Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa de passejades per a majors de 60 anys dedica una ruta a les “Stolpersteine” Aquest dijous, un grup de gent gran ha recorregut aquests espais de memòria en homenatge als onze rubinencs que van ser deportats a camps de concentració nazis https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El programa de passejades per a majors de 60 anys dedica una ruta a les “Stolpersteine”

Aquest dijous, un grup de gent gran ha recorregut aquests espais de memòria en homenatge als onze rubinencs que van ser deportats a camps de concentració nazis

El recorregut s'ha iniciat a Narcís Menard, on hi ha instal·lades les llambordes dedicades als germans Aragonès Campderròs (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres).
El recorregut s'ha iniciat a Narcís Menard, on hi ha instal·lades les llambordes dedicades als germans Aragonès Campderròs (foto: Ajuntament de Rubí - Localpres)

Una desena de persones grans han recorregut aquest dijous les onze Stolpersteine que hi ha instal·lades a la ciutat en memòria dels rubinencs deportats als camps de concentració nazis. La ruta forma part de la programació de passejades Surt a caminar i viu la vida en gran!, que organitza el Servei de Gent Gran Activa de l’Ajuntament per promoure l’activitat física i el coneixement de l’entorn natural de Rubí entre les persones majors de 60 anys.

L’activitat d’aquest dijous ha comptat amb la participació de l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez, de la regidora de Gent Gran Activa, Mª Carmen Cebrián Ordónez, i del regidor de Memòria Històrica, Pau Navarro Cano. La primera edil ha traslladat a les persones assistents la seva satisfacció per poder compartir finalment aquesta passejada, amb la qual es dona compliment a dos objectius: “Potenciem una programació estable d’activitats per a la gent gran de la ciutat, que era una demanda d’aquest col·lectiu, però també aportem coneixement sobre l’experiència que van viure aquests onze rubinencs, contribuint així a la recuperació i manteniment de la memòria històrica”.

Les Stolpersteine són unes llambordes commemoratives creades als anys 90 per l’artista Gunter Demnig amb la intenció de retre homenatge als homes i dones deportats i assassinats pel nacionalsocialisme. Aquests petits monuments exhortatoris mostren el nom de la víctima i algunes de les seves dades essencials, i es col·loquen a les voreres, pròxims a l’última residència de les persones homenatjades abans del seu arrest o deportació.

Al febrer de 2017, el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar sol·licitar a Demnig la creació d'onze d'aquestes obres, que ell elabora de forma totalment artesanal, en homenatge als deportats de la ciutat. Després d'un llarg procés, les llambordes van ser col·locades a diferents punts de Rubí entre el 22 i el 23 de setembre de 2020.

Stolpersteine significa en alemany pedra que fa ensopegar. El nom reflecteix a la perfecció l'objectiu d'aquestes petites obres: fer aturar els vianants i interpel·lar-los per tal de fer memòria; no oblidar els noms de tots aquells que van ser represaliats per defensar les seves idees enfront del nazisme.

Aquest diumenge, 6 de juny, l’Ajuntament donarà el tret de sortida a les visites guiades mensuals a les Stolpersteine adreçades a la ciutadania en general. Les places per a aquesta primera ruta ja estan exhaurides.

 

Properes activitats

Dins la iniciativa Surt a caminar i viu la vida en gran!, hi ha programades tres noves activitats: el 17 de juny, es farà una ruta pel torrent dels Alous; l’1 de juliol, la passejada serà per Can Xercavins; i el 15 de juliol, es recorreran alguns dels principals emplaçaments d’art urbà de la ciutat.

Per participar en totes aquestes propostes cal inscripció prèvia al telèfon 637 83 10 92.