Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El projecte 'Energia per a tothom' permet un estalvi potencial d’uns 300 euros anuals de mitjana per llar L’Ajuntament, a través del projecte estratègic Rubí Brilla, ajuda enguany una quarantena de famílies en situació de pobresa energètica https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El projecte 'Energia per a tothom' permet un estalvi potencial d’uns 300 euros anuals de mitjana per llar

L’Ajuntament, a través del projecte estratègic Rubí Brilla, ajuda enguany una quarantena de famílies en situació de pobresa energètica

L’equip de Rubí Brilla ofereix consells d’eficiència energètica a les famílies amb l’objectiu que puguin reduir les factures energètiques.
L’equip de Rubí Brilla ofereix consells d’eficiència energètica a les famílies amb l’objectiu que puguin reduir les factures energètiques

L’Ajuntament de Rubí està duent a terme una nova edició del projecte ‘Energia per a tothom’, que el consistori desenvolupa dins la iniciativa de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla. En aquesta nova etapa del projecte s’està ajudant un total de 41 famílies amb dificultats per pagar el seu consum energètic. Aquestes llars, prioritzades en funció de la seva vulnerabilitat ─famílies amb infants al seu càrrec, gent gran, persones amb rendes baixes, etc─, se sumen a les més de 150 que ja van beneficiar-se d’aquest projecte en fases anteriors ─120 l’any 2013 i 36 l’any 2014─.

Estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han dut a terme auditories energètiques als habitatges seleccionats amb l’objectiu de detectar quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d’alt consum o estufes incandescents.

Posteriorment, l’equip del projecte Rubí Brilla ha realitzat un informe personalitzat que recull l’estalvi potencial de cada llar, així com tot un seguit de mesures i recomanacions que poden contribuir a aconseguir-lo. Entre les accions proposades hi ha canvis massius de bombetes o la reparació d’aparells i cablejats. Aquestes mesures les sufraga l’Ajuntament, que enguany destina 8.000 euros a aquesta iniciativa. Aquest mateix mes de novembre el consistori començarà a substituir la il·luminació més ineficient d’aquestes cases per sistemes LED i en cinc dels habitatges on s’han detectat filtracions d’aire també es duran a terme les millores d’aïllament oportunes. Es calcula que, amb la implementació de totes aquestes mesures i recomanacions, les famílies podran reduir la factura en uns 300 euros anuals de mitjana.

També s’ha impartit formació en l’àmbit de l’eficiència energètica a les famílies participants al projecte. Així, se’ls ha ensenyat a entendre les factures de la llum i se’ls ha facilitat informació sobre quins són els electrodomèstics que consumeixen més ─forn, rentaplats, nevera, planxa, etc─ per poder-los gestionar correctament. I és que si no s’encenen tots a la vegada es pot rebaixar la potència contractada i, així, reduir la factura. En aquestes formacions també se’ls han donat consells per aplicar mesures d’eficiència que no tenen cap cost. Un d’ells és omplir els espais lliures de la nevera amb garrafes d’aigua, ja que una nevera buida consumeix més que si està plena.

Paral·lelament, l’equip de Rubí Brilla també ha acompanyat les famílies en tot el procés de tramitació de canvis en el contracte de la llum per aconseguir condicions més econòmiques, com ara passar al mercat regulat (PVPC), baixar la potència contractada (en la majoria dels casos fins a 2,3kW) i contractar la tarifa de discriminació horària (2.0 DHA).

També s’ha assessorat les famílies participants a l’hora de sol·licitar el bo social elèctric, un recurs força desconegut entre la població i que comporta un 25% de descompte a la factura de la llum. Actualment tenen dret a aquesta ajuda els domicilis amb una potència contractada per sota dels 3kW, les persones de 60 anys o més amb una pensió mínima, els majors de 60 anys amb una pensió no contributiva (jubilació/invalidesa) i l’antic SOVI, les famílies nombroses i els domicilis amb tots els membres a l’atur.

2n Congrés Rubí Brilla
Aquest serà un dels temes que es tractaran en el marc del 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, concretament a la taula rodona dedicada a la cultura energètica.

El congrés se celebrarà aquest divendres a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, amb la presència d’experts de renom com Javier García Breva, expert en polítiques energètiques i president d’N2E; Jorge Morales, director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético; Cote Romero, titulada en Gestió i Administració Pública, directora general d’Ecooo i coordinadora de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético; o Alba del Campo, periodista, assessora en processos de transició energètica municipal i directora dels documentals #Oligopoly2. El imperio eléctrico contra todos (Premio Eurosolar 2013) i #OligopolyOFF. Empieza la revolución energética ciudadana.