Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte Rubí Brilla es dóna a conèixer al Parlament Europeu La iniciativa de l’Ajuntament de Rubí també ha centrat l’acte inaugural del curs acadèmic de l’EUETIB-UPC celebrat aquest dimarts https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El projecte Rubí Brilla es dóna a conèixer al Parlament Europeu

La iniciativa de l’Ajuntament de Rubí també ha centrat l’acte inaugural del curs acadèmic de l’EUETIB-UPC celebrat aquest dimarts

L’alcaldessa, Carme García, a l’EUETIB-UPC (foto: Localpres).
L’alcaldessa, Carme García, a l’EUETIB-UPC (foto: Localpres)

El coordinador del projecte municipal Rubí Brilla, Ángel Ruiz, ha estat convidat a exposar aquesta iniciativa al Parlament Europeu, a Brussel·les, en el marc de la jornada El veto espanyol a les renovables: una decisió insostenible i antieuropea, que té lloc aquest dimecres organitzada pel grup parlamentari The Greens/European Free Alliance. El rubinenc tindrà ocasió d’explicar l’experiència de Rubí en matèria d’eficiència energètica i energies renovables a partir de la posada en marxa, l’any 2011, de la iniciativa Rubí Brilla, així com d’abundar en els diferents àmbits d’actuació del projecte: la pròpia administració, la indústria, el comerç i el sector residencial.

Durant la seva intervenció davant dels parlamentaris europeus, Ruiz presentarà la iniciativa Rubí Brilla com un exemple real que el canvi de model energètic és possible. Una qüestió que precisament es va evidenciar divendres passat, 10 d’octubre, en el marc del 1r Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, organitzat per l’Ajuntament de Rubí. A la cita, que va comptar amb les ponències d’una quinzena d’experts de renom nacional i internacional i l’assistència de 300 persones, es va concloure que aquest canvi de model energètic s’ha d’originar des del món local.

Inauguració del curs acadèmic de l’EUETIB
El projecte Rubí Brilla també ha estat protagonista a la inauguració del curs acadèmic de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona (EUETIB). L’alcaldessa, Carme García, i el responsable energètic i de manteniment del Consistori rubinenc, Jordi Núñez, han pronunciat la lliçó inaugural La política, el futur, la sostenibilitat ambiental i econòmica: projecte Rubí Brilla.

L’alcaldessa ha iniciat la seva exposició explicant que “els dos problemes principals del present que, a més, condicionen el futur de les societats són: la creixent desigualtat social i el canvi climàtic”. García ha parlat de la necessitat “d'articular un Pacte intergeneracional, un nou contracte social compromès amb el futur humà i del planeta”. “En aquest canvi –assegura l’alcaldessa– la tasca més urgent és fomentar les polítiques de sostenibilitat per frenar el canvi climàtic. I en la lluita contrarellotge per frenar aquest canvi climàtic les ciutats són i seran les protagonistes”. Carme García s’ha mostrat convençuda que “el canvi democràtic es farà des de l'apoderament dels ciutadans i des de la política democràtica més propera: la dels ajuntaments. Cal canviar l’estil de vida de tots, basat en el consumisme insostenible, i apostar per la sostenibilitat, l'eficiència energètica i les energies renovables”. Segons García, “hi ha esperança perquè ja hi ha moltes ciutats que ja han començat a treballar per millorar el medi ambient”. En aquest sentit, ha explicat que Rubí pretén aportar el seu granet de sorra a través del projecte Rubí Brilla i ha posat com a exemples algunes de les iniciatives que s’impulsen a la ciutat, com ara la contractació del consum elèctric procedent només d'energies renovables, el projecte 50/50 a les escoles o la xarxa de fotolineres municipals.

L’Ajuntament de Rubí i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van signar un conveni de col·laboració el juny de 2012. En virtut d’aquell acord, totes dues institucions han col·laborat en iniciatives com ara les auditories als establiments comercials que han participat al projecte “Comerç sostenible” o les auditories a les llars que formen part de la “Comunitat Rubí Brilla”, entre d’altres.