Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Vallès Occidental treballa conjuntament per poder acollir els refugiats amb les màximes condicions El Consell d’alcaldes i alcaldesses ha aprovat la creació d’una comissió tècnica que elabori un Pla comarcal d’acollida de refugiats https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Vallès Occidental treballa conjuntament per poder acollir els refugiats amb les màximes condicions

El Consell d’alcaldes i alcaldesses ha aprovat la creació d’una comissió tècnica que elabori un Pla comarcal d’acollida de refugiats

Ana María Martínez és una de les alcaldesses que integren el Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental (foto: Localpres).
Ana María Martínez és una de les alcaldesses que integren el Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental (foto: Localpres)

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental s’ha constituït aquest dimecres per al mandat 2015-2019 i, en el marc de la seva primera sessió, ha abordat l’acolliment dels refugiats que provenen de territoris en conflicte a la Mediterrània. El conjunt de representants municipals, entre ells l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, han acordat una actuació conjunta per tal de poder planificar l’acollida de les persones refugiades amb les màximes condicions i garantint que puguin tenir accés als mateixos recursos amb independència del municipi de la comarca on siguin acollits.

Una comissió tècnica treballarà per crear un Pla comarcal d’acollida de refugiats que identifiqui les necessitats, la disponibilitat dels municipis i el mapa de recursos comarcals i que, a la vegada, pugui orientar de forma unificada la ciutadania i sensibilitzar la població. El pla és previst que estigui preparat durant els propers mesos, ja que es preveu que els primers contingents puguin arribar en un termini de 4 o 5 mesos, un cop determinat el nombre de persones refugiades que es puguin acollir a cada país.

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha remarcat la necessitat que “l’acolliment de persones refugiades es pugui fer amb les màximes condicions. Hem de poder mobilitzar els recursos de manera oportuna i canalitzar-los a través del Pla d’acollida per assegurar que el suport als refugiats sigui el més òptim”.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha explicat que “necessitarem molts recursos: sanitaris, d’assessorament jurídic, serveis socials, educació i temes lingüístics. Tots els ajuntaments hem coincidit que no cal crear nous serveis per atendre les persones refugiades sinó reforçar els que ja existeixen actualment i que en part tenim col·lapsats per la situació econòmica actual”.

El Consell d’alcaldes i alcaldesses del Vallès Occidental també ha acordat reclamar al govern de l’Estat que es pugui ampliar el període d’acolliment de 6 a 24 mesos.

L’Ajuntament de Rubí ja està treballant en la gestió de l’acollida dels refugiats. El consistori va convocar un plenari extraordinari del Consell Municipal de Cooperació fa uns dies amb l’objectiu que les entitats municipals de cooperació i els diferents partits polítics treballin conjuntament per donar resposta a la situació dels refugiats de Síria. 

Suport d’altres administracions
A la reunió d’aquest dimecres també hi ha assistit l’alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que ha concretat un ajut d’emergència econòmic important de la Diputació al Fons Català de Cooperació, al voltant dels 100.000 euros, per ajudar les entitats que estan treballant en ruta, sobre el terreny. L’ens provincial també crearà una borsa de fons a través de la línia d’ajuts d’atenció a les persones per als municipis que tinguin persones en acollida.

Moció de suport
El Consell d’alcaldes i alcaldesses d’aquest dimecres ha aprovat l’adhesió a la Moció de Suport a l’acollida de la població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, impulsada pel Fons Català de Cooperació i les entitats municipalistes FMC i ACM. L’acord també insta els ajuntaments i el propi Consell Comarcal a aprovar la citada moció als respectius plens municipals.