Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els municipis de l’Arc Metropolità demanen mesures i corresponsabilitat per fer front a les ocupacions il·legals Els alcaldes i alcaldesses aproven una resolució on també reclamen més suport per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat real i incrementar el parc d’habitatge social https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els municipis de l’Arc Metropolità demanen mesures i corresponsabilitat per fer front a les ocupacions il·legals

Els alcaldes i alcaldesses aproven una resolució on també reclamen més suport per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat real i incrementar el parc d’habitatge social

Un moment de la trobada (foto: Ajuntament de Rubí).
Un moment de la trobada (foto: Ajuntament de Rubí)

Els municipis que conformen l’Associació de l’Arc Metropolità han aprovat avui una resolució on demanen l’adopció de noves mesures, més coresponsabilitat i més recursos per fer front a la proliferació d’ocupacions il·legals d’habitatges. Segons dades del Ministeri de l’Interior publicades al gener, Catalunya és la Comunitat Autònoma que registra més situacions d’aquest tipus, sumant el 42% del total d’ocupacions de l’Estat. Així mateix, dels casos produïts al territori català, un 74% (4.229 de 5.689) es concentren a la província de Barcelona.

Davant les dades, els alcaldes i alcaldesses de l’Arc reclamen més suport i implicació de les administracions superiors i altres agents per afrontar les problemàtiques vinculades a l’habitatge, que s’estan patint amb especial intensitat a la Regió Metropolitana. Mesures legals, judicials i més instruments que permetin als municipis atendre les situacions de vulnerabilitat real com, especialment, lluitar contra la proliferació d’ocupacions il·legals conflictives i que en moltes ocasions estan lligades a màfies que es lucren amb aquestes pràctiques.

En aquest sentit, l’Arc Metropolità demana al Govern de l’Estat una reforma urgent de la normativa que doni una millor cobertura a l’actuació policial i també que es clarifiqui la tipificació dels delictes de violació de domicili i usurpació de la propietat, tot incrementant les penes i introduint un agreujant en el casos que hi hagi afany de lucre.

Així mateix, la resolució sol·licita al Poder Judicial la creació de jutjats especialitzats per als delictes d’ocupació a les demarcacions on es registrin més casos i la creació de la figura de fiscal especialitzat en la matèria, que podria dependre del de delinqüència organitzada o del de delictes econòmics, ateses les vinculacions amb grups criminals, la tracta, el blanqueig, etc.

Alhora, els municipis senyalen la necessitat que la Generalitat i els cossos i forces de seguretat elaborin amb urgència un Pla Especial de Seguretat contra les màfies que trafiquen amb persones i amb la usurpació d’immobles.

L’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, ha recalcat la necessitat de dotar els Ajuntament d’eines i recursos: “els Ajuntaments som a primera línia per fer front a les necessitats de la ciutadania i, sovint, en qüestions tan sensibles com l’habitatge ens sentim sols. És important que actuem plegats i que rebem més suport d’altres administracions i estaments

Les noves mesures contribuirien, alhora, a evitar que algunes persones es poguessin arrogar el dret d’ocupar pisos destinats a habitatge social passant per davant d’altres ciutadans i famílies que sí han respectat els procediments establerts i compleixen els requisits per accedir a un habitatge d’emergència.  I a disposar d’eines per posar fre a les ocupacions de naus industrials o locals, en tant que generen situacions d’infrahabitatge i comprometen la seguretat dels propis ocupants. 

Més mitjans i més habitatge social

Els alcaldes i alcaldesses demanen, així mateix, més implicació per poder respondre millor a les situacions de vulnerabilitat i incrementar el nombre de pisos de lloguer o emergència social als municipis. En la resolució es requereix a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors a cedir als ajuntaments o entitats sense ànim de lucre els habitatges buits que no hagin llogat o venut en un termini de tres mesos a comptar des del requeriment de l’administració. I es demana a la Generalitat que es doti anualment les administracions locals de recursos econòmics per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i, especialment, per poder ampliar mitjançant adquisició, reforma o rehabilitació, el Parc d’Habitatge Social destinat a situacions d’exclusió residencial.

L’Arc Metropolità

Nascuda al 2021, l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità la conformen Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i Martorell. L’objectiu de l’entitat és establir una estratègia conjunta i coherent de tot aquest àmbit territorial, així com cercar sinergies i treballar conjuntament, garantir una bona qualitat de vida als seus ciutadans i dotar els municipis de bones infraestructures i connexions, tot fent especial atenció en la seva manera de fer a les qüestions ambientals.

L’entitat és oberta a noves incorporacions. Poden sumar-s’hi municipis de més de 25.000 habitants. Els que tenen menys població hi tenen garantida la representació a través del Consells Comarcals, que també s’hi poden integrar. Les comarques dels municipis fundadors sumen 2,9 milions d’habitants.

Objectius de Desenvolupament sostenible