Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran visiten els habitatges tutelats de Rubí Coincidint amb la sessió del mes de juliol, els consellers han conegut aquest recurs pensat per garantir l’autonomia de la gent gran https://www.rubi.cat/ca/actualitat/noticies/els-membres-del-consell-consultiu-de-la-gent-gran-visiten-els-habitatges-tutelats-de-rubi/@@images/image/preview

Els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran visiten els habitatges tutelats de Rubí

Coincidint amb la sessió del mes de juliol, els consellers han conegut aquest recurs pensat per garantir l’autonomia de la gent gran

Els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran davant els habitatges (foto: Localpres).
Els membres del Consell Consultiu de la Gent Gran davant els habitatges (foto: Localpres)

El Consell Consultiu de la Gent Gran ha celebrat aquest dijous 23 de juliol la sessió corresponent al mes de juliol. En el marc de la trobada, els membres d’aquest òrgan participatiu han tingut ocasió de visitar els habitatges tutelats de Rubí, un recurs que proporciona la Generalitat de Catalunya a les persones grans amb l’objectiu que puguin viure en un entorn adequat però preservant la màxima independència personal.

Els habitatges tutelats de Rubí, situats a la plaça Miguel Hernández, estan gestionats per Suara Cooperativa des del 2010. Es tracta d’un conjunt de vuit apartaments individuals i tres de compartits ─pensats per a parelles─ que compten amb alguns espais d’ús comú.

Aquest recurs s’adreça a persones grans autònomes, capaces de participar en el manteniment i la cura de l’habitatge, però amb circumstàncies sociofamiliars que no els permeten romandre a la pròpia llar. D’aquesta manera se’ls dota d’una vivenda adequada i practicable, d’acord amb la normativa vigent de barreres arquitectòniques, alhora que s’afavoreix la seva independència personal, la vida comunitària i la integració social.

Els usuaris dels habitatges tutelats disposen de suport personal bàsic a càrrec de gerocultors i treballadors familiars. Així, si ho requereixen, poden rebre ajuda, supervisió i assessorament en la resolució de les seves necessitats domèstiques diàries, com ara la realització de la higiene personal, el manteniment de la higiene de la llar, la compra d’aliments i altres productes bàsics, i la cura de la roba, entre d’altres.

Els criteris d’accés a aquests habitatges els fixa la legislació vigent i és la Secretaria d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal (SISPAP) qui determina les persones que els ocupen. Des dels serveis tècnics de l’Ajuntament, es tramiten els recursos municipals que aquests usuaris puguin necessitar, com per exemple el Servei de Teleassistència, i es fa divulgació del recurs entre els seus destinataris potencials.

Un cop concedit un habitatge tutelat, el seu ocupant pot viure-hi mentre sigui autònom o se li reconegui un grau 2 de dependència. En aquest darrer cas, se li pot tramitar el pas a una residència pública.

Un òrgan participatiu
El Consell Consultiu de la Gent Gran és dels espais impulsats per l’Ajuntament de Rubí amb l’objectiu d’articular la participació de la ciutadania i les entitats en la formulació i millora de diverses polítiques locals. Aquest òrgan està integrat per una quinzena de persones, entre representats d’entitats i membres a títol personal. Entre els col·lectius que en formen part hi ha des d’entitats culturals a associacions de veïns o agrupacions de persones grans.

Les reunions del consell tenen una periodicitat mensual i aborden temes proposats pels propis membres o pels serveis tècnics de l’Ajuntament, sempre amb la gent gran com a protagonista. 

Imatges relacionades

Els habitatges estan a la plaça Miguel Hernández (foto: Localpres)
Els habitatges estan a la plaça Miguel Hernández (foto: Localpres)