Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els alcaldes del Vallès Occidental aproven la creació d’una Taula comarcal de Salut per defensar la millora de l’atenció sanitària a la zona Rubí ha instat a reactivar la construcció d’aquells equipaments sanitaris paralitzats els darrers anys a causa de la crisi econòmica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

Els alcaldes del Vallès Occidental aproven la creació d’una Taula comarcal de Salut per defensar la millora de l’atenció sanitària a la zona

Rubí ha instat a reactivar la construcció d’aquells equipaments sanitaris paralitzats els darrers anys a causa de la crisi econòmica

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’han reunit aquest dimarts per tractar qüestions com la sanitat o l’habitatge (foto: Consell Comarcal del Vallès Occidental).
Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’han reunit aquest dimarts per tractar qüestions com la sanitat o l’habitatge (foto: Consell Comarcal del Vallès Occidental)

Els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental han acordat aquest dimarts fer front comú i actuar com a lobby de pressió a l’hora d’abordar diverses qüestions de caràcter social, com ara la sanitat, l’habitatge i els subministraments energètics. En matèria de salut, el Consell d’alcaldes i alcaldesses, a proposta del tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Rubí, Rafael Güeto, ha acordat demanar que es reactivin aquelles infraestructures sanitàries que van quedar paralitzades en el seu moment per culpa de la crisi econòmica.

Els municipis del Vallès Occidental estan treballant conjuntament per revertir la situació de col·lapse en l’atenció sanitària que els darrers anys s’està vivint al territori. Tot i no tenir competències en aquest àmbit, des dels municipis es considera que els ajuntaments no es poden quedar al marge d’aquesta problemàtica atès que afecta directament la ciutadania.

A la comarca existeix certa preocupació per la situació dels serveis sanitaris, de les urgències als hospitals, l’atenció als Centres d’Atenció Primària (CAP) i les llistes d’espera. Per això, els alcaldes i alcaldesses de la comarca han aprovat crear, en el marc del Consell Comarcal del Vallès Occidental, una Taula comarcal de Salut formada pels ajuntaments per tal de defensar la millora de l’atenció sanitària a la zona.

La Taula vol ser una veu comuna que permeti actuar davant la Generalitat de Catalunya per pal·liar els dèficits que actualment pateix el sistema sanitari fruit de la disminució del pressupost acumulada els darrers anys i que afecta les llistes d’espera, les urgències, les derivacions, el tancament de llits o l’atenció en salut mental, entre d’altres qüestions.

Els propers dies se sol·licitarà al conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, una reunió amb el Consell d’alcaldes i alcaldesses de la comarca per abordar les diferents qüestions que afecten a l’atenció sanitària al nostre territori i les inquietuds dels diferents municipis.

Així mateix, els alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental coincideixen que la situació de col·lapse sanitari està directament relacionada amb les mancances de l’atenció primària a la comarca. Els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats demanen la construcció dels equipaments sanitaris necessaris a la comarca, acompanyats d’un increment de recursos i de la plantilla de professionals oportuna.

Lluita contra la pobresa energètica
Paral·lelament, el Consell d’alcaldes i alcaldesses també ha aprovat un acord que vol ser el punt de partida per garantir l’aplicació de la ILP 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i de l’energia. Actualment, a la comarca hi ha 223.878 persones en risc d’exclusió social i més de 5.000 habitatges buits.

L’acord preveu la creació mixta Habitatge-Serveis Socials que articuli el treball de regularització d’ocupacions i el seguiment de les famílies més vulnerables en relació a l’habitatge. També es treballarà a l’entorn d’una taula sobre la Pobresa Energètica, integrada per representants comarcals, municipals i de les principals subministradores d’energia i aigua, pel desenvolupament de programes de lluita i mitigació de la pobresa energètica. Des d’aquest espai s’incidirà en la implicació de les empreses per la constitució del fons solidari per a cobrir els deutes d’energia de les famílies en risc d’exclusió.