Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Teatre Municipal La Sala acollirà una nova edició de la Marató de Donació de Sang el 14 de juliol Entre les 10 i les 22 h, els rubinencs i rubinenques podran donar sang i col·laborar així amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Teatre Municipal La Sala acollirà una nova edició de la Marató de Donació de Sang el 14 de juliol

Entre les 10 i les 22 h, els rubinencs i rubinenques podran donar sang i col·laborar així amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya

Enguany, el lema de la campanya és 'La teva sang diu coses. Comparteix-les'.
Enguany, el lema de la campanya és 'La teva sang diu coses. Comparteix-les'

El proper divendres 14 de juliol, Rubí viurà una nova edició de la Marató de Donació de Sang, que enguany està dedicada als grups sanguinis. El Teatre Municipal La Sala serà, un any més, l’escenari d’aquesta activitat especial, que se celebrarà de 10 a 22 h. L’objectiu d’aquesta iniciativa, organitzada pel Banc de Sang i Teixits conjuntament amb l’Ajuntament de Rubí i l’Associació de Donants del Vallès Occidental, és impulsar la donació de sang durant l’estiu, època de l’any en què les reserves baixen fins a un 30%.

La teva sang diu coses. Comparteix-les és l’eslògan escollit enguany, amb el qual es vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del seu grup sanguini: com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

Es calcula que dels més de 75.000 habitants que hi ha a Rubí, 33.825 són del Grup A; 3.006 del Grup AB; 5.261 del Grup B; i 33.073 del Grup 0.

Conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió. Saber aquesta informació també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre. Totes les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

La donació de sang, un hàbit cívic
Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre totes les persones malaltes de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen concentrats d’hematies o glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes, 4.

Per donar sang cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i, en el cas de les dones, no estar embarassada. Per fer-ho no cal estar en dejú. Al web www.donarsang.gencat.cat es poden resoldre els dubtes més freqüents sobre el tema.