Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els ingressos i despeses de l’Ajuntament es poden consultar en un nou web de transparència pressupostària El Consistori posa a disposició dels rubinencs els comptes locals perquè aquests puguin conèixer en què s’inverteix fins a l’últim euro de les arques municipals https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els ingressos i despeses de l’Ajuntament es poden consultar en un nou web de transparència pressupostària

El Consistori posa a disposició dels rubinencs els comptes locals perquè aquests puguin conèixer en què s’inverteix fins a l’últim euro de les arques municipals

A través d'aquesta pàgina web, qualsevol persona podrà navegar i explorar la gestió financera i pressupostària del Consistori.
A través d'aquesta pàgina web, qualsevol persona podrà navegar i explorar la gestió financera i pressupostària del Consistori

L'Ajuntament de Rubí ha posat en marxa el web http://pressupostos.rubi.cat/, a través del qual els ciutadans poden consultar fins a l'últim detall pressupostari de la gestió municipal. Així, el Consistori rubinenc se suma a l'avantguarda de les entitats locals en transparència pressupostària.

Gràcies a aquesta eina, que es troba enllaçada al web municipal, els veïns de Rubí ja poden consultar de forma visual, senzilla i transparent com es distribueixen els pressupostos municipals, d'on procedeixen els ingressos, quines són les polítiques de despesa i a què es destina cada euro de la corporació. I molta d'aquesta informació, pràcticament en temps real.

Fins ara, la informació econòmica relativa a la gestió i als pressupostos municipals es publicava al portal municipal Open Data. Ara, l’Ajuntament fa un pas més perquè resulti molt més fàcil comprendre aquesta informació sense necessitat de coneixements econòmics o informàtics. Amb un llenguatge senzill, explicatiu i amb el suport de gràfics interactius, qualsevol persona podrà navegar i explorar la gestió financera i pressupostària del Consistori i comparar-la amb anys anteriors.

Entre la informació que poden consultar els rubinencs destaca un resum global dels ingressos i despeses detallades del Consistori entre els anys 2011 i 2015, la despesa pressupostada i executada diàriament en cadascuna de les polítiques municipals i un desglossament detallat de totes i cadascuna de les partides de despesa i dels pagaments realitzats, tant per àrea com per beneficiari. Amb aquesta eina, l’Ajuntament de Rubí ha volgut ser un exemple de l’aplicació de les noves tecnologies a la transparència municipal. Així, tant les dades de l'execució pressupostària, és a dir, el que el Consistori gasta finalment, com els pagaments realitzats, s'actualitzen diàriament.

La pàgina també incorpora una aplicació que calcula de forma aproximada la contribució de cada ciutadà a les arques municipals a través dels impostos que paga, seguint uns paràmetres senzills com la mida i la ubicació del seu habitatge o la possessió de vehicles.

Gràcies a http://pressupostos.rubi.cat/, qualsevol ciutadà ja pot consultar i comprendre els comptes relatius a programes de despesa com Benestar comunitari, Educació, Medi ambient o Seguretat i mobilitat ciutadana. Per facilitar completament el procés, un cercador permet trobar partides de despesa concretes, fins i tot sense saber prèviament a quin programa pertanyen, i s'ha inclòs un glossari molt complet dels termes més habituals per comprendre millor la informació econòmica i pressupostària d'aquesta entitat local.

L'Ajuntament ha fet aquest pas de la mà de la Fundació Ciutadana Civio, una organització que des de la societat civil aplica la tecnologia per millorar la transparència de les institucions i l'obertura de dades.