Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es començarà a desplegar a Rubí l’1 de juny L’alcaldessa i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones s’han reunit amb els principals operadors sanitaris del territori per abordar els detalls d’aquest programa https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.png

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es començarà a desplegar a Rubí l’1 de juny

L’alcaldessa i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones s’han reunit amb els principals operadors sanitaris del territori per abordar els detalls d’aquest programa

Ana María Martínez i Marta García, durant la reunió amb els principals operadors sanitaris del territori.
Ana María Martínez i Marta García, durant la reunió amb els principals operadors sanitaris del territori

L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, i la regidora de l’Àrea de Serveis a les Persones, Marta García, s’han reunit aquest dimecres amb responsables del CatSalut, del Consorci Sanitari de Terrassa, de Mútua de Terrassa, de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i de l’Oficina tècnica de cribatge de càncer del Vallès Occidental per abordar el desplegament del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a la ciutat.

A partir de l’1 de juny i fins a principis del 2017, l'Oficina de cribatge enviarà una carta als rubinencs i les rubinenques d’entre 50 i 69 anys convidant-los a participar al programa. En aquesta comunicació se’ls indicarà on poden aconseguir el dispositiu per recollir la mostra de femta ─en aquelles farmàcies que s’hagin adherit al programa─. Quan recullin el dispositiu, se’ls explicarà com han d’agafar la mostra i on l’han de retornar.

Les mostres s’analitzaran al laboratori de l’Hospital Parc Taulí. Si el resultat és positiu, l’interessat rebrà una trucada proposant-li una visita al servei d’Infermeria, on podrà resoldre els seus dubtes i on se li donarà hora per fer-se una colonoscòpia. En canvi, si és negatiu, també se li traslladarà el resultat a través d'una carta i, al cap de dos anys, se’l convidarà a fer-se una nova prova per detectar aquest tipus de càncer de manera precoç.

Durant tot el procés, els pacients rebran una atenció personalitzada. També es posa a la seva disposició dos telèfons d’informació, atenció i assessorament (93 745 83 78 i 93 693 31 49), així com una adreça de correu electrònic ().

L’alcaldessa convida aquells rubinencs i rubinenques considerats com a població diana ─unes 17.500 persones─ a participar al programa: “És una molt bona notícia que aquest programa de detecció precoç ja es comenci a desplegar a la ciutat. Hem de tenir en compte que es tracta d’una prova molt senzilla i efectiva, que salva vides. Cada vegada hi ha més casos en què, gràcies a aquesta prova, s’ha pogut iniciar un tractament més efectiu pel pacient”. Ana María Martínez també ha explicat que el consistori difondrà l’existència d’aquest programa i la necessitat de participar-hi entre la població d’entre 50 i 69 anys “i, especialment, entre aquells col·lectius que puguin tenir dificultats per accedir a aquesta informació”.

A la reunió d’aquest dimecres també hi ha participat el portaveu de Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, José Abadías, formació que va presentar una moció al Ple del passat 7 d’abril on proposava sol·licitar a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya que incorporés Rubí a aquest programa. La moció finalment va ser retirada ja que, segons fonts sanitàries, el desplegament a la ciutat ja estava programat.

La importància de la detecció precoç
La detecció precoç del càncer colorectal té per objectiu descobrir aquest tipus de càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, el que permet que els tractaments siguin més efectius.

En altres casos, la detecció precoç pot detectar pòlips ─alteracions benignes de l’interior del  budell─ que, en el decurs del temps, podrien  tornar-se malignes. La seva detecció i extirpació evita aquesta possible progressió.