Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Dimecres Manetes a la fresca tornen el 7 de setembre Les diferents sessions programades durant el mes de setembre es realitzaran a l’aire lliure, als jardins de l’Ateneu Municipal https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els Dimecres Manetes a la fresca tornen el 7 de setembre

Les diferents sessions programades durant el mes de setembre es realitzaran a l’aire lliure, als jardins de l’Ateneu Municipal

Els Dimecres Manetes es traslladen temporalment als jardins de l'Ateneu (foto: Ajuntament de Rubí).
Els Dimecres Manetes es traslladen temporalment als jardins de l'Ateneu (foto: Ajuntament de Rubí)

L’Ajuntament ha programat noves sessions dels Dimecres Manetes, que durant el mes de setembre es realitzaran a la fresca, als jardins de l’Ateneu Municipal. El primer taller tindrà lloc el dimecres 7 de setembre en horari matinal.

Degut a les onades de calor dels mesos de juny i juliol, enguany no havíem pogut gaudir encara d’aquest tipus de sessions. Per això hem volgut aprofitar el final de l’estiu al llarg del mes de setembre i tornar a reparar a l’aire lliure”, ha explicat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz. Aquest canvi d’escenari permetrà als i les participants aprofitar l’entorn d’aquest equipament modernista i gaudir de la reparació a l’aire lliure, en un espai ampli i agradable.

El servei contempla sessions matinals (de 10 a 13 h), que coincideixen amb el primer dimecres de cada mes. La resta de jornades es fan a la tarda, de 18 a 21 h. Per participar al Dimecres Manetes, cal inscriure’s prèviament i escollir la franja horària en què es vol dur a terme l’activitat a través de la web rubi.cat/dimecresmanetes.

El Dimecres Manetes és un servei basat en el concepte dels Cafè Repair estesos per tota Europa. El seu objectiu és promoure la cultura de la reparació i del manteniment de petits estris elèctrics i electrònics i, així, evitar que aquests objectes esdevinguin residus abans d'hora.

El servei està gestionat per Solidança, una entitat que promou la inserció sociolaboral de col·lectius en risc d’exclusió social a través d’activitats vinculades a la gestió de residus i a l’economia circular.

   

Reparar abans de llençar

Els aparells elèctrics i electrònics ens faciliten la vida quotidiana però, un cop s'espatllen, són residus catalogats com a perillosos, ja que contenen infinitat de substàncies, la majoria tòxiques. En molts casos, la seva recuperació o reciclatge és molt baix.

Cada dia, les deixalleries s’omplen d’objectes als quals se’ls podria haver allargat la seva vida amb petites reparacions. Aquest tipus de residus és el que augmenta més ràpidament al món, a un ritme anual del 5%, ja que els aparells tenen un cicle de vida cada cop més curt. I és que, en moltes ocasions, la indústria planifica la fi de la vida útil d’un producte, de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d’un període de temps calculat prèviament pel fabricant. A aquest mètode d’estimulació del consum se l’anomena obsolescència programada. Segons Medrano Muñoz, “aquesta pràctica, poc respectuosa amb el medi ambient, suposa un gran consum de recursos i genera grans quantitats de residus”.

Abans de donar un aparell per perdut, s’hauria de recórrer a la reparació o a la reutilització, disminuint el seu impacte al medi ambient i allargant la vida dels productes. És en aquest sentit que, l’any 2016, va néixer el Dimecres Manetes, un servei gratuït on la ciutadania compta amb l’assessorament de persones expertes i té a la seva disposició les eines necessàries per poder fer la reparació de cada objecte.

Objectius de Desenvolupament sostenible