Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El servei de la Dona de l’Ajuntament de Rubí rep un reconeixement de mans dels Mossos d’Esquadra Durant el primer trimestre de 2014, un total de 110 rubinenques han utilitzat el servei psicològic que ofereix el Consistori i 69 més s’han assessorat al servei jurídic https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El servei de la Dona de l’Ajuntament de Rubí rep un reconeixement de mans dels Mossos d’Esquadra

Durant el primer trimestre de 2014, un total de 110 rubinenques han utilitzat el servei psicològic que ofereix el Consistori i 69 més s’han assessorat al servei jurídic

Els Mossos d’Esquadra de Rubí han reconegut i agraït la col·laboració del servei de la Dona del Consistori rubinenc (foto: Localpres).
Els Mossos d’Esquadra de Rubí han reconegut i agraït la col·laboració del servei de la Dona del Consistori rubinenc (foto: Localpres)

L’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Rubí dels Mossos d’Esquadra ha reconegut aquest dimarts la tasca desenvolupada pel servei de la Dona de l’Ajuntament. El cos policial ha fet públic el seu agraïment al Consistori rubinenc per l’estreta col·laboració que existeix entre totes dues administracions.

El cap dels Mossos d’Esquadra a Rubí, Jesús Requena, ha explicat que la iniciativa de reconèixer el servei de la Dona de l’Ajuntament de Rubí va ser una proposta que els serveis de base van plantejar a l’equip de comandament: “Aquest agraïment està motivat per la coordinació i pel grau de sintonia que hi ha entre el servei policial dels Mossos a Rubí i el servei d’atenció a la dona”. Requena també ha assegurat que “bona part de la feina que fem [...] només la podem dur a terme perquè comptem amb serveis com el de Rubí”. 

Per la seva banda, la regidora d’Emancipació Juvenil i Polítiques d’Igualtat, Belén Meneses, ha agraït tant la col·laboració de la Policia Local com la dels Mossos d’Esquadra, “perquè sempre treballem totalment coordinats amb ells. Hem de tenir en compte que molts casos ens arriben al servei derivats dels Mossos, ja que la víctima s’ha dirigit inicialment al cos policial”. Meneses també ha enaltit la tasca que realitzen els professionals que treballen al servei de la Dona del Consistori i ha assegurat que es tracta d’una “feina molt gratificant, perquè ens permet poder ajudar les dones que són víctimes de violència de gènere”.

Aquest agraïment, que ha tingut lloc aquest dimarts a l’Ajuntament, s’hauria d’haver produït durant la celebració del Dia de les Esquadres de la Regió Policial Metropolitana Nord, que es va suspendre a causa de la jornada de dol decretada per la Generalitat de Catalunya per la mort d’un professor a mans d’un alumne.

Lluitant contra la violència de gènere
Durant el primer trimestre de 2015, 110 dones han utilitzat el servei psicològic que l’Ajuntament de Rubí posa a disposició de les rubinenques (durant tot l’any 2014, la xifra va ser de 163 dones). En total, aquestes persones han realitzat 372 visites programes en aquest servei (1.118 el 2014). Un total de 69 dones s’han assessorat al servei jurídic (190 l’any 2014), mentre que una única rubinenca sense menors al seu càrrec ha hagut d’estar a la casa d’urgències (el 2014, aquesta instal·lació va acollir dues dones i dos menors).

D’altra banda, durant aquests tres primers mesos de l’any, 36 menors procedents de la ciutat han estat atesos al Punt de Trobada de Sant Cugat del Vallès-Rubí-Castellbisbal, un espai per facilitar el règim de visites dels infants amb els seus progenitors en casos de conflictes motivats per separació, divorci o altres tipus de ruptures familiars (l’any passat es van atendre 43 famílies rubinenques). Per últim, aquest trimestre dues dones s’han donat d’alta al Servei telefònic d’atenció i protecció per a víctimes de violència de gènere (ATENPRO), que ofereix una atenció immediata qualsevol dia i a qualsevol hora a aquestes dones que pateixen aquesta situació (el 2014 es van registrar 5 noves altes). Actualment, 21 rubinenques tenen activat aquest servei.

Nou protocol
L’any 2006, el Ple del Consistori rubinenc va aprovar el Protocol d’actuació de l’Ajuntament de Rubí contra la violència vers les dones. Actualment, el servei de Joventut i Dona està treballant en l’actualització d’aquesta eina, que passarà a anomenar-se Protocol integral de Rubí per a l’abordatge de la violència masclista.

En aquests moments s’està elaborant una diagnosi de la situació actual, que ha de permetre integrar al nou protocol tot un seguit de millores que, a la pràctica, ja estan funcionant. També està en període de constitució la Comissió tècnica, integrada per la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, els Centres d’Atenció Primària, els centres hospitalaris, el COS, els Serveis Socials, el Servei de la Dona (SIAD) i el Servei de Joventut, entre d’altres.

Posteriorment, es determinarà l’anomenada Anella tècnica, que té la funció principal de detectar els casos i facilitar que es posin en marxa els recursos existents a la ciutat. En els propers mesos, quan finalitzin aquests treballs, també es constituirà la Mesa institucional.

El nou protocol, que és una eina bàsica i imprescindible per actuar de forma coordinada i gestionar els recursos existents amb la màxima eficiència, tindrà una part específica dedicada a actuar contra la violència masclista entre la població jove.