelament els i les infants i adolescents de Rubí es troben participant en un procés per decidir el destí de 50.000 euros. El Consell d’Infants i Adolescents és el grup motor d’aquest procés, però la voluntat és implicar al col·lectiu d’infants i adolescents de la ciutat, de manera que els conselleres i conselleres realitzen diferents actuacions per tal de recollir les propostes de la resta d’infants i adolescents. Així mateix, es portaran a terme actuacions amb l’alumnat de 3r i 4rt de les escoles de Rubí, per incorporar la seva participació en els pressupostos.