Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Servei Local de Català estrena noves accions formatives per tractar aspectes específics de la llengua Les inscripcions per a l’oferta regular de cursos de català de l’any vinent estan obertes fins al 2 de desembre https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El Servei Local de Català estrena noves accions formatives per tractar aspectes específics de la llengua

Les inscripcions per a l’oferta regular de cursos de català de l’any vinent estan obertes fins al 2 de desembre

El Servei Local de Català ofereix nous cursos perquè els alumnes puguin aprofundir en coneixements de la llengua (Foto: Localpres).
El Servei Local de Català ofereix nous cursos perquè els alumnes puguin aprofundir en coneixements de la llengua (Foto: Localpres)

El Servei Local Català (SLC) estrena nous cursos d’entre 6 i 10 hores on es treballen aspectes específics de la llengua. Per exemple, aquest dilluns comencen un seguit de classes sota el títol Connectem el text, que serviran perquè l’alumnat aprengui elements d’enllaç per redactar textos ben cohesionats mitjançant preposicions, conjuncions, adverbis o locucions. Aquesta oferta està destinada tant a persones que estiguin fent algun curs al centre com a altres que ja tenen un cert nivell de llengua i els interessa repassar coneixements o aprofundir-los, hagin estat o no alumnes del Servei.

L’avantatge que té aquesta formació és la curta durada, cosa que la fa combinable amb els horaris tan atapeïts que tots tenim”, ha assegurat Roser Tutusaus, la responsable del Servei Local de Català. Des d’ara i durant el primer trimestre del 2017, es duran a terme cursos relacionats amb Com fer una exposició oral (6 hores) i de Lectura en veu alta (10 hores). La matrícula d’aquestes sessions és oberta sempre i fins a una setmana abans de cada inici de cada curs.  

A banda d’aquesta oferta específica, el Servei Local de Català continua amb el seu ampli ventall de cursos de català de nivells diversos. Totes les persones interessades a apuntar-s’hi de cara al segon trimestre, poden acudir al centre fins al dia 2 de desembre a buscar número per a la matriculació, que es farà a finals del 2016.

Sessions de recursos lingüístics
Aquest curs, a més, també han començat sessions dirigides a col·lectius específics, com ara entitats i persones que es dediquen a les arts gràfiques, per tal de donar a conèixer les eines que hi ha a la xarxa per resoldre dubtes, corregir els textos o fer traduccions.   

Més endavant és probable que s’obrin aquest tipus de sessions al públic en general. Aquestes dues tandes han estat possible gràcies a un conveni entre la Diputació de Barcelona i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Les impartirà la persona que fa l’assessorament lingüístic al Servei.

“El teu barbarisme preferit”: un joc de llengua i ciutat
Amb l’objectiu de saber reconèixer els barbarismes i tenir l’oportunitat de corregir-los, i alhora implicar el teixit associatiu de la ciutat i els comerços, el Servei Local de Català ha impulsat la campanya El teu barbarisme preferit, un joc obert a  tothom però que es treballarà especialment a les escoles. 

Aquest joc estaria dins del que podríem anomenar llengua i cohesió i és la part més social de les tasques que fa el Servei Local de Català, juntament amb el programa del Voluntariat per la Llengua”, ha avançat Tutusaus, que ha destacat que “pedagògicament té una virtut: el fet de fer públics els barbarismes fa que la gent en busqui la correcció”.

Per això, els rubinencs i les rubinenques hauran d'emplenar les butlletes que hi haurà als comerços adscrits a la Federació d'Associacions de Comerciants i Gremis de Rubí, els quals seran fàcilment identificables perquè exhibiran un cartell de la campanya en un lloc ben visible de l'establiment. En una de les caselles de la butlleta el comerciant hi ha de posar el segell del seu establiment. Quan el client tingui les sis caselles segellades i tota la butlleta emplenada amb els barbarismes que han vist en els cartells dels comerços, l'haurà de dipositar en una urna ubicada als comerços".

La campanya va començar fa uns dies i s’allargarà fins al 25 de novembre. La cloenda tindrà lloc el 20 de desembre a les 18.30 h a l’Auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler i els guanyadors i guanyadores tindran com a premi rellotges intel·ligents i lots de llibres del Racó del Llibre i la Llibreria L’Ombra.

I tu, jugues en català?
Durant la campanya de Nadal i Reis, el Servei Local Català tindrà una parada a la ciutat on els nens i nenes podran jugar amb els jocs editats en català i també es donarà informació dels productes que hi ha al mercat en llengua catalana. A la parada, a més, hi haurà jocs on els nens i nenes podran jugar. Hi ha alguns comerços relacionats amb la joguina que estan adherits al programa I tu, jugues en català, i informen la seva clientela dels productes en català que hi ha en aquest camp.

25a edició del Voluntariat per la Llengua
Un altre dels serveis que ofereix el Servei Local de Català és el Voluntariat per la Llengua, que enguany arriba a la 25a edició després d’onze anys i que compta ja amb una setantena de parelles. El programa consisteix a ajuntar una persona que parla català amb una altra que l’està aprenent.

Es tracta d’una proposta que persegueix un doble objectiu: d’una banda, afavorir l’ús social del català i, de l’altra, donar a conèixer la ciutat a les persones que fa poc que hi viuen. “El gran èxit del programa és la seva funció cohesionadora”, ha assegurat la regidora d’Educació, Marta García, que ha destacat que, tot i que aprendre català és el principal objectiu del Voluntariat, “la llengua acaba sent un vehicle per conèixer altres persones i establir una relació en xarxa”.

Tot i que actualment el programa compta amb una setantena de parelles, el Servei Local de Català té l’objectiu d’arribar a molta més gent. Per això, García ha fet una crida als rubinencs i rubinenques a apuntar-se al programa de Voluntariat. “És una bona manera d’aprendre la llengua, de fer relacions socials i de facilitar la inclusió social de persones que venen de fora”, ha destacat la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones.

Per tot plegat, García també ha volgut agrair el paper que juguen entitats i establiments col·laboradors ja que possibiliten que les trobades entre aprenents i voluntaris siguin més entretingudes.

 

: https://www.rubi.cat/ca/ajuntament/sala-de-premsa/notes-de-premsa/el-servei-local-de-catala-estrena-noves-accions-formatives-per-tractar-aspectes-especifics-de-la-llengua/