Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ple votarà aquest dijous l’aprovació del Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable 2022-2025 El document s’estructura en 6 línies estratègiques i 28 accions que donen resposta a les necessitats detectades durant la diagnosi i el procés participatiu https://www.rubi.cat/@@site-logo/ajuntament-de-rubi.svg

El Ple votarà aquest dijous l’aprovació del Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable 2022-2025

El document s’estructura en 6 línies estratègiques i 28 accions que donen resposta a les necessitats detectades durant la diagnosi i el procés participatiu

Rubí disposa de diversos espais per a l’esbarjo dels gossos (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres).
Rubí disposa de diversos espais per a l’esbarjo dels gossos (foto: Ajuntament de Rubí – Localpres)

L’Ajuntament portarà aquest dijous el Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable 2022-2025 de Rubí (PBATR) al Ple municipal per a la seva aprovació. El document ha estat el resultat d’una diagnosi inicial i d’un procés participatiu posterior realitzats durant el període 2020-2022.

A la diagnosi, realitzada entre el novembre del 2020 i maig del 2021, es va fer palesa la bona predisposició del Consistori per a millorar el benestar dels animals del municipi i fomentar la tinença responsable. A la vegada, es va posar de manifest la dificultat d’obtenir algunes dades per a construir un sistema d’indicadors; la no existència d’una mapificació amb els punts incívics del municipi relacionats amb la recollida d’excrements de gos; la presència de colònies de gats com un potencial problema en termes de convivència, així com algunes conductes incíviques vinculades amb la tinença de gossos, com són les deposicions dels animals, passejar-los sense seguir les condicions que estableix l’ordenança o el fet d’utilitzar els parcs infantils com a zones d’esbarjo.

Durant el procés participatiu realitzat entre els mesos de juliol i setembre de l’any 2021, es va recollir la veu tant de la Taula de Benestar Animal com de les persones usuàries de les zones d’esbarjo de gossos i de la ciutadania en general.

Tot plegat ha donat forma al Pla de Benestar Animal i Tinença Responsable 2022-2025 de Rubí, que conté un total de 28 accions a través de les quals es vol donar resposta a les mancances detectades durant la fase de diagnosi i al procés participatiu. Aquestes accions es categoritzen en 6 eixos:

  1. Millorar el benestar dels animals domèstics i de companyia que viuen al municipi (7 accions)
  2. Disminuir el nombre d’animals abandonats i fomentar la identificació (4 accions)
  3. Augmentar el coneixement de les persones propietàries sobre la tinença responsable d’animals de companyia (3 accions)
  4. Millorar la convivència entre les persones propietàries d’animals de companyia i la resta de la ciutadania (4 accions)
  5. Millorar el control i la gestió dels gats del municipi (6 accions)
  6. Impulsar la Taula de Benestar Animal Permanent (4 accions)

El PBATR és ambiciós i requereix de la implicació no només de l’Ajuntament i de les persones propietàries d’animals de companyia, sinó també de les entitats, associacions, empreses de manteniment, centres veterinaris, persones alimentadores de gats, escoles i ciutadania en general, en definitiva, de tota la ciutat. Només d’aquesta manera es podran assolir els objectius del Pla i una millora substancial en el benestar del animals, en la convivència entre els rubinencs i les rubinenques i esdevenir una ciutat pet friendly.

"Aquest Pla és el resultat d'un treball conjunt amb les associacions i la ciutadania. De la mateixa manera, l'èxit de la seva implementació dependrà de la corresponsabilitat de totes les persones implicades en el benestar animal i la tinença responsable", ha assegurat el regidor de Medi Ambient, Transició Ecològica i Benestar Animal, Andrés Medrano Muñoz.

Objectius de Desenvolupament sostenible