Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els efectes de la Covid-19 centren el primer ple ordinari des que va començar la crisi sanitària Aquest dijous s’ha aprovat una modificació de crèdit per valor de 600.000 euros per donar cobertura al pla d’ajut al teixit empresarial https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els efectes de la Covid-19 centren el primer ple ordinari des que va començar la crisi sanitària

Aquest dijous s’ha aprovat una modificació de crèdit per valor de 600.000 euros per donar cobertura al pla d’ajut al teixit empresarial

El ple ordinari del mes d'abril s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí).
El ple ordinari del mes d'abril s’ha celebrat de forma telemàtica (foto: Ajuntament de Rubí)

La crisi derivada de la Covid-19 i els seus efectes han centrat bona part del ple ordinari del mes d'abril, celebrat aquest dijous. Durant la sessió, que s’ha desenvolupat de forma telemàtica, s’ha donat compte del decret d’Alcaldia per impulsar la redacció del Pla de recuperació local de Rubí davant la crisi sanitària generada per la Covid-19, que l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, va anunciar al darrer ple extraordinari celebrat el 30 de març.

També s’ha acordat una modificació de crèdit en modalitat de crèdit extraordinari, per valor de 600.000 euros, per dotar econòmicament la partida que donarà cobertura al pla d’ajut al teixit empresarial per acompanyar a comerços, pimes i autònoms de la ciutat per fer front a les conseqüències de la Covid-19. L’equip de govern ─integrat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP)─, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs) i Veïns per Rubí (VR) han votat a favor d’aquesta modificació, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) s’han abstingut.

Mocions sobre la Covid-19
Tres de les quatre mocions que s’han portat a debat a la sessió d’aquest dijous també tenien com a denominador comú la Covid-19.

La primera l’ha presentat l’AUP per la derogació de la LRSAL i la Llei d’estabilitat pressupostària com a mesura necessària per afrontar la nova crisi social i econòmica. El text ha rebut el suport d’ERC, VR i l’AUP i les abstencions del PSC, ECP i Cs. Davant la situació provocada pel coronavirus, caldrà destinar recursos públics per garantir les necessitats bàsiques d’una gran part de la població (habitatge, aliment, subministrament energètic, escolarització, treball, etc.). L'article 135 de la Constitució espanyola, la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local i la Llei d’estabilitat pressupostària són normatives que posen dificultats als ajuntaments per afrontar aquesta crisi. En aquest sentit, la moció reclama com a imprescindible que es retorni urgentment als ajuntaments les competències en matèria de prestació dels serveis socials, promoció econòmica i serveis públics, i es reafirmi l'autonomia municipal. Així, s’ha acordat proposar que es torni a la redacció anterior al 2011 de l’article 135 de la Constitució espanyola per deixar de prioritzar el pagament de deute per sobre de les necessitats de la població; derogar aquestes tres lleis i transferir els recursos econòmics adients als municipis perquè els ajuntaments tinguin liquiditat suficient per fer front a les inversions en les polítiques socials i econòmiques que hauran d’assumir per revertir la crisi social i econòmica.

D’altra banda, s’ha rebutjat la moció que presentava l’oposició per la reducció de les partides destinades a retribucions de càrrecs electes, despeses protocolàries i de representació institucional davant la situació d’emergència i crisi, atenent als vots contraris de l’equip de govern.

Tampoc ha prosperat el text formulat per Cs d'agraïment als i les professionals que ocupen tasques per afrontar la crisi de la Covid-19 i de protecció efectiva dels mateixos davant actes d'assetjament o assenyalament pel simple fet de complir amb aquesta tasca. Els vots de Cs i VR han estat insuficients perquè la moció tirés endavant, davant dels vots contraris del PSC, ECP i l’AUP i l’abstenció d’ERC.

I també s’ha tombat la moció d’ERC i ECP per clarificar les presumptes irregularitats comeses per la monarquia espanyola. ERC, ECP i AUP han votat a favor del text, VR s’ha abstingut i PSC i Cs hi han votat en contra.

Altres tràmits relacionats amb la Covid-19
El Ple ha donat llum verda a la modificació, amb efectes retroactius, de la freqüència del servei municipal de transport urbà de viatgers de Rubí per motius d’emergència. El servei de RubíBus va reduir les freqüències de pas el 19 de març, en aplicació dels diferents Reials Decrets pels quals es declara i es prorroga l’estat d’alarma instaurat com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. L’equip de govern i Cs han votat a favor d’aquest punt, mentre que la resta de grups s’han abstingut.

Ateses les necessitats sobrevingudes com a conseqüència de la reorganització de determinats serveis de l’Ajuntament, s’ha considerat necessari modificar la Relació de Llocs de Treball del Consistori, amb l’objectiu de prestar els serveis de manera eficient i fer front a les tasques encomanades. L’equip de govern ha votat a favor d’aquesta modificació i la resta de forces s’han abstingut.

També s’ha donat compte de diverses resolucions d’Alcaldia, totes elles vinculades a la situació d’emergència provocada per la Covid-19: la relativa a la declaració d’emergència, de mesures preventives, d’estat d’alarma i suspensió d’òrgans col·legiats, de donacions benèfiques, per poder continuar amb els procediments administratius, de dol institucional, de gratuïtat del transport públic i de limitació de l’horari minorista.

Ajuts a les persones
Aquest dijous s’ha aprovat de manera inicial, i per unanimitat, la modificació de l’annex 4 del Reglament Municipal de l’Ajuntament de Rubí per a la gestió de les ajudes econòmiques de caràcter social. L’objectiu d’aquesta modificació és adequar els imports de les ajudes socials a l’increment dels costos per cobrir les necessitats bàsiques, especialment el manteniment i l’accés a l’habitatge,així com adequar les tipologies de les ajudes socials a les problemàtiques ateses des dels Serveis Socials.

El Ple també ha donat llum verda a la pròrroga per sis mesos més de la suspensió relativa al canvi de forma de gestió del servei públic de promoció i gestió de les polítiques d’habitatge, acordada pel Ple en la sessió del 19 d’octubre de 2017. L’equip de govern i Cs hi han votat a favor, mentre que la resta de formacions s’han abstingut.

D’altra banda, el Plenari ha aprovat per unanimitat la declaració institucional de les "Ciutats defensores dels Drets Humans" 2020 que, entre d’altres, reivindica el ple respecte dels drets fonamentals de les persones que es veuen obligades a fugir de casa seva, amb particular cura dels drets de dones i infants. I també per unanimitat, l’adhesió al manifest "Cooperació contra el coronavirus" impulsat per la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat, amb l’objectiu que, un cop acabi l'estat d'alarma, es tornin a concentrar esforços en ajudar altres pobles i països menys preparats per resistir els efectes de la Covid-19.  

Agermanament amb Els Guiamets
El Ple ha manifestat per unanimitat la voluntat i el desig de l’Ajuntament de Rubí de celebrar un agermanament institucional amb el municipi dels Guiamets (El Priorat), lloc de naixement de Neus Català Pallejà. Des de la seva defunció, el passat 13 d’abril de 2019, s’han mantingut contactes entre tots dos municipis. Fruit d’aquestes relacions, s’ha considerat convenient iniciar el procés d’agermanament per enfortir aquests lligams i establir un marc de col·laboració mutu en benefici de totes dues poblacions. El vincle d’aquest agermanament institucional es basarà inicialment en tres eixos d’actuació: la figura de l’activista antifeixista Neus Català Pallejà ─la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück que, l’any 1978, es va instal·lar a Rubí, on va continuar la seva activitat política i de lluita feminista a les files del PSUC─; la recuperació i reparació de la Memòria històrica als municipis dels Guiamets i Rubí, i el reconeixement a les persones que van patir la deportació a totes dues poblacions.

Tràmits
Durant la sessió d’aquest dijous s’ha donat compte de la liquidació del pressupost 2019, de l’informe d’intervenció de fiscalització prèvia de l’exercici 2019 i de l’informe d’intervenció de bestretes de caixa fixa i ADOPJ de l’exercici 2019. I s’ha pres coneixement dels decrets de l’Alcaldia i de les resolucions de les regidories delegades dictats durant els mesos de febrer i març de 2020.

A més, s’ha aprovat el Pla d'inversions d'abastament d'aigua potable i servei de clavegueram per al període 2020-2021, amb els vots favorables de l’equip de govern i de VR i les abstencions d’ERC, Cs i l’AUP.  

Com és habitual a les sessions presencials que es duen a terme a la sala Enric Vergés, a l’inici d’aquest ple s’ha fet un minut de silenci en record de les darreres dones víctimes de violència masclista: Concepción, de 65 anys, (Posadas, Còrdova); Mónica, de 37 anys (Villanueva de Castelló, València); Miren, de 56 anys, i la seva filla Paula, de 24 (Abanto-Zierbena, Bizkaia); Karina, de 35 anys (Almassora, Castelló) i Encarnación, de 78 anys (Las Palmas de Gran Canària).