Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els 'Carrers de Rubí' es poden veure al Museu Municipal Castell (MMUC) a través de l’objectiu d’Ignasi Marroyo La mostra, que es pot visitar fins al 17 de desembre, fa un repàs a l’evolució que ha patit la ciutat durant els darrers anys https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

Els 'Carrers de Rubí' es poden veure al Museu Municipal Castell (MMUC) a través de l’objectiu d’Ignasi Marroyo

La mostra, que es pot visitar fins al 17 de desembre, fa un repàs a l’evolució que ha patit la ciutat durant els darrers anys

La inauguració de l’exposició ha comptat amb un gran èxit de públic (foto: Localpres).
La inauguració de l’exposició ha comptat amb un gran èxit de públic (foto: Localpres)

L’exposició Carrers de Rubí, del desaparegut Ignasi Marroyo, es pot visitar fins el proper 17 de desembre al Museu Municipal Castell (MMUC). El passat divendres es va inaugurar la mostra, amb la presència, entre d’altres, de la primera tinent d’Alcaldia, Maria Mas, la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, i dels exconsellers de Cultura Ferran Mascarell i Joan Manuel Tresserras ─amic, aquest últim, de Marroyo─.

L’exposició recull algunes de les moltes fotografies que el rubinenc va fer de la ciutat des de la dècada dels anys 60. En aquest sentit, Carrers de Rubí és història de la ciutat. Un viatge al nostre passat recent que ens mostra com ha evolucionat Rubí, o el que és el mateix, com una vila que als anys 60 encara estava configurada per nombroses cases de pagès va anar creixent fins a convertir-se en la ciutat de 75.000 habitants que és avui dia.

És una exposició molt interessant”, ha assegurat la primera tinent d’Alcaldia, Maria Mas, que ha afegit: “Crec que és tot un encert que en el seu moment aquest fotògraf il·lustre de la ciutat fes aquestes fotografies i ara puguem tenir-les perquè tothom les pugui veure: aquells que coneixien el Rubí d’abans el poden reviure, amb certa nostàlgia; i als rubinencs de nou els permet conèixer com ha evolucionat la ciutat, el pas que ha fet endavant”. Mas també ha comentat que li sembla “una molt bona iniciativa” la proposta del Grup Fotogràfic El Gra d’homenatjar Marroyo posant el seu nom a algun carrer o plaça del municipi. En aquest sentit, ha afirmat que traslladaran aquesta petició a la comissió del Nomenclàtor, que és qui determina els noms dels carrers de Rubí.

Ignasi Marroyo, que va morir el passat mes de juny, és una figura destacada dins la fotografia catalana, fet que el va portar a rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2014. Nascut el 1928, va viure a la ciutat des dels anys 60, convertint-la en objecte de bona part del seu treball fotogràfic. El 2014, el seu arxiu fotogràfic va ser cedit a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

En aquest sentit, l’exconseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha parlat de la importància de la col·laboració entre institucions públiques i voluntats privades per difondre la cultura: “Aquesta dimensió pública de la feina d’Ignasi Marroyo, que s’ha convertit en una exposició perquè la ciutadania pugui conèixer com era Rubí, és l’expressió del que s’ha de fer amb el patrimoni: sumar les institucions públiques amb les voluntats privades, les voluntats dels creadors. I en tenim una magnífica expressió aquí”.

Per la seva banda, el també exconseller de Cultura i bon amic de Marroyo, el rubinenc Joan Manuel Tresserras, ha assegurat que a “Rubí hi ha una tradició fotogràfica espectacular. Tenim gent molt potent: el Marroyo, el Josep Maria Roset, el Sergi Capellas, tota la gent del Gra... Hi ha una tradició local espectacular en comparació amb altres arts, que no vol dir que no hi hagi gent rellevant, però potser no hi ha aquesta acumulació de persones significatives”.

Durant la inauguració, la fotoperiodista i professora de la Universitat Ramon Llull, Sandra Balsells, va oferir una conferència sobre la figura d'Ignasi Marroyo. La mostra es pot visitar al Museu Municipal Castell fins el proper 17 de desembre. 

Imatges relacionades

La inauguració ha comptat amb diversos parlaments i una conferència sobre la figura de Marroyo (foto: Localpres)
La inauguració ha comptat amb diversos parlaments i una conferència sobre la figura de Marroyo (foto: Localpres)